Obavijesti

News

Komentari 56

Plenki sada ima Rafale, kao što je Zoki imao haubice. Vojne igračke za predizborne ratove

Plenki sada ima Rafale, kao što je Zoki imao haubice. Vojne igračke za predizborne ratove

Milanović prigovara Plenkoviću da su mu francuski avioni trebali poslužiti kao "predizborni trik". Iako je i sam pred izbore 2015. godine organizirao vojnu paradu na koju je dovezao, pa onda vratio, dvije njemačke haubice.

VIDEO

"Avioni su lijepa stvar, trebali su poslužiti kao predizborni trik", ispalio je ovoga vikenda Zoran Milanović, predsjednik koji bi želio biti premijer, komentirajući dolazak francuskih borbenih zrakoplova Rafale u predizborno vrijeme.

A čemu su trebale poslužiti njegove haubice?

U kolovozu 2015. godine, tri mjeseca uoči parlamentarnih izbora, Ministarstvo obrane dovezlo je na vojnu paradu povodom 20. obljetnice Oluje dvije od ukupno dvanaest naručenih haubica PzH2000, koje su kasnije vraćene u Njemačku na dovršetak proizvodnje.

U tom trenutku poslužile su kao reklamni uzorak na paradi kojom se tadašnji premijer Zoran Milanović pripremao za ulazak u predizbornu jesen.

Privatni party

"Tužni smo u HDZ-u da se događa privatizacija politike, nekakav privatni party Milanovića i Kotromanovića, to je neozbiljno", prigovarao je tada HDZ-ov Miro Kovač, a predsjednik stranke Tomislav Karamarko prigovarao je na "nepotrebnom bacanju novca" i postavio pitanje koje zvuči poznato: "Što Milanović ima od toga da se dogodi nekakva vojna parada u Zagrebu".

Vjerojatno isto ono što Plenković ima od dopremanja francuskih aviona u izborno vrijeme.

Premijer Milanović ponosno je - neki su rekli, tuđmanovski - tog kolovoza promatrao svu raskoš hrvatske vojne opreme na paradi koja je hrvatskim građanima predstavila tada neoperativne haubice, ali i na kojoj je šef SDP-a podebljao svoj domoljubni rejting.

Sada Milanović upućuje slične prigovore Andreju Plenkoviću u trenutku kad se završavaju pripreme za dolazak francuskih zrakoplova u Hrvatsku i za koje predsjednik države konstatira da su "trebali poslužiti kao predizborni trik".

A hoće li poslužiti?

Generali, naši i vaši

Zanimljivo, Karamarko je te 2015. godine prigovarao Milanoviću što je u organizaciju vojne parade (nakon koje su Novosti skovali pjesmu "Lijepa naša haubica", pa fasovali kaznenu prijavu) uključio i četiri umirovljena generala. "Mislim da je to isto pokušaj da angažirajući te časne ljude naprosto žele unijeti nove podjele", kazao je tada šef HDZ-a.

A baš ovih dana, Andrej Plenković pohvalio se da HDZ na izbornim listama za parlamentarne izbore ima čak pet umirovljenih generala. Spada li i to u "unošenje podjela"?

I tako, Plenković i Milanović, svaki na svoj način, zveckaju svojim vojnim igračkama u predizbornim kampanjama, igraju se vojnika, pokušavaju parazitirati na nasljeđu rata u kojem nisu aktivno sudjelovali i nastoje se politički ogrebati za slavu ratnih generala na listama ili u organizacijskim odborima.

Dreka na Plitvicama

Milanović je ovog vikenda čak digao dreku na Plitvicama, prigovarajući što nije bio pozvan na obljetnicu Krvavog Uskrsa, na što je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović novinarima objasnio kako nisu htjeli zvali političare. "Ovo nije dan ni događaj koji treba na bilo koji način politizirati", kazao je nositelj izborne liste HDZ-a u Šestoj izbornoj jedinici.

Plenković će, dakle, koristiti nove borbene zrakoplove kao što je Milanović koristio haubice, isticat će svoje generale kao što je Milanović isticao svoje, premda sve to na koncu plaćaju hrvatski građani iz svog džepa.

Znog čega je dvojici državnika i bivših diplomata toliko bitno pokazivanje ratničkih mišića?

Nasljeđe anemije

Plenković se i dalje bori s nasljeđem svoje nesretne "anemije" zbog koje već godinama pred svojom strankom i svojim biračima nastoji izgraditi svoj domoljubni status i nadoknaditi borbeni staž iz Domovinskog rata. Sakrio se iza branitelja i generala, ukrasio Rafaleima, zakleo na Franju Tuđmana, postavio u ulogu zaštitnika hrvatske samostojnosti.

Milanović, pak, još od Ante Gotovine, pa preko šaputanja sa šatorašima, sve do aktualnog predsjedničkog mandata obilježenog divljenjem prema Slobodanu Praljku, zaštitom hrvatskih osuđenih zločinaca i pozivanjem na generale i Tuđmana, pere imidž "anacionalnog" i "nedomoljubnog" lidera.

Pa onda sa šatoraških pozicija i naslovnica Hrvatskog tjednika udara po "udbaškom gojencu" Plenkoviću.

Time je Milanović pokušao kompenzirati činjenicu da nije sudjelovao u Domovinskom ratu, kao što mu je "lijepa njegova haubica" poslužila da amortizira neslavni pad s borbenog vozila u petrinjskoj vojarni 2013. godine.

A ne zaboravimo ni da se te 2015. godine na vojnoj paradi i on pohvalio obnovljenim i moderniziranim MiG-ovima 21.

Odricanje i svojatanje

Pomalo neobično, HDZ je tada odbacivao tu vojnu paradu zajedno s haubicama i zrakoplovima, premda su te haubice i zrakoplovi sastavni dio hrvatskih oružanih snaga, a ne neke privatne stranačke vojske.

Isti obrazac sada ponavlja i Milanović, koji francuske Rafale poput vrućeg krumpira uvaljuje u krilo Plenkoviću, uz optužbu da je to preskup izborni trik, umjesto da kao vhovni zapovjednik Oružanih snaga preuzme zasluge za njihovu nabavku, a slijedom toga i svi hrvatski građani za njihovo financiranje i kupnju.

Zašto bi haubice i Rafalei bili predizborne makete SDP-a i HDZ-a? Zato što to njihovi lideri omogućavaju.

I tako, jedan je imao haubice, drugi ima avione, svaki od njih ima svoje generale i obojica se trgaju za djelić nasljeđa Franje Tuđmana. Ovi obračuni Milanovića i Plenkovića ponekad doista izgledaju kao boksanje pred ogledalom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C