News

Komentari 81

'Plenković je s nama probdio cijelu noć iako boluje od Covida'

'Plenković je s nama probdio cijelu noć iako boluje od Covida'

Slovenski premijer Janez Janša, koji je na samitu EU-a zastupao hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića, izjavio je da je bio u stalnom kontaktu s njim i da je hrvatski premijer probdio cijelu noć

"S Plenkovićem sam bio u stalnom kontaktu. On je također budan proveo noć unatoč tome što je zapravo na bolovanju", rekao je Janez Janša na konferenciji za novinare po završetku samita EU-a.

Dodao je da je u ime Hrvatske intervenirao po pitanju klimatskih promjena i da se o tome konzultirao s Plenkovićem.

Što se ostalih pitanja tiče, Janša je rekao da su "veleposlanici naših zemalja već obavili dobar pripremni posao tako da su nacrti zaključaka bili u skladu s našim stajalištima".

Dvodnevni samit čelnika EU-a započeo je u četvrtak u 13 sati, a završio u petak prijepodne, nakon 20 sati neprekidnog rada. Najviše je vremena otišlo na dogovor o klimatskim ciljevima.

Osim Plenkovića sa samita je izostao i estonski premijer Juri Ratas, koji je nedavno bio u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom. Njega je zastupao latvijski premijer Krijšanis Karinš.

Plenković je po savjetu liječnika ostao u izolaciji još nekoliko dana zbog kašlja uzrokovanog covidom-19. 

Najprije je ponudio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću da ga zastupa, a Milanović je to odbio zbog sadržaja tema o kojima se na samitu raspravljalo. Dogovorili su se da zatraže od Janše da zastupa Hrvatsku, što je ovaj prihvatio.

Najčitaniji članci