News

Komentari 25

U HDZ-ovoj državi više se isplati biti Filipović, nego Vanđelić

U HDZ-ovoj državi više se isplati biti Filipović, nego Vanđelić

Nakon što je otišao sa čela Fonda za obnovu, Damir Vanđelić, čovjek koji je bio na izlaznim vratima otkad je odbio Plenkovića za izbore u Zagrebu, smijenjen je iz Nadzornog odbora Ine. A zatim instaliran Davor Filipović.

Vlada čini sve da što prije izbriše svaki trag Damir Vanđeliću. 

Nakon što ga nedavno maknuli iz Fonda za obnovu, jučer su ga smijenili iz Nadzornog odbora Ine i zamijenili - kad već govorimo o osveti - Davorom Filipovićem. Uskoro možemo očekivati da će ga izbrisati iz telefonskog imenika i matične knjige rođenih.

Kako bi mu se zatro svaki trag. A osveta Andreja Plenkovića bila kompletna.

"Način vladanja Plenkovića je autoritaran, kakav i treba biti i to nije loše za Hrvatsku", izjavio je prošlog proljeća Davor Štern u intervjuu Večernjem listu. "Samo, nažalost, nema dovoljno kvalitetnih ljudi oko sebe s kojima bi ga uspješno provodio".

Pa se onda bez problema riješio jednog za kojeg se tvrdilo da je kvalificiran i kvalitetan, što je između ostalog i dokazao otvorenim ratom s ministrom Darkom Horvatom oko postupka provođenja obnove. 

Hodajući mrtvac

Vanđelićev pad krenuo je onoga trenutka kad je odbio ponudu Andreja Plenkovića da bude kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba. Bio je "hodajući mrtvac" čiji su dani bili odbrojani, a odbrojavanje se ubrzalo proteklih dana kad je Vanđelić ostao bez Fonda i bez Nadzornog odbora.

Iz Fonda za obnovu otišao je zbog nespojivosti funkcije u NO Ine, a jučer je pometen i iz Ine. Da bi na njegovo mjesto Plenković postavio Davora (Damira?) Filipovića. Koji Vanđeliću postojano gazi po petama.

Prvo ga je zamijenio na zagrebačkim izborima, pa se pričalo da bi ga trebao zamijeniti na čelu Fonda za obnovu, da bi ga ipak uvalili u Vanđelićevu fotelju u Nadzornom odboru Ine. Shvatili su da bi davanje obnove u Filipovićeve ruke ipak bio preveliki rizik.

Nadzorni odbor je taman po njegovoj mjeri.

I tako, priča o Damiru Vanđeliću storija je o tome što se dogodi kad se Plenkoviću jednom stane na žulj. 

Rok trajanja

"Ako ste s Plenkovićem dobri i ne suprotstavljate mu se, onda imate priliku biti na čelu Podravke. Ako nešto malo imate za reći ili mu dati košaricu, kao gospodin Vanđelić, onda imate rok trajanja", komentirala je Anka Mrak Taritaš prošlog proljeća.

Martina Dalić pomirila se s Plenkovićem i odustala od svoje osvete premijeru zbog smjene iz Vlade, pa je za nagradu instalirana na čelo Podravke. Vanđelić nije pristao na Plenkovićeve uvjete za gradonačelničku kandidaturu, pa je polako upućen prema izlaznim vratima.

Podoban ili sposoban

A slučaj Davora Filipovića, najnovijeg Plenkovićeva ljubimca, govori u prilog staroj tezi kako nije bitno koliko si dobar, već koliko si podoban. Ili ako su obojica "dobri", onda prednost ima onaj koji je podoban.

I tako, Vanđelić polako iščezava s radara, unatoč pozitivnim iskustvima Tomislava Tomaševića i nekih drugih aktera s kojima je surađivao, a na obzoru se povećava lik Davora Filipovića, Plenkovićeva miljenika koji je teško krahirao na zagrebačkim izborima nakon što ga je premijer za ruku vodio kroz kampanju.

Sad ga je za ruku doveo u Nadzorni odbor Ine.

U ovoj državi više se isplati biti Filipović, nego Vanđelić.

Zato nam i ide ovako dobro. 

Najčitaniji članci