Pogledajte kako izgledaju prve eurokovanice! Vujčić: 'Vojska će nam pomoći da zbrinemo kune' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 131

Pogledajte kako izgledaju prve eurokovanice! Vujčić: 'Vojska će nam pomoći da zbrinemo kune'

Pogledajte kako izgledaju prve eurokovanice! Vujčić: 'Vojska će nam pomoći da zbrinemo kune'
2

Hrvatska je prije nekoliko dana i službeno ušla u eurozonu, nakon čega je postao poznat i tečaj prema kojem će se mijenjati kune u eure. Neki trgovački lanci već su istaknuli cijene u eurima za određen dio asortimana

VIDEO

Na svečanom obilježavanju početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prve hrvatske eurokovanice 

Pokretanje videa...

Kovanice 01:19

Podsjetimo, Hrvatska je prije nekoliko dana i službeno ušla u eurozonu, nakon čega je postao poznat i tečaj prema kojem će se mijenjati kune u eure. Neki trgovački lanci već su istaknuli cijene u eurima za određen dio asortimana, iako je obaveza dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima na snazi tek od 5. rujna. 

PRATITE UŽIVO: 

- Na našim kovanicama je slijedom čitavog procesa odlučeno da podloga bude hrvatska šahovnica, na 2 eura je karta Hrvatske, na 1 euru hrvatska kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na 5, 2, 1 i centa dva slova na glagoljici - HR. To sve odražava našu povijest, prepoznatljivost i kulturu i to je jako dobro odrađen proces. Sa svim aktivnostima ćemo, kako slijede, osigurati distribuciju, bankama, Fini i Pošti, a onda svima ostalima - rekao je Plenković. 

- Potvrdili smo da Hrvatska ide u onaj dio članica EU koje su sama jezgra funkcioniranja europske politike. To je strateški cilj, hvala svima koji su pridonijeli tome - rekao je. 

Cijene u eurima već zbunjuju kupce: Kupio 10 paketa instant kave pa se šokirao iznosom
Cijene u eurima već zbunjuju kupce: Kupio 10 paketa instant kave pa se šokirao iznosom

- Tijekom jeseni će se finalizirati sve aktivnosti da postanemo i članica šengenskog prostora. U ovim globalnim okolnostima koje su prije svega uvjetovane iz posljedica ruske agresije na Ukrajinu, rast cijena energija, hrane, inflacija, dobro je da smo dio eurozone, bit ćemo zaštićeniji u nošenju sa svim izazovima koji su pred nama - rekao je. 

Vujčić otkrio gdje će skladištiti kune 

Boris Vujčić je rekao da je u planu pustiti na tržište 370 tona kovanica. 

- Uz novčanice kojih će biti 350 milijuna, to bi trebalo zadovoljiti potrebe za gotovinom - rekao je. 

- Siguran sam da će to biti sve uspješno napravljeno, da će u kovnici sve to napraviti. Dan i noć će raditi, u tri smjene, nadam se da ćemo sve to uspjeti postići, da će svi biti na vrijeme opskrbljeni - rekao je Vujčić. 

Poručio je kako kovanice jako dobro izgledaju. 

Na zamjeni valute profitiraju špekulanti: Dinare neki bacali u Manduševac, drugi se obogatili
Na zamjeni valute profitiraju špekulanti: Dinare neki bacali u Manduševac, drugi se obogatili

- Kune, kao što znate, to je milijardu i sto milijuna komada, i to je osnovni problem za zbrinjavanje. Imamo i 500 milijuna komada novčanica. Radi se o velikim količinama. Morali smo se dogovoriti s hrvatskom vojskom da se uloži u izgradnju kapaciteta koji će u prvoj fazi koristiti za pohranu kovanica, a kasnije za potrebe vojske - rekao je guverner. 

Plenković: Apeliramo na druge da smanje svoje apetite 

Plenković je poručio kako su sve zamjene valuta imale minimalno povećanje cijena, no da sada potrebno što više eksponirati one koji što više dižu cijene. 

- To je nedopustivo, to sam rekao nekoliko puta. Mi možemo napraviti puno toga kada je riječ o smanjivanju poreza i o drugim administrativnim mjerama, ali nemamo uvijek sve mehanizme za slobodno tržište. Važno je zato da se radi pritisak na one koji nastoje profitirati na ovome. U ovim trenucima globalnih kriza svi akteri moraju dati doprinos široke društvene odgovornosti. Napravili smo sve do sada, u svim krizama, ovo je jedna dosta zahtjevna kriza, ali ćemo dati svoj obol. Apeliramo na druge, na koje nemamo utjecaj, da smanje svoje apetite - poručio je. 

Premijer Plenković: Podizanje kreditnog rejtinga posljedica je članstva Hrvatske u eurozoni
Premijer Plenković: Podizanje kreditnog rejtinga posljedica je članstva Hrvatske u eurozoni

- U današnje internetsko vrijeme može se svakoga eksponirati u sekundi, pa će građani razmisliti gdje će ići kupovati. Ministarstvo gospodarstva će pomoći, to nije tako veliki problem - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 131

VIDEO

VIDEO Pokušaj atentata na Trumpa: Napadač (20) ubijen, Republikanci traže hitnu istragu
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Pokušaj atentata na Trumpa: Napadač (20) ubijen, Republikanci traže hitnu istragu

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...