Obavijesti

News

Komentari 164

Glatko su izgubili: Plenković i Škoro zajedno u istom stožeru

Glatko su izgubili: Plenković i Škoro zajedno u istom stožeru
6

Andrej Plenković je 2000. vodio predsjedničku kampanju za Matu Granića, a sad je ‘capo’ kampanje Kolinde Grabar Kitarović...

VIDEO

Andrej Plenković bio je moj najmlađi savjetnik. Imao je samo 28 godina, bio je pouzdan kao švicarski sat, pametan, sve je znao i zato sam ga imenovao za šefa svojeg izbornog stožera, kaže nam dr. Mate Granić prisjećajući se svoje predsjedničke kampanje 2000. godine, u kojoj je Plenković doživio vatreno krštenje.

Plenković, zanimljivo, u to doba nije bio član HDZ-a. U stranku ga je, desetljeće kasnije, primila Jadranka Kosor.

- On je dokaz da još ima poštenja u politici, rekla je Kosor.

- Ne, nije mi nimalo smetalo što nije član stranke - kaže Granić, u čijem su 'predsoblju' defilirali Sanader, Milanović, Plenković, Davor Božinović, Goran Grlić Radman, Gordan Jandroković, Joško Klisović, Orsat Miljenić...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da je kojim slučajem neka bomba pala na taj, najveći inkubator vladajućih kadrova, Hrvatska bi desetljećima ostala bez elite.

No Granić ističe i drugu najmlađu šeficu odjela. Zove se Kolinda Grabar Kitarović. On joj je danas savjetnik.

- Plenković je bio najmlađi. On je bio šef odjela za europske poslove, a Kolinda za Sjevernu Ameriku. Oboje su bili sjajni mladi ljudi - kaže Granić.

Pokretanje videa...

01:42

Kampanja za izbore 2000. godine nije svršila uspješno. Te se godine Graniću dogodio 'crni labud' po imenu Stjepan Mesić. Početak je bio obećavajući. Ankete su mu 8. siječnja davale više od 30 posto glasova, a jedini snažan rival bio je, prema semaforu, Dražen Budiša, zajednički kandidat SDP-a i HSLS-a, dviju stranaka koje su malo ranije pobijedile na parlamentarnim izborima. Budiša je imao punih 37 posto, više nego Kolinda danas. Na začelju je, kao uvjerljivi autsajder, kaskao Stjepan Mesić. No on je za sedam dana sve okrenuo naglavce, u najšokantnijem prevratu hrvatske politike uopće. Nakon krutog Tuđmana, nacija se zaželjela ležernosti, koju je Mesić savršeno utjelovio, govoreći točno ono što je narod želio čuti.

'Stipe Mesić prešao u vodstvo!', napisao je Vjesnik samo tjedan dana kasnije. Mesić je dogurao do 31 posto, a Budiša i Granić pali su za deset posto.

Plenković o provokacijama iz Rijeke: 'To ne prolazi ovdje'
Plenković o provokacijama iz Rijeke: 'To ne prolazi ovdje'

Granić sa 601.588 glasova nije uspio ući u drugi krug izbora, pretekao ga je Budiša (HSLS, SDP), koji je u prvom krugu imao 140.249 glasova više od njega. U vodstvu s osvojenih 1,1 milijun glasova bio je Mesić, koji je pobijedio i u drugom krugu.

Ni Granić ni Plenković nisu mogli zaustaviti tadašnje političke silnice. Da je Granić pobijedio, Plenković bi sigurno zauzeo važnu poziciju u njegovu kabinetu. No nikad se ne zna zašto je nešto dobro, kažu Kinezi. Ovako je Plenković nastavio sakupljati znanje u Parizu, Bruxellesu, Pragu, Firenci, Ateni, Bostonu, Cambridgeu te drugim gradovima i sveučilištima širom svijeta, a onda je, kako je jednom rekao njegov ljuti rival Zoran Milanović, u 42. godini otkrio HDZ. Ostalo je povijest.

Od kontrole karata do Bruxellesa i šefa Vlade

U siječnju 1998. Andrej Plenković, načelnik Odjela za europske integracije u MVP-u, dobio je važan posao u organizaciji međunarodne proslave završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Tuđman je tad bio živ, HDZ je čvrsto držao vlast. Samo dvije godine kasnije sve se promijenilo.

Mate Granić postao je HDZ-ov kandidat za Tuđmanova nasljednika, no vodeći HDZ-ovci - Šeks i Pašalić prije svih - posvađali su se, pa je stranka ušla u izbore s pola snage.

Ipak, uz Granića i Plenkovića bili su i Miroslav Škoro, Tereza Kesovija, Jadranka Kosor te Goran Grlić Radman, aktualni ministar vanjskih poslova.

Pokretanje videa...

00:31

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina