Obavijesti

News

Komentari 77

Plenković o F-16: Ići ćemo u nabavu novih aviona, polako...

Plenković o F-16: Ići ćemo u nabavu novih aviona, polako...
1

Nama je žao da do ove operacije nije došlo, a sada su najglasniji protivnici, oni koji su bili protiv nabave bilo kakvih aviona, rekao je premijer Andrej Plenković

VIDEO

Strateškim investicijskim projektima Vlada je u petak proglasila projekt razvoja gradske vodno-komunalne infrastrukture, kao i izgradnje brze ceste od Dubrovnika preko Zračne luke do granice s Crnom Gorom čime bi trebala 'prodisati' prometna veza između županijskog središta i zračne luke u Ćilipima

'Naši projekti s izvedivi kroz određeno vrijeme' 

Premijer Andrej Plenković razgovarao je upravo o tim projektima u intervjuu za Novu TV, a komentirao je i aktualne teme poput propale nabave aviona F-16, objavljivanju lažnih fotografija ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te curenje informacija. 

'Ne znam je li Krstičević sam dao dokumente, vidjet ćemo'
'Ne znam je li Krstičević sam dao dokumente, vidjet  ćemo'

- Mislim da je ova praksa koju smo uspostavili u mandatu naše Vlade, a to je tijesno partnerstvo, dijalog i suradnja sa svim jedinicama lokalne i područne samouprave, a osobito vrlo kvalitetno pripremljene i u suradnji s općinama, gradovima i Županijom - sjednice Vlade koje se održavaju, ovo je već deveta, izvan Zagreba, da su zaista jako dobre - komentirao je premijer nove projekte u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 

Dodao je kako je Vlada zadnji put bila u toj županiji prije 14 godina. 

- Ovdje smo posebno dali fokus na vodno i komunalno gospodarstvo, na prometnu povezanost, na rješavanje pitanja državne imovine, vrtiće, škole, teme koje se odnose na kulturu i zdravstvo. Dakle, pokrili smo sve ono što je relevantno: hrvatske branitelje, jedan dio stambenih pitanja ovdje u Dubrovniku i ja mislim da svi skupa možemo biti zadovoljni s onim što smo danas, zajedno sa županom i gradonačelnikom učinili - objasnio je premijer. 

Premijer o curenju informacija: 'Svi možete zbrojiti dva i dva'
Premijer o curenju informacija: 'Svi možete zbrojiti dva i dva'

Na pitanje jesu li ti projekti u potpunosti izvedivi, premijer tvrdi da jesu, ali kroz određen vremenski period. 

'Vidjet ćemo kako su dokumenti procurili u medije' 

Premijer je komentirao i puštanje informacija u javnost. 

Vidjet ćemo kako su ti dokumenti objavljeni u medijima. Oko cijele priče oko nabave višenamjenskih borbenih aviona, moramo razlučiti dvije stvari. Dakle, mi smo prva Vlada koja se odlučila ozbiljno angažirati na modernizaciji hrvatskog ratnog zrakoplovstva. To su mogle sve vlade prije nas. Nitko nije imao niti snage niti političke hrabrosti da to napravi - rekao je premijer. Dodao je da je cijeli proces analize bio temeljit i detaljan, a da se na kraju odabrala ponuda koja im se činila najkompletnija. 

Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion...
Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion...

- Išli smo na opciju koju je modernizirano izraelsko zrakoplovstvo učinilo s F-16 iz 87. godine. Ti su avioni tako modernizirani da su automatski kvalitetni kao da su deset godina mlađi. S tehnologijom koja je na njima, a koja je vrhunska. I ono što je najbitnije reći - taj paket, ta ponuda bila je takva da Hrvatska, Ministarstvo obrane nije imalo upitnika koliko će nas nešto koštati sutra, za dvije, tri ili pet godina. To je bila bit te ponude. Njena kvaliteta je očito bila tako zanimljiva da su se i drugi, koji nabavljaju i moderniziraju svoje zrakoplovstvo, zainteresirali za slične aranžmane - objasnio je Plenković. 

Na pitanje je li vidio kakve papire, Plenković je istaknuo da nije. No, da se komunikacija i odvijala papirima, ona se odvijala na tehničkoj razini između američkih sugovornika i hrvatske vlasti, tvrdi premijer. 

'Pelješki most završit ćemo za tri godine, dinamika je dobra'
'Pelješki most završit ćemo za tri godine, dinamika je dobra'

- Ono što je meni bilo bitno i jako mi je drago da smo to napravili, mi smo u siječnju prošle godine, kad je došla prva analiza tih ponuda i kad je stručni tim MORH-a predložio da se odabere izraelska ponuda, bez uvida u tehničku korespodenciju, otišli u Izrael - rekao je. 

Tvrdi da je Izrael trebao dobiti odobrenje od Amerike, odnosno proizvođača, da prodaju te avione. 

- Nama je žao da do ove operacije nije došlo, a sada su najglasniji protivnici, oni koji su bili protiv nabave bilo kakvih aviona. Ili ih nisu imali hrabrosti nabaviti sami kad su imali priliku ili su govorili da su stare kante - rekao je Plenković i najavio novu nabavu aviona. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina