Obavijesti

News

Komentari 1

Plastična ambalaža: „Skupa“ cijena jeftine plastike

Plastična ambalaža: „Skupa“ cijena jeftine plastike
2

Kao i u dosadašnjim člancima vezanim uz veliku eko akciju, nastavljamo progovarati o temama koje se tiču svih nas. Ovog puta to govorimo o plastičnoj ambalaži

VIDEO

Gledajući generalno – svi smo krivi u ovom slučaju. Čast rijetkim iznimkama koje zaista sa sobom uvijek imaju spremne platnene vrećice (iako i uzgoj i proizvodnja pamučnih proizvoda uzima svoj veliki danak, kao što smo napomenuli u ranije objavljenom tekstu), većina kupuje plastične vrećice prilikom odlaska u kupovinu. Nažalost, ona najčešće završavaju u prirodi.

Alarmantno zvuči kako je u zadnjih nekoliko godina svjetska potrošnja plastičnih vrećica dosegnula razinu između 500 i 1000 milijardi komada prodanih godišnje, prema podacima kojima barata Zavod za zaštitu okoliša SAD-a. Također, najveći broj vrećica se baca zbog jednostavne činjenice – jeftinije je proizvesti novu vrećicu nego reciklirati staru. Zvuči suludo? To je tek početak.

Nažalost u svemu tome najlošiju računicu ima – priroda. Svake godine milijuni životinja umiru kao posljedica konzumiranja ili zapetljavanja u plastiku. Naime, životinje u neznanju ljudski otpad zamjenjuju za hranu te ugibaju. No trovanje plastikom tu ne staje. Opasnosti su neprocjenjive i za ljude, posebno za buduća pokoljenja - plastične vrećice na svjetlosti se postupno razgrađuju u manje, otrovnije petropolimere koji lagano truju tlo i vodu, dok mikroskopske otrovne čestice ulaze u hranidbeni lanac.

Usprkos svemu tome svijet se tvrdoglavo drži pravila koje nameće tržište i važeće ekonomske norme. Naime,  manje od 1 posto plastičnih vrećica se reciklira i to zbog visokih troškova - skuplje je plastičnu vrećicu reciklirati nego li napraviti novu. Jared Blumenfeld, direktor ureda za okoliš San Francisca, prvoga grada u SAD-u koji je zabranio plastične vrećice, iznio je podatak kako prerada jedne tone plastičnih vrećica (preračunato) stoji 20 tisuća kuna, a dobivena sirovina tek 160 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prednosti i alternative

Kao što je moguće zaključiti iz primjera diljem svijeta jedna od prednosti zabrane ili prestanka korištenja plastičnih vrećica je i ušteda resursa. Konkretno nakon što je Kina zabranila korištenje plastičnih vrećica u prodavaonicama procjena je kako će tako uštedjeti čak 37 milijuna barela nafte jer sirovina od kojih se vrećice proizvode dolaze upravo od – nafte. Neke od zemalja koje su već zabranile korištenje plastičnih vrećica su Južna Afrika, Tajvan, Bangladeš, Butan, Ruanda i Zanzibar, gdje su uvedene čak i novčane kazne za uporabu neekoloških vrećica. 

Irska je 2002. godine, prva u Europi, uvela porez na plastične vrećice, pa im je do danas potrošnja pala za 90 posto. Zabranom distribucije plastičnih vrećica, ističu udruge za zaštitu životinja, smanjio bi se problem proizvodnje i nagomilavanja takvog otpada u prirodi, spasili milijuni životinja koji umiru od gutanja vrećica ili zapetljavanja u njih, te sačuvala velika količina sirovina koja se koristi pri njihovoj proizvodnji, ponajprije nafta i voda. 

Izračunali su da se korištenjem platnene vrećice tjedno može uštedjeti šest plastičnih, mjesečno 24, 288 godišnje, a 22.176 za prosječnog ljudskog vijeka. 

“Kada bi samo svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, sljedeća bi generacija u prirodi zatekla 199,588.400.000 vrećica manje”, poručuju Prijatelji životinja. 

Uništena mora

Više o onečišćenju plastičnom ambalažom pogledajte u priloženom videu koji se odnosi na onečišćenje u Tihom oceanu. No ni Jadran nije pošteđen ovog  vida onečišćenja. Razni stručnjaci već više godina upozoravaju kako je flora i fauna Jadranskog mora ozbiljno ugrožena bacanjem različitog otpada, upravo pvc vrećica, ali i odjeće, papira, stakla, gume i metala. Na odgovornost pozivaju činjenicama kako je za razgradnju u moru potrebno : 

  • najlonu: više od 30 godina
  • plastici: više od 100 godina
  • metalu: više od 100 godina
  • staklu: neodređeno vrijeme 
  • gumi: neodređeno vrijeme 
  • papiru: 3 do 6 mjeseci
  • odjeći: 6 do 12 mjeseci
  • filtru od cigareta: 5 godina
  • lakiranom drvetu: 13 godina

Što mislite na ovoj temi? Ostavite svoj komentar na našem Facebook profilu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina