Obavijesti

News

Komentari 1

Pinky, Joja i Slaven - žablji prinčevi koji su osvojili ovogodišnju Žabarsku noć

Pinky, Joja i Slaven - žablji prinčevi koji su osvojili ovogodišnju Žabarsku noć
8

U Lokve se nakon pandemije vratilo natjecanje žaba u skoku u dalj, a žabe se nakon natjecanja pak vraća u njihovu lokvu. Pobijedila je Renata Hlanuda iz Opatije sa svojim Pinkyjem. Opatijci su pravi "šaptači žabama"

VIDEO

Lako žabu u vodu natjerati, kaže poslovica, a kako je teško žabu u pobjednički skok natjerati, najbolje zna preko sto sudionika ovogodišnje Žabarske noći, održane u subotu i nedjelju u Lokvama. Četrdeset četvrta po redu, okupila je staro i mlado iz cijelog Gorskog kotara, ali i iz Primorja te drugih krajeva. Pobjedu je odnio Pinky, žabac kojeg je tu noć u princa pretvorila Opatijka Renata Hlanuda (67). Umirovljenica je svoga princa natjerala u najduži skok, pobijedio je sa 120 bodova u tri kruga skakanja. Drugo mjesto je pripalo Joji, žapcu Zorka Tomljanovića iz Lokava, treće pak Slavenu, žapcu kojeg je za broncu u skok natjerao Kristijan Petelin, također Lokvarac.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Žabe 00:59

- Ali, znate, i ja sam rodom Lokvarka pa je možda u tome tajna mog, odnosno Pinkyjevog uspjeha!, otkriva nam gospođa Renata, kojoj ovo nije prva pobjeda u Žabarskoj noći. Njena je, jedna druga žaba, pobijedila i 2015., dok je 2019. osvojila broncu. Otad zbog pandemije Žabarske noći nije ni bilo, vratila se u punome sjaju, kao i Renata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tajna moga uspjeha je samo vjera u pobjedu!, odgovara gospođa Hlanuda na pitanje zašto su njene žabe najagilnije, jer nije rijetkost da žabe, koliko god njihovi "treneri" lupali o natjecateljski stol ili dubili na glavi, ne žele ni mrdnuti s mjesta. Znaju ponekad i skočiti pod stol, ili pak među publiku, ili skoče tek koji centimetar. Pobjedničke žabe skaču po 60, 70 centimetara. Natjecanje prati jedan "doktor", koji kontrolira jesu li natjecateljice zdrave za skok, i dva suca - već tradicionalno su to, desetljećima, članovi lokvarske obitelji Bašić. Žabarsku noć u Lokve je davno donio Dragutin Zorc, koji je isto takvo natjecanje vidio u Kanadi. A ako se uzme u obzir činjenica da se žaba i natjecatelj prije natjecanja nikad nisu vidjeli, a kamoli zaljubili - pobjeda je utoliko veća.

- Ne, to nisu naše žabe nego žabe koje na natjecanje donese organizator, i koje se nakon natjecanja vraća u njihovo prirodno stanište. Prije utrke mi natjecatelji 'izvučemo' svoju žabu i s njom se takmičimo. Svoju sam uoči natjecanja nazvala po našem psu, ispričala nam je gospođa Hlanuda. Kaže da je i njezin suprug Dragan pobijedio 2012., a godinu kasnije i njihova zaposlenica iz opatijskog kafića. Drugim riječima, Opatijci su pravi "šaptači žabama". Pinky, Joja i Slaven bili su gotovo pa izjednačeni u prva dva kruga, a onda je Pinky, bolje rečeno Carl Lewis žabljega svijeta, "pomeo" ekipu.

Ovoga proljeća i ljeta Lokvarskog jezera nema, isušeno je zbog provjere brane pa su žabe stigle iz Siska, kamo su se, neke s lovorikama, i vratile, u svoju lokvu.

- Došlo nam je 350 gledatelja, posjećenost je bila odlična. Do ponoći skačemo sa žabama, a nakon ponoći plešemo uz svirku nekog domaćeg, i još nekog benda izvana, rekao nam je lokvarski načelnik Toni Štimac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović