News

Komentari 0

Plenković: Ravnopravnost žena preduvjet je zdravog društva

Plenković: Ravnopravnost žena preduvjet je zdravog društva

Želimo, a mislim da i mijenjamo, stvari na bolje i stvaramo društvo u kojem su žene i muškarci ravnopravni u svim područjima života, rekao je premijer

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na Međunarodni dan žena i naglasio da je ravnopravnost žena i muškaraca preduvjet modernog, uspješnog i zdravog društva kakvog zajednički gradimo.

POGLEDAJTE VIDEO: Od utorka poraslo gorivo

“Ravnopravnost žena i muškaraca je pravo i temeljna vrednota našeg Ustava i zakonodavnog okvira”, dodao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

Poručio je da su, u teškim ratnim okolnostima, posebno u mislima žene u Ukrajini, čija su temeljna prava i sigurnost ugroženi. Dodao je i da je Međunarodni dan žena prilika da se sagleda položaj žena u hrvatskom društvu, koje je postiglo veliki napredak, ali je i dalje suočeno s nizom izazova. 'Ovdje prije svega mislim na neravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada, na diskriminaciju, a posebno na psihičko i fizičko nasilje nad ženama te predrasude i stereotipe koji do njih dovode', rekao je.

Istaknuo je da ravnopravnost znači jednaki status, jednake mogućnosti, jednaku nagradu za ostvarene rezultate, dostojanstvo i poštovanje. Poručio je kako je Vlada usmjerena na zaštitu prava i sloboda žena, te odlučna u osudi i borbi protiv svakog oblika diskriminacije i nasilja.

- Želimo, a mislim da i mijenjamo, stvari na bolje i stvaramo društvo u kojem su žene i muškarci ravnopravni u svim područjima života (...). To je preduvjet modernog, uspješnog, zdravog društva, kakvog zajednički gradimo - poručio je premijer.

Nakon što je dobio povjerenje saborske većine, Plenković je čestitao novom ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovina Ivanu Paladini. “Čestitam mu u ime cijele Vlade i želim mu uspjeh u obavljanju ove odgovorne dužnosti, a osobito glede ključnoga pitanja, a to je ubrzanje i dinamiziranje procesa obnove Zagreba i Banovine”, rekao je Plenković.

Najčitaniji članci