Obavijesti

News

Komentari 119

Orešković predao ovlasti: 'Bilo je teških dana, ali nije mi žao'

Orešković predao ovlasti: 'Bilo je teških dana, ali nije mi žao'
2

Nakon što je Hrvatski sabor uz 91 glas "za" izglasao povjerenje Vladi Andreja Plenkovića, uputili su se prema Banskim dvorima, gdje je došlo do primopredaje vlasti

VIDEO

Hrvatski Sabor cijeli dan raspravljao je o povjerenju vladi mandatara Andreja Plenkovića. Nešto prije 21 sat su glasali i većina saborskih zastupnika dala je podršku Plenkovićevoj Vladi. U sabornici je bilo prisutno 139 zastupnika, a povjerenje Vladi dao je 91 zastupnik, 45 bilo ih je protiv, a 3 suzdržano. Više pročitajte ovdje.

POGLEDAJTE VIDEO: Primopredaja vlasti u Banskim dvorima

 

- Čestitam vam na izboru. Vama i Vašoj Vladi želim uspješan mandat. Ostavljam Vam izvješće o radu Vlade, nekih 1800 stranica i nadam se da ostavljam pozitivne rezultate, rasta BDP-a, smanjeni dug i povećan broj zaposlenih. Ovo su ja mislim pozitivni temelji za novu Vladu. Isto tako mogu reći da sam u svom mandatu imao priliku i potvrditi ono što sam već i znao - da Hrvatska ima sjajnu budućnost. Do nas je da iskoristimo ovu priliku i ovu budućnost. Isto tako mogu reći da imao sam priliku i prije nego sam bio premijer uvijek sam prvo birao Hrvatsku i to ću nastaviti ma gdje god bio u životu. Novom premijeru želim puno uspjeha na ovoj časnoj dužnosti, bila mi je čast voditi Vladu - rekao je Tihomir Orešković.

- Želim zahvaliti dosadašnjem premijeru Tihomiru Oreškoviću na predanom angažmanu za dobrobit Hrvatske, a osobito na njegovoj gesti koju je kao čovjek koji predstavlja Hrvate izvan domovine učinio prije 10 mjeseci. Mislim da je taj potez bio hvalevrijedan i hrabar. Političke okolnosti u međuvremenu su se promijenile. Imali smo izvanredne izbore. Mi sada imamo zadaću rada za dobrobiti Hrvatske. Proučiti ćemo izvješće koje nam ostavlja Vlada gospodina Oreškovića i trebamo što prije krenuti u ključne izazove. Zahvaljujem se Oreškoviću i svim kolegama - rekao je Andrej Plenković.

Prioriteti Vlade: Porezna reforma, socijalni dijalog i proračun

Plenković je najavio da će prioriteti nove Vlade biti rad na poreznoj reformi, socijalni dijalog i izrada proračuna za iduću godinu i da se s time počinje već od idućeg tjedna, a prvi vanjskopolitički posjet bit će u Bosnu i Hercegovinu.

- Zadaća nam je raditi na dobrobit zemlje dobrobiti svih ljudi. Proučit ćemo izvješće koje nam ostavlja prethodna vlada i nastojati već od idućeg tjedna krenuti u ključne izazove, a to su proračun i porezna reforma - rekao je Plenković te naglasio da je prioritet i dijalog sa socijalnim partnerima, sindikatima i poduzetnicima.

Nije se složio s ocjenom novinara da je Vlada "nabubrila preko noći" s obzirom na to da ima 20 ministara, a najavljivan je njihov manji broj.

- Broj ministara za dva je manji od prethodne Vlade i uobičajen je broj za hrvatske Vlade u proteklim godinama. Bitno je da bude učinkovita i da pokrije sve javne politike, a od ljudi koji su zajedno sa mnom dobili povjerenje u Saboru očekujem intenzivan rad u provedbi našeg programa - rekao je Plenković.

Orešković: Najteži trenutak bio mi je opoziv...

Novinar je upitao Tihomira Oreškovića koji mu je bio najteži trenutak u karijeri u Vladi. Orešković je kazao je u ovih 10 mjeseci imao dosta teških dana, ali je ustvrdio da mu nije žao, te da mu je bila čast biti premijer Hrvatske.

- Ne mogu baš izabrati jedan. Bilo ih je više, opoziv vjerojatno. Ali, to mi je dalo i jednu snagu i hrabrost. Bila mi je čast. Građani su to i prepoznali - rekao je Orešković.

POGLEDAJTE VIDEO: Čekaju se Tihomir Orešković i Andrej Plenković

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'
UPUTILI OSAM VOZILA

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'

Na gašenje požara upućeno je osam vozila. Vatrogasci su nam potvrdili da je požar pod nadzorom te da se radilo o požaru stroja
Banožić tvrdi da nije pretjecao. Evo što kažu policija i optužnica
TRAGIČAN SUDAR KOD VINKOVACA

Banožić tvrdi da nije pretjecao. Evo što kažu policija i optužnica

Medije je optužio da lažu u vezi pretjecanja te da frontalnog sudara, "far od far", nije bilo. Policija i optužnica koju su protiv njega podignuli prije tri i pol tjedna tvrde drugačije