Obavijesti

News

Komentari 41

Plenković: Milanovićev poziv na sastanak? Može. Ako se ispriča i kaže 'sorry, stari, omaklo mi se'

Plenković: Milanovićev poziv na sastanak? Može. Ako se ispriča i kaže 'sorry, stari, omaklo mi se'

Sad on tu nama soli pamet da on štiti Ustav i zakon. Upravo suprotno. Vlada je predložila kompetentnog čovjeka koji je na čelu onoga što je najbliže VSOA-i, rekao je Andrej Plenković

VIDEO

Zoran Milanović poslao je žurni poziv Andreju Plenkoviću za sastanak oko situacije u Vojno sigurnosno-obavještajnoj agenciji u kojoj uskoro istječe mandat ravnatelju Ivici Kinderu.

Milanović: S Banožićem ne polemiziram. Da je sveti Petar kandidat, ovako se to ne može!
Milanović: S Banožićem ne polemiziram. Da je sveti Petar kandidat, ovako se to ne može!

Plenković najprije ispričao cijelu povijest odnosa s Milanovićem

Prekjučer je, podsjećamo, Milanović na presici detaljno pričao o situaciji u VSOA-i i problematici izbora kandidata za novog ravnatelja. Za Banožića je rekao da je Plenkovićev ministar kućni ljubimac, za Grlića-Radmana da je ludi šeširdžija...

Dodao je i kako je nacionalna sigurnost kompromitirana.

Danas su Plenkovića na presici, na kojoj je glavna tema bila afera s viškom plina, pitali i za Milanovićev poziv na sastanak. Plenković je najprije ispričao cijelu povijest odnosa s predsjednikom.

- Što se tiče čelnika VSOA-e, Vlada je preko ministra Banožića, poslala prijedlog o imenovanju Mije Validžića još u veljači. Čovjeka koji je trenutno na čelu obavještajne uprave Glavnog stožera Hrvatske vojske, riječ je o časniku, pripadniku antiterorističke jedinice Lučko, Hrvatske vojske, ranije i policije, koji je bio i zapovjednik... Čovjek sa svim referencama da obavlja čelnu funkciju VSOA-e. I onda on kaže za čovjeka za kojeg je on nedavno supotpisao da bude prvi čovjek obavještajne uprave da smo ga bacili preko plota. E, vidite, za razliku od njega, mi poštujemo proceduru, zakon, Ustav. Isti Milanović, koji je silovao Ustav, nama sad soli pamet da je on taj koji štiti sustav, Ustav i proceduru - naglasio je. 

Budući da mandat ravnatelja u ostavci Ivici Kinderu ističe 10. srpnja, Vlada je pripremila i o tome je informiran Milanovićev savjetnik Dragan Lozančić, način kako da se ovlasti jednu osobu, a koja bi obavljala one poslove koje sukladno Zakonu može obavljati dok se ne postigne dogovor o čelniku VSOA-e, kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li se sastati s Milanovićem, premijer je podsjećao na sve što je Milanović do sada izgovorio, napravio i blokirao.

Plenković o plinskoj aferi: 'Nemamo cijelu sliku. Ja nemam podatke koje vi mediji imate'
Plenković o plinskoj aferi: 'Nemamo cijelu sliku. Ja nemam podatke koje vi mediji imate'

- Ministar obrane je u proteklom vremenu predložio predsjedniku, sukladno Zakonu, niz kadrovskih rješenja koja tamo stoje i na njih se Milanović oglušuje. Mijo Validžić, pet mjeseci prijedlog stoji, Krešo Tuškan, prijedlog za direktora Glavnog stožera Oružanih snaga - stoji, Slaven Zdilar, prijedlog za zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta - stoji, Ante Tolić, prijedlog za predstavnika pri NATO-u - stoji, Milan Blažević za dužnost zapovjednika Obalne straže - prijedlog stoji već više od dvije godine - nabrojao je Plenković naglasivši kako je teret zastoja na Milanoviću.

- Kad je riječ o prijedlozima za veleposlanička mjesta, prijedlozi Ministarstva vanjskih poslova još prije tri godine, koji su mu neformalno dostavljeni, bili su ovako lakonski odbačeni s tezom "fifty-fifty." Mi smo bili spremni za razgovore, prijedlozi su odbačeni kvalificirani kao nekakvi HDZ-ovi prijedlozi, koji su se valjda u HDZ-u formirali. I po načelu "fifty-fifty", njegovih i naših veleposlanika, što je nevjerojatno, a koji nikada prije nije postajao, došli smo u situaciju da veleposlanici nisu imenovani, čelnik VSOA-e, diplomati... - rekao je. 

'Najprije reci: "sorry, stari, pretjerao sam", dok toga nema, nema ni sastanka'

Na ponovno pitanje hoće li se sastati s predsjednikom, Plenković podsjeća i na huškanje DORH-a na ministra Marija Banožića. 

Iako ga je glasnogovornik upozoravao da moraju ići, Plenković se nije dao. 

Nezapamćen slučaj: Novinaru su zabranili dolazak na press konferenciju Predsjednika RH!
Nezapamćen slučaj: Novinaru su zabranili dolazak na press konferenciju Predsjednika RH!

- Neka, neka, imamo vremena. Dakle, sve blokade su do Milanovića, činjenica je da on vrijeđa Vladu, HDZ, ministre, premijera, obiteljski, majke, očeve najružnijim jezikom pa se onda to perpetuira kao da je on, eto, takav, kao ono što je rekao Meša Selimović: "nisam ti ja, bolan, bolestan, nego sam takav" - e, to ne ide! Kako žanješ, tako siješ. Onaj tko je srozao političku kulturu u Hrvatskoj do mjere da sad baš svaka šuša može najbrutalnije vrijeđati, ne može očekivati tretman u cajtnotu imenovanja čelnika VSOA-e kao da se ništa nije dogodilo. Nepoštovanje, vrijeđanje, agresija - e, pa to ne ide. Ne pristajemo na neprihvatljivu diskvalificirajuću političku kulturu, tj nekulturu, onoga kojeg su predstavili da je normalan - rekao je dodavši kako ima jako puno obveza - od današnjeg odlaska u Orašje u BiH, sutrašnjeg u Dubrovnik... 

- Već idući put kad smo u Zagrebu, Kinder neće biti čelnik VSOA-e - rekao je. 

Na pitanje što s onom uzrečicom da pametniji popušta, premijer poručuje da to može biti u realnom životu s pristojnim i normalnim ljudima. 

- Da bi se došlo u poziciju da se razgovara, onda se mora napraviti tako fina i kulturna javna isprika meni, Vladi, ministrima, HDZ-u i javnosti za uništavanje političke kulture komunikacije i mi sad principijelno kažemo - ne, ne, prvo se ispričaj, lijepo, pristojno, reci oprostite, pretjerao sam, nisam bio dobre volje, ubiti ste OK, ali, znate, eto, meni se nekad omakne. E, kad mi to čujemo, kad javnost čuje "sorry, stari, pretjerao sam, znaš kakav sam", može. Dok toga nema, nema sastanka - rekao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 41

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti