Obavijesti

News

Komentari 71

'Minimalna neto plaća povećat će se za 350 kuna od siječnja, rast će i roditeljske naknade'

'Minimalna neto plaća povećat će se za 350 kuna od siječnja, rast će i roditeljske naknade'

Premijer u Saboru predstavlja godišnje izvješće o radu Vlade. Naglasio je pet bitnih stvari - socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i  globalna prepoznatljivost

VIDEO

Predstavljajući godišnje izvješće o radu Vlade, o stanju nacije, premijer Andrej Plenković je podsjetio kako se radi o godini koju su obilježili pandemija i razorni potresi.  

- Godinu smo započeli s najvećim padom BDP-a, a dovršavamo je s rekordnim porastom cijena energenata i sve izraženijim klimatskim promjenama i novim valom pandemije - poručio je istaknuvši kako je Vlada snažnim mjerama uspjela očuvati radna mjesta i spriječiti val stečaja. 

- Imali smo najveći broj zaposlenih u zadnjih 13  godina - istaknuo je pohvalivši se još spajanjem Pelješkog mosta, dovršenjem Istarskog ipsilona, procesa nabavke borbenih aviona i ukidanjem viza za SAD. 

- Uz to, u završnoj smo fazi priprema za ulazak u Schengenski prostor i Europodručje. Snažimo položaj Hrvatske u Europi, njegujući pritom našu kulturu, tradiciju, vjeru, običaje i obiteljske vrijednosti. Vrednujući rad i izvrsnost te gradeći tolerantno društvo, koje uvažava svoje nacionalne manjine, kao što priliči suvremenoj demokraciji, razvijamo Hrvatsku svjesnu svojih potencijala - poručio je.

Plenković: Borbu protiv epidemije vodimo u tri pravca, razmišljamo i o online nastavi
Plenković: Borbu protiv epidemije vodimo u tri pravca, razmišljamo i o online nastavi

Kao izazove u radu nabrojao je pandemiju, koja kao posljedicu ostavlja najdublju ekonomsku krizu u zadnjih 100 godinu, klimatsku krizu, rastuću potrebu za sve oskudnijim energentima, prirodnim resursima i sirovinama, socijalne promjene uslijed sve bržih tehnoloških promjena te nepovoljne demografske trendove.

'Gradimo solidarnu i pravednu zemlju vodeći računa o tome da nitko ne bude isključen i ostavljen po strani'

- Povrh tih globalnih izazova, moramo sanirati i posljedice razornih potresa koji su pogodili Zagreb i okolicu te Banovinu te izazvali štetu procijenjenu na 129 milijardi kuna. I to trebamo iskoristiti, ne samo za jačanje naše otpornosti na potrese, nego za obnovu koja će dati zamah gospodarstvu i poboljšati kvalitetu stanogradnje. Svjesni svih izazova, gradimo solidarnu i pravednu zemlju vodeći računa o tome da nitko ne bude isključen i ostavljen po strani - poručio je. 

Politikom modernog suverenizma, naglasio je, Vlada koristi sve snažniji položaj Hrvatske u Europi i svijetu radi ostvarivanja nacionalnih interesa i podizanja kvalitete života građana.  

- Poseban ćemo naglasak staviti na zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju i demografsku revitalizaciju zemlje - istaknuo je.

Pozvao je na povjerenje u Hrvatsku, institucije i vlastitu budućnost.

Zagreb: Premijer Plenković Saboru podnio Godišnje izvješće o radu Vlade

- A da bismo gradili međusobno povjerenje trebamo biti odgovorni i ozbiljni, a to se odnosi na politiku, na građane, na sve aktere u društvu, od gospodarstva do medija preko akademske zajednice do civilnog društva - rekao je. 

Naglasio je pet stupova programa Vlade do 2024., a to su - socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

'Podigli smo plaće liječnicima, nastavnicima, minimalnu plaću, mirovine...'

- U trenutku kad se još uvijek suočavamo s najvećom zdravstvenom ugrozom u suvremenoj povijesti, kad su najranjiviji među nama najizloženiji, prvi prioritet nam je da svima kojima je potrebna pružimo socijalnu sigurnost u svim njenim sastavnicama - istaknuo je dodavši kako se socijalna sigurnost u prvom redu odnosi na mogućnost da svatko dobije potrebnu zdravstvenu skrb.

- Zato smo u ovom odgovoru na pandemiju nastavili jačati zdravstveni sustav, ali i osigurali dostupnost i djelotvornost zdravstvene zaštite, i to unatoč tome što nas je pandemija već koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna, odnosno 20 posto proračuna - rekao je. 

Naglasio je kako su povećali plaće liječnicima i medicinskom osoblju za 24 posto u proteklih pet godina te uveli Covid dodatak u iznosu 10 posto satnice za svaki sat proveden u liječenju s oboljelima od virusa  te osigurali isplatu prekovremenih sati.

Glasovac (SDP) o rastu broja novozaraženih i reakciji Vlade: 'Selo gori, a baba se češlja'
Glasovac (SDP) o rastu broja novozaraženih i reakciji Vlade: 'Selo gori, a baba se češlja'

- Osiguravamo funkcionalnost zdravstvenog sustava, a podmirili smo i dodatnih 8,5 milijardi kuna za pokriće dugova prema dobavljačima lijekova i potrošnog medicinskog materijala - naveo je. 

Izražavajući suosjećanje zbog više od 9000 preminulih od Covida, naglasio je važnost cijepljenja. 

- Dosad je najmanje jednom dozom u Hrvatskoj cijepljeno 56 posto odraslih i preko 72 posto starijih od 65  godina, što još uvijek nije dovoljno za obuzdavanje epidemije - poručio je. 

'Vlada radi na smanjivanju nejednakosti u društvu, borbi protiv siromaštva...'

Naglasio je kako Vlada radi na smanjivanju nejednakosti u društvu, borbi protiv siromaštva, zaštiti financijski najugroženijih građana, kao i na prevenciji i zaštiti od nasilja. 

- Iz humanih razloga, zabranili smo deložacije zimi od 1.  studenog do 1. travnja, osim u iznimnim situacijama, a povećali glavnicu za ovrhu na nekretnine s 20 na 40.000 kuna. Onemogućili smo ovrhe božićnica, uskrsnica, regresa, nagrade vezane uz rad, topli obrok i bespovratna sredstva odnosno potpore financirane iz proračuna ili europskih fondova - istaknuo je i podsjetio na uvođenje Covid dodatka za umirovljenike te nacionalne naknade za starije osobe u visini od 800  kuna. 

Zagreb: Premijer Plenković Saboru podnio Godišnje izvješće o radu Vlade

Pohvalio se kako je prosječna mirovina u pet godina narasla za 432  kune, što je porast, umjesto obećanih pet, od 18 posto. 

- Planiramo do 2024. mirovine povećati za još 10 posto. Postupno će se najniža mirovina povećavati za ukupno 3 posto od čega će koristi imati 300.000 umirovljenika - naglasio je. 

Nadalje je nastavio sa samohvalom oko očuvanja radnih mjesta u vrijeme pandemije naglasivši kako je Vlada snažnim mjerama od 17 milijardi kuna stala iza radnika i poduzetnika. Broj zaposlenih veći je za 51.000 nego lani, a stopa nezaposlenosti pala je u kolovozu na 7,3 posto, dodao je. 

'Povećanje minimalne plaće od siječnja za 350 kuna'

- Rezultat je to mjera aktivne politike zapošljavanja u koju je u pet godina uloženo oko 5,5  milijarde kuna - istaknuo je. 

Poseban naglasak stavio je na rast prosječne i minimalne plaće.

Licemjerno: Plenković se sad brine za Zagreb, a cijelo vrijeme je šutio o Milanu Bandiću...
Licemjerno: Plenković se sad brine za Zagreb, a cijelo vrijeme je šutio o Milanu Bandiću...

- Prosječna je neto plaća u kolovozu iznosila 7.118  kuna što je na godišnjoj razini nominalni porast za 5,9 posto, odnosno 1.445 kuna više nego prije pet  godina. Podsjetit ću da smo od 2017. do danas osnovicu za izračun plaća za državne i javne službenike povećali za 17 posto, odnosno 936  kuna, dok se od 2012. do 2017. nije mijenjala - naveo je. 

Najavio je povećanje minimalne neto plaće od siječnja iduće godine za 350 kuna - s 3400 na 3750 kuna, a o čemu će sutra na Vladi donijeti odluku. 

- Tim značajnim povećanjem od čak 10,3 posto za 51.000 zaposlenih, minimalnu plaću prvi put podižemo iznad 50 posto od prosječne neto plaće i iznad 60 posto neto medijalne plaće. Tako ćemo u pet godina minimalnu plaću podići za 50 posto, odnosno za 1254 kune, ili četiri puta više nego u prethodne tri vlade - poručio je.

U okviru petog kruga porezne reforme, podsjetio je, smanjili su stopu poreza na dobit s 12 na 10 posto za 93 posto poduzeća koja imaju godišnji prihod do 7,5 milijuna kuna, kao i stopu poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto.

- U dosadašnjih pet krugova smanjenja poreza građane i gospodarstvo rasteretili smo za 10  milijardi kuna - istaknuo je. 

Napomenuo je i udvostručenje iznosa učeničkih stipendija, ali i važnost modernog sustava obrazovanja te motiviranih učitelja i profesora. 

- Poboljšavamo status odgojno-obrazovnih djelatnika, od početka godine povećali smo plaće prosvjetnim djelatnicima za četiri posto te su im od 2017. godine plaće porasle za više od 20 posto. Uz to, obrazovnim djelatnicima zajamčili smo status službene osobe i zaštitili ih od anonimnih prijava. Pokrenuli smo izradu kurikuluma školskog predmeta "Kritičko mišljenje" u osnovnoj školi, a kojemu je cilj učenike naučiti kritički promišljati svijet oko sebe i učiti s razumijevanjem - istaknuo je. 

Dizanje roditeljske naknade iduće godine na 7500 kuna, očinski dopust od 10 dana

Ulaganje u iznosu tri milijarde kuna u znanost posljednjih pet godina iz EU fondova ocijenio je rekordnim. 

- Na području znanosti i obrazovanja pripremamo nove prijedloge zakona koji će potaknuti razvoj cjelodnevne nastave u školama, pokrenuti pilot-projekt nacionalnih ispita i probne mature te pridonijeti razvoju i konkurentnosti znanosti te visokog obrazovanja - najavio je. 

Preokretanje demografskih trendova naglasio je kao jedno od najvažnijih pitanja. Tu je podsjetio na mjere za mlade, ali i za jačanje obitelji. 

- Pomogli smo preko 23.000 mladih obitelji koje su riješile stambeno pitanje kroz POS-program ili subvencioniranim stambenim kreditima, što ćemo nastaviti do 2023. jer je dalo pozitivan demografski učinak. Ulaganjima bez presedana nastavili smo s poboljšavanjem materijalnih uvjeta u vrtićima, u proteklih pet godina gradi se ili unaprjeđuje 500 vrtića, a udvostručili smo i roditeljsku naknadu - istaknuo je.

Pa je najavio dizanje roditeljske naknade sljedeće godine na 7.500 kn za zaposlene i samozaposlene roditelje, kao i očinski dopust od 10  dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće. 

Podsjetio je i na unaprjeđenje Zakona o braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji radi jačanja njihova položaja, kao i na donošenje Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. 

- Ukupno je u pet godina stambeno zbrinuto preko 5.000 stradalnika iz Domovinskog rata. I upravo zato što držimo do kamena temeljaca naše državnosti možemo u Europi i svijetu još snažnije zastupati nacionalne interese - poručio je. 

'Udvostručili smo ulaganja u sport'

Govoreći o kulturi, naglasio je kako su u suradnji s Europskom komisijom u prošloj godini osigurali više od 400 milijuna kuna izravnih potpora i kredita kako bi pomogli samostalnim umjetnicima, umjetničkim organizacijama i tvrtkama na području kulturnih i kreativnih industrija, uključujući i medije te usvojili novi Zakon o elektroničkim medijima. U pet godina, nastavio je, udvostručili su i izdvajanja za sport, koja su dosegla 400 milijuna kuna.

- Svjesni posljedica pandemije na sportaše i cijeli sektor, uz zadržavanje svih postojećih programa financiranja, uložili smo dodatnih 47  milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta u sustavu sporta. Planiramo donijeti Zakon o sportu koji će unaprijediti cjelokupni sustav sporta i sportsku infrastrukturu te poticati amaterski, rekreativni i vrhunski sport, kao i naše sportaše - rekao je premijer. 

Naglasio je i ekonomsku suverenost, što obuhvaća postizanje samodostatnosti u proizvodnji hrane i energije, održivo korištenje prirodnih resursa te održiv turizam. Cilj je, dodao je, poljoprivrednu proizvodnju povećati na 30  milijardi kuna godišnje do 2030. i tako pridonijeti prehrambenoj samodostatnosti zemlje. 

- Razvijamo kružno gospodarstvo koje teži čišćim i niskougljičnim tehnologijama i koje otpadom bolje gospodari i pretvara ga u resurs. U tu ćemo svrhu i dalje zatvarati odlagališta otpada i uvesti naknade za odlaganje otpada kako bi se otpad preusmjerio u industriju kao sirovina - istaknuo je.

Za razliku od brojnih drugih europskih zemalja, cijene plina u Hrvatskoj su stabilne i tako će ostati do 1.  travnja, a cijena struje jedna je od najnižih među 33 europske zemlje, naglasio je.

Sabor sjednicu nastavio raspravom o Godišnjem izvješću Vlade

Obnova

Govoreći o obnovi, istaknuo je kako su za privremeni smještaj uložili 25 milijuna kuna čime je obuhvaćeno 1164 ljudi. 

- I financirat će se do daljnjeg. Uz to, financirale su se hitne sanacije na 1871  zgradi, za što je dosad uloženo 73 milijuna kuna. Pojednostavili smo postupak donošenja odluka o obnovi kako bismo ubrzali cjelokupni proces. Država će na sebe preuzeti financiranje konstrukcijske obnove. Stvaramo okvir za samostalnu obnovu za koju će država osigurati potrebna sredstva, a vlasnicima stana čija se zgrada mora ukloniti, država će na njihov zahtjev osigurati zamjenski stan. Osigurali smo 5,1 milijardi kuna iz Europskog socijalnog fonda, dodatnih 5,9  milijardi kuna iz Plana oporavka i 200 milijuna dolara zajmova od Svjetske banke - poručio je. 

Osvrnuo se i na ugroze protiv demokratskog sustava istaknuvši kako prioritet mora biti očuvanje konstruktivnog političkog dijaloga, uz borbu protiv govora mržnje i lažnih vijesti kako bi građani, kao ključni dionici demokratskog procesa, svoj sud mogli stvarati na temelju vjerodostojnih i provjerenih informacija.

- Teroristički napad na Trgu sv. Marka, koji je izvršila mlada i očito radikalizirana osoba, pokazao je posljedice koje može izazvati dezinformiranje i širenje govora mržnje, za što još uvijek očekujemo odgovore i policije i DORH-a - rekao je. 

'Želimo iskorijeniti korupciju'

Kao ključne ciljeve naveo je i povećanje učinkovitosti pravosuđa, smanjenje broja neriješenih predmeta, rješavanje svih predmeta starijih od sedam godina te predmeta kod kojih bi zastara mogla nastupiti u iduće tri godine.

- Želimo iskorijeniti korupciju koja je jedna od glavnih prepreka u izgradnji pravednijeg i razvijenijeg društva. Politika naše Vlade je jasna - nema nedodirljivih. DORH, USKOK i Policija rade svoj posao samostalno i neovisno, nitko nema uvid u tajne izvide, što je ključni preduvjet da bi se uspješno vodila borba protiv korupcije i kriminala. Želimo da kazne budu takve da svi shvate da se korupcija ne isplati - rekao je.

Osvrnuo se i na uvođenje eura. 

- Da ne bude nesporazuma, o tome su hrvatski građani već odlučivali na referendumu 2012. kada smo odlučivali o ulasku u Europsku uniju. To je bio dio našeg ugovora o pristupanja kojeg su građani na referendumu podržali. Vidim da postoje političke stranke koje imaju drugi stav. Mi taj stav poštujemo, ali ukazujemo na činjenice i na ogromnu razliku između stranaka koje su aktivno pridonosile ulasku u EU i onih koje to nisu. Ta optika nije ista - rekao je.

Jačanje vojske

Naglasio je i jačanje Hrvatske vojske te dizanje standarda i uvjete rada vojnika, dočasnika i časnika. 

- Donijeli smo povijesnu odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona, francuskih Rafala, koji će ojačati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i značajno podići razinu naše sigurnosti. Od Austrije do Grčke nema tako snažnog zrakoplovstva kao što će biti hrvatsko 2024. U procesima smo pripreme strateških dokumenata, Strategije obrane i Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga, kako bismo bolje odgovorili na suvremene izazove, uz obrambeno planiranje i razvoj vojnih sposobnosti Hrvatske vojske. Kontinuirano moderniziramo i opremamo sve grane vojske te jačamo domaću vojnu industriju koja je jedan od naših gospodarskih brendova - poručio je.

'Vlada je pokazala da nastoji kormilariti u ovim burnim vremenima'

Unatoč svim izazovima, vjerojatno i s pogreškama, Vlada je pokazala da nastoji kormilariti u ovim burnim vremenima u interesu gospodarskog oporavka i kvalitetnijeg života građana, poručio je. 

- To ćemo raditi i dalje u interesu građana predano i angažirano. Imamo povjerenje, a i znanje i volju - poručio je. 

Uoči predstavljanja izvješća, niz zastupnika zatražio je stanku. Marijan Pavliček u ime Kluba Suverenista istaknuo je kako je Hrvatska osam godina punopravna članica EU, a svi pokazatelji govore kako smo na samom začelju.

- Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu i imat će još lošiji standard. Stoga vas pozivam da danas izdvojite minutu i potpišete inicijativu za zaštitu kune - poručio je premijeru naglasivši kako živimo u demokratskom društvu. 

- Vjerujem da nemate ništa protiv da se ljudi izjasne jesu li za uvođenje eura - poručio je. 

Mostov Božo Petrov poručio je kako je većini ljudi plaća manja od minimalnih troškova izračunatih prije 10 godina i moraju biti profesor Baltazar da bi preživjeli i školovali svoju djecu. 

Nakon što je legalizirao ZDS, Plenković sada preko Lauca daje svoj legitimitet antivakserima
Nakon što je legalizirao ZDS,  Plenković sada preko Lauca daje svoj legitimitet antivakserima

- Većina ljudi osjeća nepravdu jer su se borili za zemlju iz koje njihova djeca moraju iseliti - istaknuo je. 

Emil Daus iz IDS-a je kritizirao najavljenu izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i centralizaciju zdravstvenog sustava. 

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta istaknuo je kako se nada da će premijer reći što je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao prije dva tjedna o nestalima iz Domovinskog rata. 

Urša Raukar Gamulin u ime Kluba Zeleno-lijevog bloka apelirala je na Vladu da ubrza proces obnove nakon potresa, a osvrnula se i na današnju ogromnu brojku novozaraženih te apelirala da hitno poduzme nešto.  

Katarina Peović iz Radničke fronte istaknula je kako će premijer reći kako su porasle plaće, a da smo mi u 10 zemalja s najmanjom prosječnom plaćom. 

Dalija Orešković, zastupnica Centra, podsjetila je kako je premijer najavljivao reformu pravosuđa, zdravstvenu zaštitu dostupnu svima, modernizaciju željeznica, vrtića, škola, pozivao na solidarnost i odgovornost čitave nacije te ga pozvala da tu odgovornost pokaže i sam. 

U ime Kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković je istaknuo kako u Hrvatskoj, "fenomenalnoj zemlji za život", živi 23 posto građana u riziku od siromaštva, više od pola milijuna ljudi živi u kućanstvima u kojima jedna osoba radi, ne mogu si priuštiti tjedan dana odmora izvan kuće....

Replike nisu dozvoljene

Predsjednik Vlade obvezan je jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru predstaviti Vladino, odnosno 'izvješće o stanju države i nacije'.

Premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, o Izvješću, mogu govoriti samo predstavnici klubova, ne i zastupnici pojedinačno.

Premijer ima pravo i na završno izlaganje u trajanju od 20 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...