Obavijesti

News

Komentari 292

Josipović odlikovao Britanca koji je spriječio katastrofu

Josipović odlikovao Britanca koji je spriječio katastrofu
10

Odmah nakon eksplozije hrvatska vojska oslobodila je Peruču. Brzo su sanirana oštećenja na brani čime je spriječeno izlijevanje vodenog vala iz Peručkog jezera

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović, na svečanosti povodom 20. obljetnice akcije Peruča, odlikovao je umirovljenog brigadira Marka Nicholasa Greya, tada pripadnika britanskih snaga UNPROFOR-a, zahvaljujući kojem je spriječena katastrofa, odnosno vodeni val koji bi potopio sve nizvodno od brane, do Omiša. 

On je tada otpustio vodu, unatoč pristunosti srpske paravojske. Vodostaj se smanjio za četiri metra te je nakon detonacije opasnost bitno umanjena. Odmah nakon eksplozije hrvatska vojska oslobodila je Peruču. Brzo su sanirana oštećenja na brani čime je spriječeno izlijevanje vodenog vala od 460 milijuna prostornih metara vode iz Peručkog jezera. Za svoju hrabrost Grey je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom. 

Grey: Duboko sam počašćen

- Osjećam se predivno i duboko sam počašćen, prekrasno je vratiti se ovdje nakon dvadeset godina. Tadašnji direktor na brani Josip Macan rekao mi je za opasnost i upozorio me na rizik vode koja se podiže u jezeru. Rekao mi je kako bi bilo dobro da otpustimo vodu ako budemo imali priliku. Nisam ni minute razmišljao da bi moj život mogao biti u opasnosti. Srbi su bili ljuti, ali nisam razmišljao o svom životu - kazao je Mark Nicholas Grey skromno dodavši kako je počašćen jer smatra da je njegova uloga bila sitna naspram akcije hrvatske vojske. 

- Zauvjek ću pamtiti vrijeme provedeno u ovoj zemlji i osjećati privrženost prema ovim ljudima. Ponosan sam što sam barem malo pridonio u stvaranju povijesti ove velike nacije - rekao je Grey u zahvali koju je pročitao na hrvatskom jeziku. 

- Grey je bio časnik UNPROFOR-a, pratio je situaciju na ovom prostoru. Tu je bio oko šest mjeseci, upozoravao je drugu stranu na opasnosti, znao je da je brana minirana. Da je voda ostala na razini prije nego što je on otpustio ventile, bilo bi nemoguće spasiti branu. Ovako smo brzo reagirali i spriječili katastrofu. Za to je trebalo imati hrabrosti, imao je mandat promatrača i vjerojatno se nije smio miješati, ali svejedno je to učinio. To je pravi vojnik - kazao je ministar obrane Ante Kotromanović koji je tada bio načelnik stožera. Redom hrvatskog pletera odlikovan je branitelj Ivan Buljan dok su Povelju Republike Hrvatske dobili gradovi i općine Cetinskog kraja.

Ante Gotovina: Bila je to velika opasnost za cijeli kraj

Na svečanosti su bili i general Ante Gotovina, ministar branitelja Fred Matić te brojni drugi uglednici koji su položili vijenac na spomen obilježje Anti Buljanu, hrvatskom branitelju koji je poginuo u akciji oslobađanja Peruče. 

- Ovo je bio logičan nastavak akcije Maslenica, trebalo je staviti Peruču pod kontrolu, tu je bila realna opasnost za cijeli ovaj kraj, da su napravili ono što su naumili. Hvala Bogu, to se nije desilo. Naše postrojbe su preuzele ovaj kraj i osigurali ga  - kazao je general Gotovina koji proteklih nekoliko dana boravi u Splitu. U društvu s Antom Kotromanovićem i drugim prijateljima bio je i u noćnom izlasku u Splitu gdje su se kratko podružili i sa splitskim brucošima u jednom baru. 

- Uživali smo u gradu, prošlo je jedanaest godina otkako sam bio u Splitu. Znam da sam počasni građanin, zato sam i došao - kazao je Gotovina osvrnuvši se i na uspjeh hrvatske rukometne  reprezentacije rekavši kako Slavko Goluža radi dobar posao te kako je siguran da će idući put doći do zlata.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 292
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa
VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje