Obavijesti

News

Komentari 193

Plenković otkrio motive koji će se nalaziti na kovanicama eura: 'Građani su odabrali i Teslu'

Plenković otkrio motive koji će se nalaziti na kovanicama eura: 'Građani su odabrali i Teslu'

Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv. Iskristalizirali su se sljedeći prijedlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica, otkrio je premijer

VIDEO

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) održalo je tematsku sjednicu na kojoj se raspravljao o ulozi socijalnih partnera u podizanju svijesti radnika i poslodavaca o utjecaju pandemije na javno zdravstvo i gospodarstvo. Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka Užeg kabineta vlade.

'Imamo sredstvo zaštite, ali se ne štitimo'

- Naš je cilj da pojačanom dinamikom cijepljenja smanjimo moguću smrtnost na najnižu moguću razinu, to je jedini način da se svijet dugoročno obrani od pandemije - rekao je premijer.

- Što se tiče malih društava, obrta, mislim da je bilo puno zemalja gdje su mnogi ostajali bez posla i zatvarali. Mi smo održali tempo potpora izrazito visok i imali smo jedne od blažih restriktivnih mjera što je omogućilo ljudima da rade. Mislim da smo dobro odradili posao - kazao je Plenković i dodao da se na sjednici Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) složilo s tim.

'Građani će možda malo sporije, ali postupno, zaključiti da je cjepivo bolje nego fatalni ishod'
'Građani će možda malo sporije, ali postupno, zaključiti da je cjepivo bolje nego fatalni ishod'

Dodaje kako je ministar Vili Beroš prije nekoliko dana jasno naveo koliko je ljudi cijepljeno među oboljelima.

- Od 100 novih hospitaliziranih, njih 95 posto nije cijepljeno. Cjepivo štiti od najgorih posljedica. Može se dogoditi da se netko zarazi. U zadnjih 1,5 mjesec dana osigurali smo toliko cjepiva da se svatko može cijepiti.

- Svatko tko sada vlastitim odabirom odabere necijepljenje, može se dogoditi, zaraza, hospitalizacija, pa Mirogoj... Znači imamo sredstvo zaštite, ali se ne štitimo. Ako već nećemo slušati Vladu, mada ja ne vidim ni razloga za to, neka slušaju liječnike, a ne da crpe informacije s društvenih mreža koje su neinformirane i nerelevantne -  rekao je.

Na pitanje smatra li da će zaista doći do kataklizmičkog prekida sezone, kako to najavljuju neki epidemiolozi, istaknuo je kako je zadatak epidemiologa da upozoravaju na najcrnje scenarije.

Tri velika straha premijera: Savez Milanovića i Tomaševića ubija svaku nadu kod Plenkija
Tri velika straha premijera: Savez Milanovića i Tomaševića  ubija svaku nadu kod Plenkija

'Ova sezona bolja je nego prošla'

- Živimo u slobodnoj zemlji, slobodnih medija i mogućnosti da svatko kaže što hoće. Mislim da je to dobro, ali važno je da primatelj informacije ima vlastiti filter da može provjeriti je li to što čuje zaista tako ili nije. Vjerujem da svi epidemiolozi žele dobro, njihova je zadaća da upozoravaju na eventualne negativne scenarije. Prema podacima koje imamo do sada, ova je sezona bolja nego prošla. Sigurno nije na razini 2019., ali ćemo se truditi da bude bolja od prošlogodišnje - rekao je.

- U trenutku kada nastane stampedo, aha tu je opasnost, crveno je, velika su žarišta, vratite se ili ostanite tamo do kraja, ali ćete kasnije morati u karantenu, to će se dogoditi u roku u 48 sati. Zato kažem, na nama je da budemo kredibilni, da se ponašamo odgovorno - objasnio je.

- Ne vidim stvarni razlog da se poklanja povjerenje nekakvim informacijskim silosima i društvenim mrežama, a ne slušamo ove koji za to idu u škole, kvalificirani su i imaju dužnosti koje im nalažu da govore istinu. Imate A ili B, ova stvar je dosta jednostavna u biti - navodi Plenković.

Osvrnuo se na izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da bi kroz mjesec dana trebalo ukinuti epidemiološke mjere.

Plenković o potporama: 'Sve ih je manje kojima su potrebne. Lauc? Ograđujemo se od izjava'
Plenković o potporama: 'Sve ih je manje kojima su potrebne. Lauc? Ograđujemo se od izjava'

- Što se tiče komentara Milanovića, ja sam skoro istu stvar rekao prije na našim internim sastancima, čak bi se s ovim i mogao složiti. Što je poanta? Na nama je odgovornost da gledamo cijelu sliku. Ja bih volio da sezona traje da kraja kolovoza, a onda u 9., 10., 11. i 12. mjesecu dolaze naši tradicionalni gosti, dobro informirani - dodao je.

- Mi ćemo ove godine dobiti jedno osam milijuna cjepiva, imamo toga dovoljno za procijepiti cijelu Hrvatsku i BIH i to dva puta. Mi smo naručili oborito. Znači sada je ritam da se cijepimo s 5000 doza na dan, tim tempom nećemo potrošiti cjepivo za 150 godina. Naručit ćemo i dogodine, jer će svi. I što će se onda dogoditi, dogodit će se da ćemo donirati naše cjepivo. Ja moram reći ja ne mogu nikoga prisiliti niti to hoću, ali možemo se valjda u ovo internetsko vrijeme ispravno informirati. Molim vas ljudi, nije ovo neka teška jednadžba, jedan plus jedan - rekao je premijer.

Odlazak Miroslava Škore

Odlazak Miroslava Škore iz Domovinskog pokreta nije htio puno komentirati.

Plenković: Hvala Angeli Merkel na svemu, velika je prijateljica Hrvatske. To je velika promjena
Plenković: Hvala Angeli Merkel na svemu, velika je prijateljica Hrvatske. To je velika promjena

- Ako je bolestan, želim mu da ozdravi, ako je umoran, da se odmori, ako su privatni problemi da ih riješi. Nemam puno informacija, znam koliko i vi iz medija. Pomogli su svojevremeno Milanoviću protiv Kolinde Grabar-Kitarović i to je vjerujem danas već jasan svima. Ja vjerujem da nema ništa u našoj politici u čemu se onaj tko bira njih ne bi mogao složiti i s nama. Evo bila je cijela furtutma oko Istanbulske konvencije pa što se dogodilo, ništa. Ja ne vidim zombije po cesti. Vidim da je Škoro i u tom završnom komentaru nešto gricnuo. Ja ne vidim zašto - objasnio je.

Otkrio motive kovanica eura

- Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv. Iskristalizirali su se sljedeći prijedlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom karta na 2 eura, kuna na 1 euro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica - otkrio je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu