Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Pell je uvijek tvrdio da je nevin i ima pravo na još jednu žalbu

S obzirom da se postupak nastavlja, Sveta Stolica podsjeća da je kardinal uvijek tvrdio da je nevin tijekom sudskog postupka i da je njegovo pravo žaliti se Vrhovnom sudu

FILE PHOTO - Cardinal George Pell gestures as he talks during a news conference for the presentation of new president of Vatican Bank IOR, at the Vatican
Foto: Tony Gentile
4 komentara

Vatikan je u srijedu oprezno reagirao na odluku suda u Melbourneu kojom je odbijena žalba na presudu kardinalu Georgeu Pellu, osuđenom za seksualno zlostavljanje maloljetnika, naglasivši da bivši vatikanski rizničar ima pravo na još jednu žalbu, piše agencija dpa.

- S obzirom da se postupak nastavlja, Sveta Stolica podsjeća da je kardinal uvijek tvrdio da je nevin tijekom sudskog postupka i da je njegovo pravo žaliti se Vrhovnom sudu, navodi se u priopćenju.

DOBIO ŠEST GODINA Kardinalu Georgeu Pellu odbili su žalbu na presudu o pedofiliji

- Sveta Stolica u ovom trenutku zajedno s crkvom u Australiji potvrđuje svoju bliskost sa žrtvama seksualnog zlostavljanja i svoju obvezu da, putem nadležnih crkvenih vlasti, istražuje one svećenike koji su počinili takva zlostavljanja, dodaje se. 

Priopćenje je objavljeno nekoliko sati nakon što je Pellu odbijena žalba na presudu za seksualno zlostavljanje dvojice 13-godišnjih ministranata i on ostaje u zatvoru još najmanje tri godine. 

Cardinal George Pell arrives at the County Court in Melbourne, Australia | Autor: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

U ožujku je proglašen krivim za napastovanje dva dječaka u katedrali Svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.

Pell se žalio na tu odluku žalbenom sudu savezne države Victorije na temelju tri argumenta, poglavito onog da je presuda porote bila 'nerazumna' jer se temeljila na svjedočanstvima samo jedne od dviju žrtava.

Druga je umrla od predoziranja 2014. i nikada nije govorila o pedofiliji.

Cardinal George Pell arrives at County Court in Melbourne | Autor: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Suci su u srijedu zaključili kako su dokazi bili dovoljni da porota procijeni njegovu krivnju.

Prema važećoj presudi Pell će dobiti mogućnost oslobađanja u listopadu 2022., kad će imati 81 godinu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message