Obavijesti

News

Komentari 222

Plenkovića muči kašalj, ne može ni u Bruxelles zbog korone: Predstavljat će nas Janez Janša

Plenkovića muči kašalj, ne može ni u Bruxelles zbog korone: Predstavljat će nas Janez Janša

Andrej Plenković uvodno će se obratiti ministrima na početku sjednice Vlade na kojoj će biti riječ i o aktualnoj situaciji s korona virusom u Hrvatskoj

VIDEO

Danas imamo opet velike brojke, zadaća je još uvijek vrlo zahtjevna pred svima nama i važno je da se svi zajedno pridržavamo mjera kako bismo smanjili intenzitet epidemije prije Božića, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, čiji govor je neprestano prekidao jak kašalj.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Upravo zbog toga, istaknuo je, u konzultacijama s liječnicima ostat će još par dana doma u izolaciji. Trebao je iz nje, podsjetimo, izaći sutra. A obzirom da onda ne može sutra u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća, predložio je da tamo ide predsjednik Zoran Milanović.

- On je smatrao da je to lijepa gesta i zahvalio, ali obzirom na sadržaj tema je ocijenio kako ne bi išao. Ja sam onda predložio da ovlastimo slovenskog premijera Janeza Janšu, Milanović se složio i Janša je prihvatio da predstavlja Hrvatsku na sastanku - poručio je Plenković.

Plenković ostaje još par dana u izolaciji: Ima blaže simptome
Plenković ostaje još par dana u izolaciji: Ima blaže simptome

A teme sastanka Europskog vijeća su daljnja koordinacija u vezi s koronom, klimatske promjene, sigurnost, vanjski odnosi.

Ministar Vili Beroš osvrnuo se na situaciju s korona virusom. Ponovio je kako će u Varaždinu Zavod za javno zdravstvo testirati i do 10.000 radnika velikih tvrtki antigenskim testovima. 

Ministar Davor Božinović objasnio je nove mjere za trgovine i trgovačke centre koje se baziraju na odnosu broja kupaca i veličini prodavaonice. Mjere će na snagu stupiti u subotu, a trajat će do 10. siječnja.

Trebalo je smijeniti svakoga, od Capaka do Beroša i Plenkovića. Smijenili su nepodobne kritičare
Trebalo je smijeniti svakoga, od Capaka do Beroša i Plenkovića. Smijenili su nepodobne kritičare

- Inspektori su izvršili 1264 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, izdano je 51 upozorenje i jedan prekršajni nalog od 30.000 kuna zbog kršenja obustave sajmova - rekao je. 

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić izvijestio je o nabavi zaštitne opreme podsjetivši kako je Vlada još 17. ožujka donijela odluku o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha radi provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem COVID‑ 19 virusa.

- Navedenom Odlukom je uspostavljen mehanizam nabave i isporuke robe i usluga u okviru kojega nalog i upute za nabavu Ravnateljstvu za robne zalihe daje Stožer civilne zaštite, koji ju je onda dalje distribuira krajnjim korisnicima - istaknuo je Ćorić.
Hrvatska se u nabavi opreme, dodao je, usmjerila na izravnu suradnju s kineskim kompanijama CHINA MEHECO CO. i SINOPHARM CHONGQING MEDICAL DEVICE CO., i to slijedom uspješnog političkog dogovora na najvišoj razini predsjednika Vlada dviju država.

- Nabavljeno je od te dvije kompanije roba u ukupnom iznosu od 359,1 milijuna kuna, što čini 77 posto od ukupno nabavljenih roba - rekao je.

Od kineskih se partnera oprema prevozila putem sedam avionskih charter letova na relaciji Shanghai – Zagreb, što je, rekao je Ćorić, koštalo nešto malo više od 56 milijuna kuna.

 nakon što se situacija s opskrbom stabilizirala, ostatak isporuka organiziran je morskim putem pa je oprema kupljena od kineskih partnera stigla s ukupno četiri broda. Isporučeno je, istaknuo je ministar gospodarstva, milijun i 765 tona robe.  

Vlada je izmijenila Zakon o subvencioniranju stambenih kredita pa su produžili rok za prijavu za svaku kalendarsku godinu zbog, kako je rekao ministar graditeljstva Darko Horvat, velike zainteresiranosti mladih. Građani koji ostvaruju uvjete za subvencioniranje kredita mogu se prijaviti do 31. prosinca.

- Izmjenama se jasnije određuje da se ne odobrava subvencioniranje kredita podnositeljima koji su to pravo ostvarili ranije, a jasnije se definira i status malodobne djece za koje se odobrava dodatno subvencioniranje kao članove kućanstva. Uređuje se i rok u kojem su korisnik kredita i članovi kućanstva obvezni imati prijavljeno prebivalište, kao i slučajevi u kojima nije potrebno vratiti uplaćena sredstva subvencija te se proširuju na prodaju stana ili kuće u slučaju izgradnje veće kuće - istaknuo je ministar dodavši kako je u Državnom proračunu osigurano 50 milijuna kuna za nove subvencije u 2021. 


Subvencioniranje kredita odobrava se samo za kupnju stana ili kuće odnosno za gradnju kuće, koja ima akt za građenje, odnosno koja ima akt za uporabu građevine, čija cijena s porezom na dodanu vrijednost po metru kvadratnom neto korisne površine stana ili kuće nije veća od 1500 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke. Cijena po metru kvadratnom neto korisne površine stana ili kuće može biti veća od 1500 eura, ali se u tom slučaju njegova razlika ne subvencionira. Subvencioniranje kredita ne odobrava se za kupnju stana ili kuće odnosno za gradnju kuće koja je izgrađena u okviru programa društveno poticane stanogradnje za čiju gradnju Republika Hrvatska daje zajam javnih sredstava.


Ako podnositelj zahtjeva ili član njegova kućanstva ima djecu koja u trenutku zaključenja ugovora o subvencioniranju stambenog kredita nisu starija od 18 godina, dodatno se subvencionira kredit za jednu godinu po svakom djetetu. Ako se kućanstvo korisnika kredita poveća rođenjem ili posvojenjem djeteta u roku subvencioniranja, dodatno se subvencionira kredit za dvije godine po svakom živorođenom ili posvojenom djetetu, a prema uvjetima iz zaključenog ugovora o subvencioniranom kreditu.

Stan ili kuća za koju se subvencionira kredit ne može se dati u najam.
 

Uskoro više... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 222
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa