Obavijesti

News

Komentari 292

Plenković: Vlada će organizirati i dalje obilježavanje; Okupljeni pljeskali i skandirali Milanoviću

Plenković: Vlada će organizirati i dalje obilježavanje; Okupljeni pljeskali i skandirali Milanoviću

Dijeliti ljude i isticati tko je bio Hrvat, a tko ne, ne treba isticati jer ni oni to nisu radili. Oni su bili heroji, grubi ljudi koji su često znali prijeći crtu i napraviti loše stvari, rekao je Milanović

VIDEO

Pratite tijek događaja: 

10.18 Predsjednik Reformista Radimir Čačić i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić najavili su u utorak da će podržati prijedlog izmjena Kaznenog zakona o zabrani ustaškog znakovlja na inicijativu predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj saboru.

“Apsolutno ćemo podržati, mi smo tog stava oduvijek”, kazao je Čačić u Brezovici uoči središnjeg obilježavanja Dana antifašističke borbe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poručio je da nijedna Vlada u Hrvatskoj do sada, pa ni aktualna, nije smogla snage donijeti takav zakon. 

Smatra da je pokroviteljstvo Vlade nad obilježavanjem Dana antifašističke borbe i dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Brezovicu odlična poruka, iako ga na prijašnjim obilježavanjima nije bilo. 

“To je pozicioniranje Hrvatske tamo gdje ona zaista i spada, među nositelje antifašističke borbe u Europi i svijetu”, istaknuo je.

Svi koji išta znaju o narodnooslobodilačkoj borbi, znaju da je Hrvatska bila nositelj tog otpora, ne zbog ideologije, nego zbog svijesti da se tome mora oduprijeti, dodao je Čačić. 

Poručio je kako je njegova pozicija u vladajućoj većini i “danas i jučer i sutra” ista. “Dok se Vlada bude držala osnovnih programskih smjernica, a za sada tvrdi da će ih se držati”, kazao je dodavši da se to se primarno odnosi na dogovor o brzoj prugi Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec, sporazum sjevera i nekoliko velikih projekata. 

I potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić najavio je podršku izmjenama Kaznenog zakona u Hrvatskom saboru te je izrazio nadu da će ih vladajuća većina prihvatiti.

Ocijenio je kako je dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na središnju proslavu Dana antifašističke borbe u Brezovicu možda najava nekih novih vremena. 

“Mene zanima, nakon ovoga, hoće li biti kontkretnih djela, uz izmjenu Kaznenog zakona i afirmativan odnos prema antifašističkoj borbi, ali vrijeme će pokazati”, kazao je Hajdaš Dončić u Brezovici.

9.49 Predsjednik Republike Zoran Milanović u govoru povodom Dana antifašističke borbe poručio je da je "istina voda duboka", može zaboljeti, ali u našoj istini nema ničega bolnog te poručio da Hrvatska u Drugom svjetskom ratu nije bila samo na strani pobjednika, već i na strani dobra. 

"Istina je voda duboka i nikoga ne bi trebala uvrijediti, ali može zaboljeti. Međutim, u ovoj našoj istini nema ničega bolnog, ona je u stvari lijepa. Teška, krvava, ali lijepa", poručio je Milanović u govoru na središnjem obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici.

Sisačkim partizanima ne činimo uslugu ako stalno ističemo da su bili Hrvati

Dočekan pljeskom i skandiranjem, Milanović se pred okupljenim državnim vrhom i uzvanicima, osvrnuo na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda prije 80 godina.

Ove godine obilježavanje tog događaja organizirala je Vlada, a na svečanost u spomen-parku Brezovicu po prvi došao je i premijer Andrej Plenković. Bio je to prvi zajednički posjet nekom događaju predsjednika Republike i premijera nakon višemjesečnih sukoba, koji su izbili oko izbora novog predsjednika Vrhovnog suda.

Milanović je istaknuo da se tada okupilo “77 sisačkih komunista, boraca za revoluciju, boraca za bolji poredak i promjene, koje, ako ne pojedu svoju djecu, onda ih često nagrizu”.

Poručio je da tim ljudima “ne činimo uslugu” ako stalno ističemo da su bili Hrvati i da je to bila hrvatska borba. “Da, oni su svi osim Nade Dimić bili Hrvati, međutim, prije svega, bili su komunisti, u borbi za revoluciju, sovjetsku Hrvatsku, ne demokraciju”, kazao je. 

Napomenuo je da Janko Bobetko, kasnije proslavljeni general iz Domovinskog rata, nije, kako se to često danas spominje, bio u redovima Prvog sisačkog partizanskog odreda. 

“Što ne znači da ne bi bio ovdje da je mogao biti, ali bili su neki drugi ljudi. Bio je Mika Špiljak, Marijan Cvetković”, nabrojio je.

Hrvatska je bila na strani istine i dobra

“To su bili heroji, heroji od kalibra, ali i drugi ljudi, avanturisti, koji su često znali prijeći crtu i napraviti nepravdu. Sve je to naša povijest, naša istina, ona ne vrijeđa, ona ne bi trebala biti bolja”, poručio je MIlanović. 

Istaknuo je kako na središnju proslavu Dana antifašističke borbe u Brezovicu nije došao kako bi "ikome utjerao svoju istinu", već da ukaže na stvari koje Hrvatsku stavljaju tamo gdje joj je mjesto.

“Hrvatska nije bila samo na strani pobjednika, Hrvatska je bila na strani istine i dobra, većina hrvatskog naroda i hrvatskih Srba. Isticati cijelo vrijeme da su bili pobjednici, a ne gubitnici je lutrijski pogled na život i sudbinu. To znači da smo mogli izgubiti da je, recimo Osovina, dobila rat. Bi li to naš otpor učinilo manje vrijednim?”, zapitao se Milanović.

Hrvatska nije bila samo na pobjedničkoj strani, jer to je “računovodstveni pogled na svijet”, Hrvatska je bila i na strani rizika, pogibelji i hrabrosti. Stoga Hrvatska, kao i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, s dubokim razlogom slavi Dan antifašističke borbe.

Naglasio je da sisački odred nije bio prvi koji je osnovan u Europi, međutim tu je došlo do simbioze antifašističke borbe koja se dogodila u Žabnom, a onda i u Sisku mjesec dana kasnije, 22. srpnja 1941., kada su partizani bili opkoljeni velikim ustaškim snagama.

Ustanak sa srpskom braćom i sestrama u očuvanju ljudskosti

Borci su nakon toga otišli na Baniju, “da bi zajedno s našom srpskom braćom i sestrama, podigli ustanak na oružje, u očuvanju ljudskosti”. 

“S jedne strane komunistička agitacija, s druge strane, jer hrvatski narod u tom trenutku nije bio zreo na ustanak, i srpski narod u Hrvatskoj, naša braća po oružju u tom ratu, su zajedno sa hrvatskim komesarima dizali taj narodni ustanak, on se događao na Kordunu i Baniji”, istaknuo je Milanović. 

Govoreći o ulozi Hrvata u Drugom svjetskom ratu istaknuo je kako je odlazak u antifašističku borbu za Hrvate bio "čin nevjerojatne hrabrosti", jer su uživali relativan komfor u usporedbi sa Srbima i Židovima, koji su u NDH bili proganjani i ubijani.  

U Hrvatskoj i danas ima ljudi, i to ne malo, koji na ovaj dan ne gledaju s odobravanjem, koji ne žele tu proslavu, ali “to je tako u političkom sustavu", kazao je Milanović naglasivši da je danas u Brezovici cijeli državni vrh.

9.38 Plenković se obratio okupljenima. 

- Od ove godine Vlada je nositelj organizacije obilježavanja kao što priliči državnom prazniku, i tako će biti i u budućnosti - rekao je premijer. 

- Nakon Njemačke okupacije je uspostavljen kvislinški režim Ante Pavelić. U stvarnosti je Hrvatska bila podijeljena, a dijelovi Dalmacije su bili pod Italijom. Doneseni su rasni zakoni protiv židova i Roma. U takvim okolnostima je skupina od 70-ak osoba osnovalo Prvi sisački odred - rekao je Plenković. 

- Partizani su postupno oslobodili dijelove Hrvatske što je dovelo do ZAVNOH-a koji je kasnije omogućio da 1990. bude potvrđena suverenost Hrvatske koja je obranjena u Domovinskom ratu - poručio je i dodao kako je ZAVNOH omogućio raskidanje ugovora s Italijom te povratka Istre i Dalmacije u Hrvatsku. 

- Stvaranje demokratske Hrvatske u obruču ratne Europe je jedinstven događaj, nedovoljno priznat od povjesničara. Hrvatska je imala najmasovniji partizanski pokret u Europi zbog čeka je Hrvatskoj osigurano istaknuto mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata - poručio je premijer. 

- Vrijeme je da burna vremena Jugoslavije, vrijeme je i da se s tim suočimo. Pod tim mislim i na zločine na Bleiburgu zbog kojeg su patile brojne obitelji i koje su dovele do podjela. Tu mislim i na poslijeratne čistke, poput Alojzija Stepinca koji je spasio brojne židove od smrti - dodao je. 

9.18 Plenković i Milanović položili su vijence kod spomenika u Brezovici. Prije toga su se rukovali. 


Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović nazočit će obilježavanju Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica kraj Siska kojeg organizira Vlada u povodu 80. obljetnice osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda i prve antifašističke borbene jedinice u ovom dijelu Europe. 

Milanović u Splitu uoči Dana antifašističke borbe: Tu sam došao radi svog dida i babe
Milanović u Splitu  uoči Dana antifašističke borbe: Tu sam došao radi svog dida i babe

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 292
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!