News

Komentari 201

Treću dozu cjepiva se može uzeti tri mjeseca nakon prve dvije

Treću dozu cjepiva se može uzeti tri mjeseca nakon prve dvije

HZJZ tek piše preporuku za treću dozu nakon tri mjeseca, a premijer Plenković već poziva na rano 'boosteriranje'

Europska agencija za lijekove promijenila je preporuku za treću, odnosno ‘booster’ dozu cjepiva protiv COVID-a. Savjetuju da se ona uzme već tri mjeseca nakon druge doze jer je to ‘sigurno i učinkovito’, rekao je Marco Cavaleri, voditelj strategije cijepljenja u agenciji. Dosadašnja je preporuka bila nakon šest mjeseci.

I premijer Andrej Plenković je jučer pozvao sve koji su se cijepili da se trećom dozom cijepe i prije isteka šest mjeseci dodajući kako su “svi koji su nažalost preminuli, a nisu se cijepili, doveli sebe u groznu situaciju, a i svoje bližnje”. Premijerov poziv na “booster” dozu i prije isteka šest mjeseci stigao je, međutim, i prije nego što je HZJZ napisao nova pravila kojima će to biti regulirano.

Na pitanje možemo li se danas, primjerice, cijepiti i prije isteka šest mjeseci, u HZJZ-u nam neslužbeno kažu kako neće odbiti nikoga tko je došao nakon pet i pol mjeseci. Ne znaju, međutim, baš odgovor na pitanje što ako im sad netko dođe nakon samo tri mjeseca. Tek pripremaju preporuke s kojima će skratiti period od druge do treće doze.

Ovoliko preminulih još danima

Kad će preporuka ugledati svjetlo dana, nisu nam znali reći, dok je ministar Vili Beroš isto najavio kako HZJZ radi na preporuci kojom će se cijepljene na treću dozu pozvati tri mjeseca nakon druge.

Epidemiolog prof. dr. Branko Kolarić preporučuje treću dozu, napominjući kako ona nipošto ne može biti “višak”, a u mnogim će slučajevima itekako pomoći, pogotovo kod starijih ljudi, čiji imunitet nakon cijepljenja brže nestaje. To je, podsjeća, pokazalo i istraživanje pod njegovim vodstvom u domovima za starije, koje je pokazalo da je dio cijepljenih nakon pola godine ostao bez antitijela.

Još ćemo 10 do 15 dana imati ovoliki broj preminulih dnevno, između 50 i 70, napominje epidemiolog, dodajući kako sadašnji manji broj zaraženih treba zahvaliti i masovnom cijepljenju građana u zadnje vrijeme, kao i činjenici da je dosta ljudi i zaražavanjem steklo imunitet. Već i samo prva doza, zaključuje dr. Kolarić, pomaže u stišavanju epidemije.

Najčitaniji članci