Obavijesti

News

Komentari 134

Plenković: 'Relaksirat ćemo mjere, ali ne bez epidemiologa'

Plenković: 'Relaksirat ćemo mjere, ali ne bez epidemiologa'
1

Naš je cilj da sve te mjere budu primjerene epidemiološkim procjenama, da ne bi slučajno sa prenaglim relaksiranjem došlo do povećanja broja oboljelih, rekao je Plenković

VIDEO

Premijer Andrej Plenković održao je u ponedjeljak videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

- Izazovi koju su pred nama su po mom sudu, u tri aspekta. Jedan je da nastavimo s politikom koja neće dovesti do bilo kakvog problema u zdravstvenom sustavu. To znači da moramo nastaviti i s nabavom kvalitetne zaštitne opreme, da moramo zahvaliti požrtvovnosti naših liječnika, medicinskih sestara i cijelog zdravstvenog osoblja. Da isto tako, u ovoj fazi moramo provoditi restriktivne mjere. Naravno, kalibrirajući ih sukladno potrebama gospodarstva i što normalnijem funkcioniranju vitalnih funkcija. Mislim da smo za sad uspjeli postići dobar balans. Naš je cilj da sve te mjere budu primjerene epidemiološkim procjenama, da ne bi slučajno sa prenaglim relaksiranjem došlo do povećanja broja oboljelih - rekao je Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:32

Dodao je kako je treći aspekt dugoročni i da očekuje da najrazvijenije zemlje koje trenutno predvode u istraživanjima, naprave konkretne iskorake kada je riječ o lijeku ili cjepivu.

- Ponosni smo što smo kao narod dobro razumjeli prijetnju - rekao je i pozvao sve i da se i dalje drže mjera.

Komentirao je i najavu mogućeg relaksiranja trenutnih mjera. 

- I sam ministar Božinović je najavio određene aspekte kada je riječ o tržnicama. Ići ćemo s mjerama koje će omogućiti funkcioniranje i ići za tim da sve što proizvode poljoprivrednici i OPG-ovi bude konzumirano na primjeren način i da građanima omogućimo iskorak prema tržnici, na način koji je siguran i primjeren - istaknuo je Plenković i dodao da će se ići na relaksaciju mjera, ali uz preporuke epidemiologa.

Milinović: Dragi moji, ako volite Liku, nemojte nam dolaziti!
Milinović: Dragi moji, ako volite Liku, nemojte nam dolaziti!

- Apeliram na sugrađane da imaju povjerenja i da budu strpljivi. Taj aspekt je dosta bitan, razumijem brojne sugrađane, svi bi se htjeli vratiti u školske klupe, fakultete, ali i na sva druga mjesta. Puno toga nama trenutno nedostaje. Ako gledate kako svijet funkcionira, koliko je zemalja odlučilo ići u lockdown, ne radi to niti jedna vlast jer to rade i drugi. Radimo to temeljem procjena koje nas upućuju da štitimo život. U idućim tjednima ćemo donositi odluke o dinamici relaksiranja - rekao je Plenković.

Najavio je nove, redovite sastanke sa stručnjacima i najavio da će osnovati multidisciplinirani Znanstveni savjet s istaknutim hrvatskim znanstvenicima biomedicinskih znanosti iz Hrvatske i inozemstva.

'Bernardićeva izjava je promašena'

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je hrvatska vlada među prvima prepoznala prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini te je ocijenio da je izjava predsjednika SDP-a Davora Bernardića promašena.

„To je promašena izjava. Mi smo mnogo puta kazali da smo bili među prvima koji su prepoznali prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini, već oko 9. siječnja. I to baš u mom uredu, zajedno s predstojnikom Ureda premijera, razgovarali smo o tome kakve bi posljedice mogli imati ukoliko se epidemija koja je krenula u Wuhanu proširi svijetom”, odgovorio je Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a upitan za komentira izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića da vlada nije reagirala na vrijeme vezano uz epidemiju koronavirusom.

Istaknuo je i kako su sve reakcije koje su poduzeli - s aspekta zdravstvene sigurnosti građana, restriktivnih mjera koje su poduzete, ekonomskog paketa i sl, rezultirale činjenicom da pod kontrolom imamo brzinu širenja zaraze te nisku stopu smrtnosti. Naglasio je i da je ekonomski paket mjera odgovorio svim očekivanjima hrvatskih radnika i hrvatskog gospodarstva.

Plenković je rekao i da je ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću dao nalog da Hrvatski zavod za zapošljavanje napravi iskorake u odnosu na prvi gospodarski paket te će svi koji su dobili otkaz zbog reakcija poslodavaca tijekom ožujka, ako se vrate na posao, moći dobiti 4000 kuna i plaćena će im biti sva davanja koja država preuzima na sebe. Isto se odnosi i na mjeru koja se odnosi na ona društva gdje su radnici dijelom i vlasnici manje od 25 posto te na društva koja su u stečaju ili likvidaciji.

„Proširili smo opseg mjera i mislim da je to jako dobra i ispravna odluka”, rekao je premijer.

Forsiranje konflikta privatnog i javnog sektora je lažno

Lažnom dilemom u javnoj raspravi nazvao je i „forsiranje konflikta između privatnog i javnog sektora” rekavši kako su sve mjere koje poduzimaju u interesu hrvatskih građana bez obzira gdje oni radili.

„Učinit ćemo sve, u bilo kojoj fazi upravljanja ovom krizom, da su mirovine neupitne”, poručio je Plenković umirovljenicima. Vezano uz ostala prava zaposlenika krenut će u razgovor sa sindikatima da bi vidjeli kako mogu ići dalje obzirom na fiskalne okvire kakve imaju.

Naveo je kako rade na iznalaženju potrebnih sredstava - što na domaćem financijskom tržištu, europskim financijskim institucijama i kroz europska sredstva. „Radimo na cjelovitom pristupu i to koristeći kapital koji imamo s snažnim međunarodnim i europskim položajem Hrvatske”, kazao je.

Vezano uz plaćanje režija rekao je kako po tom pitanju ima određenih pomaka s zagrebačkom Gradskom plinarom, a razgovarali su i s vodstvom HEP-a. Stoga će i te mjere kalibrirati kako bi išle na korist građana najviše što je moguće, poručio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag