Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
85 komentara

Plenki se izvukao, a premijer Irske će morati vratiti novac?!

Vlada se izvukla jer Povjerenstvu nije dostavila podatke, a u Irskoj se premijera Lea Vardakara i njegovu stranku traži da plate 31.000 eura jer su na politički skup pučana u Zagreb došli Vladinim zrakoplovom

Foto: Patrik Macek/Borna Filic/PIXSELL
85 komentara

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i ostalih ministara koji su prošle godine putovali na stranački skup Pučana u Helsinki Vladinim zrakoplovom.

'NEMAMO DOKUMENTE' Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića

Po cijenama leta službenog zrakoplova, samo povratni let je koštao oko 170.000 kuna.

Priču o tome prvi je pokrenuo 24sata. Povjerenstvo je odlučilo nepokrenuti postupak ne zato jer smatraju da je to uobičajeno, nego što im iz Vlade skoro godinu dana ne dostavljaju svu traženu dokumentaciju relevantnu za slučaj. I tako će taj slučaj završiti u ladici i bez odgovora.

Kod nas pod normalno, u Irskoj - skandal

S druge strane, u Irskoj se digla velika politička bura jer je premijer Leo Varadkar na skup Europske pučke stranke prošli mjesec u Zagreb došao službenim vladinim avionom.

OGLASILI SE O PUTOVANJU U FINSKU 'HDZ je platio let, smještaj i dnevnice za put u Helsinki'

Irci za razliku od Hrvatske imaju oformljen registar troškova i građani mogu odmah vidjeti koliki je bio trošak puta. Varadkar je inače na skupove političkih stranaka, kao i njegova prethodnica, putovao komercijalnim linijama, a ovo je prvi puta da je koristio službeni zrakoplov.

Trošak puta osmeročlane delegacije vladinim zrakoplovom je izračunat na točno 31.634 eura. Varadkar je inače član vladajuće stranke Fine Gael i u istoj je političkoj obitelji kao i HDZ – Europskih pučana.

- Duboko sam uvjeren da bi stranka trebala u proračun uplatiti sav trošak povezan s ovim putem jer se radilo o putu na stranački skup – rekao je Thomas Byrne, član oporbene stranke Fianna Fail za extra.ie.

I drugi mediji poput Irishexaminera su problematizirali taj put.

TOMISLAV KLAUŠKI Što se Plenković više inati oko Helsinkija, to afera više smrdi

U Irskoj je potaknuta velika rasprava je li premijer zlorabio novac poreznih obveznika za svoj put. Vlada se branila slično kao i Plenković kada je otvoren slučaj kod nas: 'Nismo išli samo na sastanak svoje političke obitelji, nego je premijer obavio i niz državničkih sastanaka'.

Irska Vlada ističe da se Varadkar sastao i sa šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message