News

Komentari 7

Pariz uvodi ograničenje od 30km/h za sve gradske ulice

Pariz uvodi ograničenje od 30km/h za sve gradske ulice

Već oko 60 posto ulica glavnoga grada ima ograničenje od 30 km/h, a otkako je Hidalgo stupila na dužnost 2016. mnoge druge svedene su na jednu traku ili su u potpunosti određene samo za pješake

Pariz će do kraja kolovoza uvesti ograničenje brzine od 30 km na sat za gotovo sve gradske ulice, u pokušaju da smanji broj nesreća i zagađenje bukom dok se grad "prilagođava" borbi protiv klimatskih promjena.

Gradonačelnica Anne Hidalgo, socijalistkinja koja se namjerava natjecati za predsjedničku kandidaturu sljedeće godine, obvezala se smanjiti površinu javnog prostora dopuštenog automobilima u jednom od najgušćih europskih gradova.

Već oko 60 posto ulica glavnoga grada ima ograničenje od 30 km/h, a otkako je Hidalgo stupila na dužnost 2016. mnoge druge svedene su na jednu traku ili su u potpunosti određene samo za pješake.

Nakon kolovoza, samo će glavnim prometnim prstenom koji okružuje Pariz i glavnim bulevarima i prometnim arterijama biti dopuštene veće brzine, najavio je zamjenik gradonačelnice iz redova Zelenih zadužen za promet David Belliard.

- Ključno je smanjiti prostor koji zauzimaju automobili, što uključuje smanjenje njihove brzine - dodaje ističući da to čini ulice sigurnijim za bicikliste i pješake.

Mjera je donesena u razdoblju u kojem Hidalgo nastoji provesti planove da se u gradu ukloni 60.000 od približno 140.000 gradskih parkirnih mjesta.

Motocikli i skuteri, kojima je dopušteno besplatno parkiranje, također će morati početi plaćati sljedeće godine, kada će porasti i cijene parkiranja po satu za automobile.

A također sljedeće godine, većini vozila bit će zabranjeno u središnjem dijelu Pariza - prva četiri okruga glavnog grada, uključujući dva otoka na rijeci Seini i uske ulice Maraisa.

Kritičari gradonačelnicu optužuju za politiku usmjerenu protiv automobila koja je prouzročila masovne prometne glavobolje stanovnicima, kao i milijunima ljudi koji žive u predgrađu a trebaju automobile kad idu na posao u grad.

Najčitaniji članci