Obavijesti

News

Komentari 92

Idući tjedan donijet će odluku o lijekovima za djecu iz Klaićeve

Idući tjedan donijet će odluku o lijekovima za djecu iz Klaićeve
12

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako je problem malenih bolesnika u Klaićevoj senzibilizirao cijelu javnost. Povjerenstvo je zauzelo stav da im treba još vremena da provjere lijek, rekao je

VIDEO

Na početku sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković najprije je čestitao novoj potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić, a zahvalio je i dosadašnjem potpredsjedniku Davoru Ivi Stieru. 

- Zahvaljujem mu na doprinosu, cijenim taj doprinos i očekujem da ćemo nastaviti odličnu suradnju - poručio je Plenković.

Zahvalio je i vatrogascima i pripadnicima oružanih snaga na uloženim nadljudskim snagama proteklih dana u gašenju požara na makarskom području. 

Prva točka dnevnog reda bio je prijedlog zaključka o pripremi analize lijeka za liječenje visokorizičnog neuroblastoma kod djece i pripremi prijedloga modaliteta osiguranja potrebnih sredstava.

- Ministarstvo zdravstva s povjerenstvom HZZO-a razmotrit će sve okolnosti o opravdanosti pripreme lijeka koji je u ranoj fazi kliničkog testiranja. Ministarstvo zdravstva potom će nas izvijestiti u najbržem mogućem roku - kazao je Plenković.

- Moramo pokazati solidarnost i empatiju - kazao je Plenković.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je kako traže rješenje te da ni u jednom trenutku nije bilo upitno hoće li lijek biti osiguran. Naglasio je kako će idućeg tjedna Povjerenstvo imati dodatne informacije o lijeku, nakon konzultacija sa stračnjacima te da će se uputiti prijedlog Vladi da pronađu sredstva za lijek. 

- Moramo uvažiti da je riječ o lijeku koji može ponekada pomoći u  određenim ciljanim slučajevima. Ni u jednom trenu nije bilo upitno da će lijek biti osiguran, stoga je osigurano Povjerenstvo. Obzirom da je lijek vrlo kratko u uporabi, oni su zauzeli stav da im treba još nekoliko dana za dodatne informacije i da bi konzultirali stručnjake. Početkom tjedna ćemo imati mišljenje kod koje djece će lijek biti primjenjen i uputit ćemo Vladi da se nađu sredstva - rekao je Kujundžić. 

Plenković je još nadodao kako su razgovarali i s ravnateljem Kliaćeve bolnice, doktorom Bahtijarevićem te da će nakon preporuke Povjerenstva donijeti najbolju i najodgovorniju odluku.

Što se tiče arbitraže sa Slovenijom, odnosno činjenice da će Arbitražni sud 29. lipnja donijeti svoju odluku po tom pitanju, Plenković je još jednom ponovio kako je čvrsti stav Vlade da je za Hrvatsku ta odluka neprihvatljiva i neobvezujuća. 

Osvrnuo se i na prosvjed taksista u Zagreba.

- Konstatirali smo da je korištenje Ubera protivno važećim propisima. Do sada je provedeno više od 170 inspekcijskih nadzora, 11 vozila je zaplijenjeno, određeno je kazni u iznosu od 5,2 milijuna kuna i izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda. Nadležna tijela predložit će izmjene Zakona kako bi se preciznije reguliralo ovo pitanje. Svi koji misle da se zbog Ubera krše njihova prava, imaju mogućnost tužbe - rekao je Plenković. 

Kako stoji u odluci Vlade, zaključak koji je usvojen na sjednici ima četiri točke.

1. U svjetlu činjenice da sedmero djece boluje od visokorizičnog neuroblastoma i liječe se u dječjim klinikama u Zagrebu i Rijeci, Vlada Republike Hrvatske zadužuje Ministarstvo zdravstva da, putem Povjerenstva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pripremi temeljitu analizu opravdanosti indiciranja lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod svakog pacijenta, ovisno o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju. 

2. Povjerenstvo će pri izradi analize voditi računa o rizicima primjene navedenog lijeka i mogućim negativnim nuspojavama, a s obzirom na kratkoću primjene u kliničkoj praksi. 

3. Zadužuje se Povjerenstvo da pri izradi analize, u najkraćem roku, kontaktira najbolje europske stručnjake radi dobivanja dodatnih mišljenja o učinkovitosti lijeka i mogućim rizicima. 

4. Slijedom navedene analize, kao i preporuke Povjerenstva, zadužuje se Ministarstvo zdravstva da žurno dostavi Vladi Republike Hrvatske prijedlog modaliteta osiguranja sredstava za nabavu lijeka.Vlada je usvojila Strategiju regionalnog razvoja Republike Hrvatske do 2020. kojom su definirana tri strateška cilja; povećanje kvalitete života poticanjem održivog teritorijalnog razvoja, povećanje konkurentnosti regionalnog gospodarstva i zaposlenosti te sustavno upravljanje regionalnim razvojem. 

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Vlada je dala ovlasti ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu za sklapanje pravnih poslova radi stjecanja imovine i ostalih stvarnih prava u korist Republike Hrvatske za potrebe obilježavanja mjesta masovnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata. 
Premijer Plenković tom prigodom istaknuo je i kako je završen interni proces konzultacija izrade rada na novom Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

- Zahvaljujem ministru Medvedu i svim kolegama i resorima koji su na njemu radili i dali svoj doprinos kako bismo iznjedrili prijedlog koji će ministar Medved javnosti predstaviti u petak - rekao je Plenković.  Dodao je i kao vjeruje da će njegovo donošenje riješiti određene nepravde koje su se dogodile u prošlosti.

Ministrica Žalac govorila je o Strategiji regionalnog razvoja do 2020.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministrica Žalac o Strategiji regionalnog razvoja RH do 2020.

Posted by 24sata Video on Wednesday, 21 June 2017
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.