Obavijesti

News

Komentari 14

Plenković: 'Ćirin dobri duh bdio je nad nama'. O Zambiji: 'To je neobičan slučaj, ali je moguć'

Plenković: 'Ćirin dobri duh bdio je nad nama'. O Zambiji: 'To je neobičan slučaj, ali je moguć'

Premijer Andrej Plenković obratio se na početku sjednice Vlade te izrazio sućut obitelji Ćire Blaževića. Poručio je kako je Blažević bio legendarni trener te dobri duh "koji je bdio nad svima nama"

VIDEO

Premijer Andrej Plenković se na početku sjednice Vlade osvrnuo na veliku katastrofu u Turskoj i Siriji nakon razornog potresa, a izrazio je i sućut povodom smrti Miroslava Ćire Blaževića. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Plenković je na početku sjednice izrazio sućut povodom velike katastrofe u Turskoj i Siriji. 

- Po novim podacima je odnio više od 11.000 života - rekao je. Poručio je i kako je Hrvatska poslala svoj tim tamo. 

'Vrh korupcijske hobotnice ne ide do premijerovih vrata nego je već ušao u njegov boravak'
'Vrh korupcijske hobotnice ne ide do premijerovih vrata nego je već ušao u njegov boravak'

POGLEDAJTE VIDEO: Otišao je trener svih trenera

- Želim izraziti sućut i žaljenje obitelji Miroslava Ćire Blaževića. Njegova humanost, angažman i dobri duh bdio je nad svima nama i još jednom izražavam sućut i žaljenje. Drago mi je da smo bili skupa u trenutku velikog uspjeha njegovih nasljednika - rekao je Plenković. 

Što se tiče osam Hrvata koji su opet pritvoreni u Zambiji, Plenković je rekao kako je to neobična situacija, ali moguća prema propisima u Zambiji. 

VIDEO Plenković o novim SMS porukama: 'Smiješno je sve skupa, to nema veze sa mnom'
VIDEO Plenković o novim SMS porukama: 'Smiješno je sve skupa, to nema veze sa mnom'

POGLEDAJTE VIDEO: Ćiro o Prosinečkom

- I dalje ćemo pomagati našim državljanima te im pružati konzularnu i diplomatsku zaštitu. Nastojat ćemo vidjeti kako se u ovim novim okolnostima može pomoći - rekao je premijer. 

Osvrnuo se i na ukidanje Zakona o izbornim jedinicama. 

- To je na tragu preporuka i onoga što smo javno govorili s obzirm na nesrazmjer broja građana po izbornim jedinicama te ćemo poduzeti potrebne izmjene - rekao je. 

POGLEDAJTE VIDEO: ĆIRO O TRENERSKOM POSLU

Malenica o izmjenama: Poslovi koji se odnose na obnovu bit će u djelokrugu jednog tijela državne uprave 

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se predlaže da Ministarstvo prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine preuzme poslove i namještenike Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje.

Predloženim izmjenama, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na sjednici Vlade u srijedu, mijenjaju se odredbe o djelokrugu Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine koje preuzima poslove iz djelokruga Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

"Ovim će izmjenama poslovi državne uprave koji se odnose na obnovu biti u djelokrugu jednog tijela državne uprave, što za cilj ima svakako ubrzavanje svih procesa vezanih uz obnovu i u konačnici njezini završetak", rekao je.

Također, izmjenama se predlaže da Ministarstvo financija preuzme dosadašnje poslove Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za Hrvatsku.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine tako bi preuzelo poslove, prava i obveze Središnjeg državnog ureda, kao i državne službenike i namještenike zatečenih na obavljanju preuzetih poslova, a Ministarstvo financija preuzelo bi, pak, poslove prava i obveze Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za državu, kao i državne službenike i namještenike.

Potrošaći će moći podnositi predstavničke tužbe za zaštitu prava 

Vlada je sa sjednice u srijedu u Sabor poslala prijedlog zakona o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača, u kojemu se sukladno EU-ovoj smjernici uređuju pravila parničnog postupka o povredama prava potrošača iz brojnih područja.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se u vladinom prijedlogu uređuju pravila parničnog postupka u kojemu se odlučuje o povredama prava potrošača iz brojnih područja - od općih prava potrošača, prava putnika, zaštite osobnih podataka, korisnika elektroničkih komunikacija, do turističkih usluga, financija i drugoga.

Uvodi se mogućnost podnošenja predstavničke tužbe koja će uz zahtjev za utvrđenje i zabranu daljnjeg protupravnog postupanja trgovca, moći obuhvaćati i zahtjev za naknadom štete potrošačima kojima je šteta nastala i koji su izjavili da žele biti obuhvaćeni tužbom. Ovlašteni tužitelj može u tom slučaju zahtijevati od potrošača simboličnu naknadu za sudjelovanje u parnici koja ne smije biti veća od 70 eura.

Vlada predlaže i mjesnu nadležnost, prema kojoj tužitelj može podnijeti tužbu sudu mjesno nadležnom na području sjedišta onoga koga se tuži ili sudu na čijem području je došlo ili je moglo doći do povrede kolektivnih interesa i prava potrošača.

Predviđa se mogućnost da i javnopravna tijela nadležna za potrošačke politike mogu podnositi predstavničke tužbe.

Jedna od točaka prijedloga je i mogućnost rješavanja sporova medijacijom tj. mirenjem.

Odbili dvije interpelacije 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je kako odbijaju navode iz interpelacije Kluba Hrvatskih suverenista, u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura kao službene valute, jer je Vlada pravovremeno donijela učinkovite mjere zaštite potrošača, čijom provedbom je osigurana adekvatna zaštita građana od neopravdanog povećanja cijena zbog uvođenja eura.

"Vlada je također, prema Zakonu o uvođenju eura, Zakonu o zaštiti potrošača te Zaključku o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, sugerirala pojačane inspekcijske nadzore kojima je cilj zaštita ekonomskih interesa potrošača", dodao je.

Također, Vlada ima razvijene mehanizme za javnu objavu poslovnih subjekata koji krše načela zaštite potrošača i zabrane neopravdana povećanja cijena, kao i objavu poslovnih subjekata koji su pristupili etičkom kodeksu, a krše njegova načela.

Najavio je da će ovoga tjedna biti predstavljen "mehanizam za praćenje cijena u maloprodaji", čime će se dodatno omogućiti građanima da vide "tko su trgovački lanci koji su korektni prema njima, koji su voljni pokazati sve cijene, a koji ne žele na takav način funkcionirati", rekao je.

Odbijena je i interpelacija Kluba zastupnika SDP-a u vezi s provedbom obnove nakon potresa kojom se tražili ubrzavanje obnove.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je kako u izvješću Saboru, u kojem se predlaže odbijanje interpelacije, piše sve što Vlada radi u ovome trenutku, a odnosi se na novi zakon o obnovi potresom pogođenih područja te program stambenog zbrinjavanja. Novi zakon i program predstavljeni su danas na sjednici Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb