Obavijesti

News

Komentari 71

Plenković o koaliciji: Mi nismo iznevjerili dogovor, vidjet ćemo idućih dana što ćemo postići

Plenković o koaliciji: Mi nismo iznevjerili dogovor, vidjet ćemo idućih dana što ćemo postići

Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Vlade. Poručio je kako se nada da će Sabor podržati rebalans proračuna, komentirao je i izglasavanje nepovjerenja ministru Berošu

VIDEO

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Vlade i nakon obraćanja ministara Zdravka Marića i Vilija Beroša. 

POGLEDAJTE VIDEO: Obraćanje Plenkovića 

Poručio je kako se nada da će Sabor podržati rebalans proračuna donesen na današnjoj sjednici. Dotaknuo se izglasavanja nepovjerenja Berošu, koji je unatoč inicijativi oporbe ostao na svojoj funkciji.

- Oporba nije uspjela u toj inicijativi, što je dobro i očekivano - rekao je. 

Istaknuo je i kako Vlada cijelo vrijeme radi na reformi zdravstva. 

- Temeljna zadaća ministra zdravstva, osobito ministra Beroša, koji je praktički postao ministar u vremenu proglašenja epidemije, je bila borba protiv Covida-19. I to je, realno gledajući, nešto što je bilo normalno, očekivano. Sada kada se polako bližimo fazi što većeg cijepljenja i padu broju zaraženih, hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru, ministar i cijeli njegov tim, a ne samo on nego i cijela Vlada, imaju više vremena i prostora za reformski zahvat u zdravstvu - rekao je Plenković dodavši kako je od listopada 2016., kad su oni došli na vlast, niz promjena u zdravstvu do sada već napravljen.

Upitan oko revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda i preuzimanja u državne ruke, premijer je istaknuo kako su svi preduvjeti tu te da vjeruje kako će se sve brzo riješiti da se to i realizira.

- Ne mogu u ovom trenutku dati trenutak kada će krenuti proizvodnja, ali bitno da smo stvorili i pravne pretpostavke, a ja se nadam i fizičke i materijalne da se iskoristi upravo ono što je krasilo Zagreb i Hrvatsku, a to su sojevi koji postoje u Zavodu, koji nam u ovakvoj situaciji mogu pomoći, ali i u nekim budućim situacijama ako do njih dođe - rekao je.

Poručio je kako bi 2022. godina trebala biti godina kada će Hrvatska ući u Schengenski prostor. 

- Drago mi je da je Hrvatska dobila potporu od EK još jednom u novom dokumentu, a to je da Vijeće poduzme korake kako bi i Hrvatska i Bugarska i Rumunjska ušle u Schengensko područje. Ja vjerujem da ćemo to ostvariti, ispunili smo sve kriterije i ta dva cilja dublje integracije po mom uvjerenju, 2022. godina bi trebala biti godina kada bi Hrvatska ušla u taj prostor, a nakon toga slijedi i europodručje - dodao je Plenković. 

Beroš ostaje ministar: 'Nije lako kada vas u svojoj nemoći neutemeljeno kritiziraju...'
Beroš ostaje ministar: 'Nije lako kada vas u svojoj nemoći neutemeljeno kritiziraju...'

Zastupnica Reformista Natalija Martinčević je bila suzdržana na izglasavanju nepovjerenja Berošu u Saboru. Plenkovića su upitali za predsjednika Reformista i dojučerašnjeg župana Varaždinske županije, Radimira Čačića, koalicijskog partnera HDZ na nacionalnoj razini.  

- Što se tiče Čačića i koalicije, mi smo jučer razgovarali, bio je na sastanku koalicije. Ovo je naša druga vlada u kojoj imamo podršku Reformista, smatram da je to dobro i za vladu i za Čačića - rekao je. 

- Potpora je dobra i za Vladu i za njega i za građane Varaždinske županije. A što se tiče našeg programskog dogovora, mi tu nismo ni milimetra nismo iznevjerili. Što se tiče našeg inicijalnog dogovora i lokalnih izbora, tada je dogovoreno da će svaka ekipa igrati i da to neće imati utjecati na nacionalnu razinu. Vjerujem da će se u idućim danima vidjeti kakav će se dogovor postići. To je pitanje za njih - rekao je Plenković. 

Oglasili se iz HDZ-a: Plenković nije ušao 'u rat' s medijima
Oglasili se iz HDZ-a: Plenković nije ušao 'u rat' s medijima

Komentirao je izjavu HDZ-ovog gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića, koji je nakon Plenkovićeva napada na medije i analitičare za lokalnu televiziju poručio kako je njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović imao lošu kampanju te da ne vjeruje da su mu mediji pogrešno izgovarali ime.  Ustvari se suprotstavio premijeru, kojem, sudeći prema tonalitetu i odgovoru, to baš i nije sjelo. Poručio kako svi mogu iznositi svoj stav, ali...

- Po meni, svi mogu iznositi svoje stav, no postoji jedno temeljno načelo. Ja znam koliko je Mato radio na kampanji da bi se bavio Dubrovnikom, gradom kojim upravlja protekle četiri godine, u čemu smo mu i mi pomogli, i nisam baš siguran da je imao vremena pratiti detalje zagrebačke kampanje. Tako da je dobro da svatko vodi računa o onome za što je bio zadužen, a cjelinu slike vide oni koji su pomagali svima  i čiji su kandidati neki dobili, neki izgubili. Tu mislim na lokalne organizacije i vodstvo stranke - rekao je. 

Obzirom da dosta kašlje zadnje vrijeme, a baš je i ministar Beroš na samoj sjednici iznio podatak o preko 14.500 građana koji su prošli kroz postcovid ambulante boreći se s posljedicama nakon oboljenja od korone, a koju je prebolio i premijer, upitali smo ga kako se on osjeća nakon toga, provjerava li svoje zdravlje i je li on posjetio postcovid ambulantu. 

- Ma ne, ovo što se meni dogodilo je više pitanje klime u autu tijekom drugog kruga lokalnih izbora, da budem sasvim otvoren, i to najviše od odlaska u Dubrovnik i pomoći Mati Frankoviću. Treba se dignuti u pet, ući u auto u šest i doći na Stradun u 11. Nije ništa dramatično, ja se odlično osjećam, u formi sam i nemam nikakvih problema - rekao je.

Na pitanje hoće li primiti i drugu dozu cjepiva, obzirom da je prebolio koronu i krajem ožujka primio jednu dozu AstraZenece, a preporuka HZJZ-a je da je oni koji su preboljeli prime jednu dozu, istaknuo je kako čeka nova saznanja hoće li mu druga doza trebati. 

- Radio sam test na antitijela, kojih imam jako puno, prema tome korona resistant u ovom trenutku, a vidjet ćemo što će biti kasnije - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca