Obavijesti

News

Komentari 29

Plenković u obrani Milanovića oko Srebrenice: 'Nema dileme, on je objasnio što je mislio'

Plenković u obrani Milanovića oko Srebrenice: 'Nema dileme, on je objasnio što je mislio'

Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici, službeni stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje. Ja čak smatram i da je predsjednik Milanović uspio objasniti ono što je htio reći, rekao je Andrej Plenković u Sarajevu

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je stigao u službeni posjet BiH te će boraviti u Mostaru i Sarajevu, a razlog posjeta je poslati poruku o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti. 

Nakon službenog sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom stao je pred medije. Tegeltija je izjavio da su zajednički zaključili da BiH i Hrvatska imaju dobre odnose koji se razvijaju uz sve pokušaje pojedinaca da ih predstave na drugi način.

- Naši ekonomski odnosi su na jako visokom nivou. Hrvatska spada u tri zemlje najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, veliki pad u našoj trgovinskoj razmjeni smo nadoknadili u prvih deset mjeseci ove godine. Očekujemo da će premašiti 2 milijarde eura do kraja godine - rekao je i dodao da će mostovi kod Svilaja i Nove Gradiške biti u interesu građana obje zemlje. Kaže da je važno uspostaviti zeleni koridor na granici s EU, a da je Hrvatska jedina zemlja s kojom mogu razgovarati o tome. 

Plenković stigao u posjet BiH
Plenković stigao u posjet BiH

Komentirao je i migracije. 

- Migracije se vrlo čudno pomiču, no stav je da Hrvatska neće nikad pristupiti postavljanju žica kako bi spriječili ilegalne migracije, iako je to moda u EU - dodao je.

Andrej Plenković stigao je u Sarajevo, dočekao ga je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija

Plenković: Moramo surađivati oko nezakonitih migracija

- Ovo je moj drugi službeni posjet. Moja prva politička poruka jest da dolazim na tragu svih dosadašnjih posjeta kao prijatelj i partner sa željom da unaprjeđujemo suradnju. Želim poslati i poruku da Hrvatska poštuje Daytonski sporazum i na tom tragu ćemo kroz razgovore sada ponoviti i naš interes za ravnopravnošću Hrvata i da njegovi zastupnici budu legitimno zastupljeni – rekao je.

Kaže da želimo pomoći BiH na putu prema europskim integracijama i kako bi pružili potporu oko pandemije.

- Po pitanju nezakonitih migracija moramo surađivati, važna je suradnja naših policija i nadležnih službi kako bi spriječili da mnogi ljudi ne dođu u situaciju da budu izmanipulirani i završe tragično - rekao je.,,

Kaže da će razmjena sigurno ići preko 2 milijarde eura, a predložio je i zajednički gospodarski forum u Sarajevu sljedeće godine. Istaknuo je i da želi sastanak Vlade i Vijeća ministara u Hrvatskoj, gdje bi na stol stavili sva otvorena pitanja i mogućnosti suradnje.

- Što se tiče unutarnjih političkih pitanja u BiH, ključna je poruka o cjelovitosti BiH i pravilnom funkcioniranju institucija BIH. Razumjeli smo od Tegeltije da je Vijeće imalo svega četiri sastanka od lipnja do sada, a mi u Hrvatskoj se sastajemo barem jednom tjedno. Željeli bismo da institucije BiH budu funkcionalne, da su u njima svi kvalitetno zastupljeni i da takve donose prijedloge zakona i za parlament. Hrvatska ne želi vidjeti ikakve separatističke tendencije unutar BiH i želimo da se poštuje Daytonski sporazum. Tuđman je bio jedan od ključnih aktera koji je pomogao da se dogovor u Daytonu dogodi.

- Što se tiče izbornog zakona, do tog dogovora treba doći kako bi svi narodi bili jednako zastupljeni. Željeli bismo da su naši odnosi prohodni i intenzivni. Zanima me može li se nešto očekivati u 2021. ili će se razgovori produljiti na 2022. Ima nekoliko mjeseci za razgovore, željeli bismo da rezultiraju pravičnim dogovorom. Svi zajedno trebamo učiniti maksimalan napor da u BiH dođe do dogovora i da država funkcionira na legitiman način. Mostar je sada jedan pozitivan primjer i konkretna točka u pronalaženju konsenzusa u izbornom zakonu.

Nino Raspudić nije dočekao Plenkovića ispred Remetinca: 'Pobjegao je preko granice'
Nino Raspudić nije dočekao Plenkovića ispred Remetinca: 'Pobjegao je preko granice'

Odlagalište nuklearnog otpada.

Komentirao je i odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori .

- Na tom području riječ je o vojnom objektu, ne živi nitko u blizini te lokacije, i nema ugroze za zdravlje. Kroz dijalog trebamo razjasniti bilo kakve elemente koji su od zabrinutosti - rekao je

- Što se tiče položaja hrvatskog naroda u BiH, jedinstven je stav, moramo ga unaprijediti, moraju biti legitimno zastupljeni, zato je važan proces reformi izbornog zakona - kaže.

'Nekad te formulacije dobiju određeni spin'

Novinari su Plenkovića pitali i o nedavnim izjavama predsjednika Zorana Milanovića. - 

- Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici, službeni stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje. Ja čak smatram i da je predsjednik Milanović uspio objasniti ono što je htio reći, nekad te formulacije jako brzo dobiju određeni spin u medijima. Međutim, vidjeli ste i neke njegove ranije izjave gdje i on oko Srebrenice i genocida nije imao nikakvih dilema - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...