Obavijesti

News

Komentari 84

Beroš ostaje ministar: 'Nije lako kada vas u svojoj nemoći neutemeljeno kritiziraju...'

Beroš ostaje ministar: 'Nije lako kada vas u svojoj nemoći neutemeljeno kritiziraju...'

Premijer Andrej Plenković obratio se na početku sjednice. Podsjetio je na telefonsku sjednicu Vlade na kojoj su donijeli odluku o uspostavi zelenih digitalnih potvrda

VIDEO

I dalje su brojke povoljne, što hospitaliziranih, što pacijenata na respiratorima, što novozaraženih, istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade dodavši kako dolazimo prema željenom cilju od 55 posto cijepljenih jednom dozom do kraja lipnja.

- Cjepiva ima dovoljno i pozivam sve da se cijepe, da iskoristimo sve doze cjepiva koje dolaze. Bitno je cijepiti se, bit je zaštita i ne bi bilo dobro da zbog jenjavanja epidemije dio naših sugrađana misli kako nije važno cijepiti se - poručio je Plenković. 

Molim vas cijepite se što prije svi, apelirao je. 

PRATITE UŽIVO: Sjednica Vlade 

Podsjetio je na telefonsku sjednicu Vlade ovog tjedna, a na kojoj su donijeli odluku o uspostavi zelenih digitalnih potvrda, čije izdavanje je u Hrvatskoj krenulo jučer.

- Kao što ste vidjeli, sustav je profunkcionirao od jučer. Riječ je o dokumentu, ne putovnici, koji će pomoći i olakšati putovanja - rekao je.

A ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, jutros je na graničnom prijelazu Bregana zajedno s graničnim policajcima prezentirao kako izgleda ulazak u Hrvatsku s tom potvrdom.

Andrija je nervozan, a u HDZ-u kažu: Sam si birao pikzibnere, zato smo izgubili Split i Zagreb
Andrija je nervozan, a u HDZ-u kažu: Sam si birao pikzibnere, zato smo izgubili Split i Zagreb

Vlada će danas donijeti rebalans proračuna, a premijer je istaknuo kako je pandemija, nažalost, dobre putanje na određeni način promijenila. 

- Ako apstrahiramo ovu neponovljivu 2020., naš je cilj utvrditi put vraćanja na ono razdoblje prije 2020. Vlada smo koja točno zna što radi i kuda ide, i dalje smo u razini investicijskog kreditnog rejtinga - rekao je.

Čestitao je ministru zdravstva Viliju Berošu jer je u Saboru odbijena inicijativa oporbe za njegovom smjenom. 

- 5. srpnja prošle godine tamo je opadao broj nazočnih, ali ne iz epidemioloških razloga, slično je i danas bilo s brojem ruku koje su uspjeli prikupiti protiv vas - poručio je premijer misleći na doček rezultata na parlamentarnim izborima u stožeru Restart koalicije. 

- Nije lako kada vas u svojoj nemoći neutemeljeno kritiziraju, ali prebrodili smo i mnoge druge stvari, tako da ćemo i ovo. Nadam se da ćemo rezultati dokazati svima da smo na dobrom putu - poručio je Beroš.

Pfizer i za djecu od 12 godina

Osvrnuo se na epidemiološku situaciju i cijepljenje, istaknuvši kako ono ide prema planu te da je cijepljeno 38,5 posto odraslog stanovništva.

- Više od pola milijuna ljudi cijepljeno je s dvije doze. Utrošeno je ukupno milijun i 803.557 doza, a cijepljeno milijun i 293.847 osoba - rekao je.

Iako smo sve bliže približavanju kolektivnog imuniteta, dodao je, važno je održati i dalje ovaj intenzitet cijepljenja.

- HALMED je 28. svibnja objavio da je Pfizerovo cjepivo protiv Covida odobreno za primjenu na djeci od 12 godina - rekao je.

U usporedbi s tjednom ranije, ovaj tjedan smo zabilježili 40,5 posto manje novozaraženih, istaknuo je ministar.

- No, s druge strane bolnice bilježe porast broja pacijenata s postcovid sindromom. Do svibnja je obrađeno više od 14.500 pacijenata s različitim simptomima kao posljedice preboljenja bolesti - rekao je. 

Novosti za ulazak u Hrvatsku

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović, naglasio je novu odluku o prelasku granice što se tiče negativnog testa. Do sada je bilo pravilo da se uz potvrdu o preboljenju ili cijepljenju, u Hrvatsku može ući s negativnim brzim ili PCR testom ne starijim od 48 sati, ali sada se uvodi da PCR test ne smije biti stariji od 72 sata. A druga izmjena je da se može ući u zemlju s potvrdom o jednoj dozi cjepiva nakon 22 dana od primanja, a koje se odnosi na Pfizerovo, Modernino, ali i rusko cjepivo Sputnik V.

- Oni mogu ući u Hrvatsku u razdoblju od 22 do najviše 42 dana od primitka prve doze, odnosno od 22 do najviše 84 dana od primitka prve doze AstraZenecinog cjepiva - istaknuo je.

Osvrnuvši se na jutrošnji posjet GP Bregana i prezentaciju kako funkcionira ulazak u zemlju s potvrdama, istaknuo je kako je do sada u Hrvatskoj izdano oko 40.000 tih digitalnih potvrda. 

- Od jučer je i sedam država članica EU - Bugarska, Češka, Danska, Poljska, Njemačka, Grčka i mi - odlučilo se povezati s EU pristupnikom i krenulo s izdavanjem potvrdi - rekao je dodavši kako je u Hrvatsku tijekom jutra s njima ušlo više od 100 putnika, mahom naših državljana, koji su ih dobili u inozemstvu, i Poljske i Češke.

Dodao je i kako su ministarstvo kulture i medija i HGK u suradnji s Nacionalnim stožerom pustili u testnu fazu platformu "sigurna okupljanja".

- Primarni cilj platforme je da se omogući na jednom mjestu baza podataka o različitim događanjima u RH te da se ista odobre ukoliko su zadovoljeni kriteriji postavljeni u aplikaciji. Na temelju toga se izdaje certifikat "sigurno okupljanje." Treba naglasiti da je ovo projekt koji će poslužiti kako bi se, uz sigurnost posjetitelja i organizatora, privukao što veći broj publike - rekao je dodavši kako je aplikacija dinamičnog karaktera, odnosno da će se konstantno nadograđivati sukladno mjerama koje donose Stožer i HZJZ.

Glavni razlog rebalansa dugovi prema veledrogerijama

Ministar finanacija Zdravko Marić predstavio je rebalans Državnog proračuna.

- Ova Vlada je do sada, što se tiče planiranja proračuna, radila jako kvalitetan posao i u pravilu smo rebalans prije Covida imali pred kraj godine. I praktički od 2016. do 2019. godine smo svaki puta imali bolji rezultat od onog što je originalno bilo predviđeno - istaknuo je naglasivši kako se ovaj rebalans u ovom dijelu godine donosi prije svega u zdravstvenom dijelu, ali nevezano isključivo uz probleme koje je izazvao Covid nego najviše zbog dugova prema veledrogerijama.

- Kako bi se osigurala adekvatna i kontinuirana isporuka lijekova, medicinskog materijala i svega onog što je važno za funkcioniranje zdravstvenog sustava. Razgovori s veledrogerijama rezultirali su dogovorom da smo već do sada gotovo dvije milijarde kuna platili, a sada smo na neki način iskoristili i iscrpili sve zakonom predviđene mogućnosti u okviru preraspodjela - podsjetio je Marić. 

Što se tiče prihodne strane proračuna, dodao je, pna se povećava za oko tri milijarde kuna, a rashodna strana za 9,4 milijardi kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"