Obavijesti

News

Komentari 0

Petek: SDP će gradonačelniku predstaviti prijedloge za uštede

Petek: SDP će gradonačelniku predstaviti prijedloge za uštede

Renato Petek, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini najavio da će SDP predstaviti gradonačelniku prijedloge za uštede tako što će omogućiti brojnim tvrtkama javljanje na natječaje za poslove u gradu

VIDEO

"Pripremit ćemo i predstaviti Tomaševiću i javnosti nekoliko prijedloga kako u okviru postojećih propisa povećati kompetitivnost i ostvariti uštede time što ćemo omogućiti pristup poslovima u Zagrebu i Zagrebačkom holdingu brojnim tvrtkama koje se do sada uopće nisu javljale na natječaje", izjavio je Renato Petek na konferenciji za novinare.

Komentirajući potpisivanje ugovora o zbrinjavanju biootpada s tvrtkom Petra Pripuza, što je izazvalo razočarenje kod dijela građana, Petek je rekao da djelomično dijeli to razočaranje, ali ima razumijevanja za taj potez.

"Dok se ne stvore kapaciteti i ne krene u ulaganje - od kupnje drobilice do izgradnje sortirnice i kompostane, za što je potrebno određeno vrijeme, nije mudro ni efikasno raskidati bilo kakve ugovore ili naprasno prekidati postojeći način odvoza otpada jer ne želimo da se Zagrebu dogodi Napulj", kaže.

'Zagreb je financijski bolestan'
'Zagreb je financijski bolestan'

U prvom velikom natječaju za zbrinjavanje biootpada u mandatu Tomaševića vide se pomaci, no postoji mogućnost za poboljšanja, kako bi se više tvrtki javilo na natječaj, čime bi se smanjila cijena.

Petek pojašnjava da sada postoji svojevrsni monopol nekoliko tvrtki koje se bave gospodarenjem otpadom, jer one zadovoljavaju sve uvjete i mogu se javiti na svaki javni poziv.

U Samoboru tri puta jeftinija cijena nego u Zagrebu

No, pritom je pitanje kakva se postiže cijena. Primjerice, kaže Petek, kod zbrinjavanja glomaznog otpada u Samoboru Pripuzova tvrtka ugovorila je tri puta jeftiniju cijenu nego u Zagrebu.

U Samoboru je natječaj bio drugačiji, pa se javilo devet tvrtki, a u Zagrebu samo dvije zajednice ponuditelja. "Čim je više tvrtki dobivamo bolju ponudu, manji su nam troškovi, a usluga ostaje ista", ističe Petek.

'Ako ne postoji ugroza, neka se maknu ograde s Markova trga'
'Ako ne postoji ugroza, neka se maknu ograde s Markova trga'

Ocijenio je kako je Zagreb proteklih godina postao "zlatna koka" zaštitarskog biznisa, iako Grad ima svoju zaštitarsku tvrtku i zaposlenike. Sve je više poslova koji su outsourcani privatnim zaštitarskim tvrtkama pa, primjerice, čuvanje Gredelja u prosjeku košta milijun kuna godišnje.

Petek također upozorava da se nekoliko stotina stanova u vlasništvu Grada ne može koristiti jer su u njima protupravni korisnici, a Grad za njih plaća režije.

Primijetio je i kako je premijer Andrej Plenković, kad je HDZ bio partner Milanu Bandiću, govorio da on "nije adresa za komentiranje gradskih problema", a sada se predstavlja kao "građanin zainteresiran za rješavanje brojnih problema koje je HDZ i prouzročio podupirući Bandića".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...