Obavijesti

News

Komentari 3

Po Zagrebu osvanuli plakati s porukama "Ulica ili učiteljica". Doznali smo što stoji iza njih

Po Zagrebu osvanuli plakati s porukama "Ulica ili učiteljica". Doznali smo što stoji iza njih

Djeca i tinejdžeri u Hrvatskoj još uvijek nemaju pristup sustavnom seksualnom obrazovanju unatoč jasnim znanstvenim dokazima da za tim postoji prijeka potreba - kažu u Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

VIDEO

Na brojnim su zagrebačkim lokacijama ovih dna osvanuli plakati s porukama "Mladi uče o seksualnosti, pitanje je od koga", "Ulica ili učiteljica", a iza njih kako doznajemo stoji Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI, udruga koja traži od zagrebačke vlasti da uvede seksualno obrazovanje u škole kojima je Grad osnivač.

- Djeca i tinejdžeri u Hrvatskoj još uvijek nemaju pristup sustavnom seksualnom obrazovanju unatoč jasnim znanstvenim dokazima da za tim postoji prijeka potreba - kažu u Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI.

Istraživanje CESI-ja (2018.) na reprezentativnom uzorku mladih u dobi od 16 do 26 godina pokazalo je da je čak 58 % ispitanika doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama, a 70 % njih izjavilo je da su takva ponašanja doživljavali kroz duži vremenski period. Istraživanje deSHAME Hrvatska (Centar za sigurniji Internet, 2022.) pokazuje da je 93 % mladih svjedočilo seksualnom uznemiravanju na internetu - 49 % djevojaka doživjelo je seksualno uznemiravanje na internetu u proteklih godinu dana, a sveukupno 50 % mladih svjedočilo je da njihovi vršnjaci dijele seksualne sadržaje na grupnom chatu, profilu ili forumu.

78 % građana/ki smatra da u škole treba uvesti sveobuhvatno seksualno obrazovanje

Također, rezultati istraživanja javnog mnijenja (IPSOS za CESI, 2021.) govore u prilog visokoj podršci uvođenja sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja te 78 % građana/ki smatra da u škole treba uvesti sveobuhvatno seksualno obrazovanje, a njih 72 % kaže da to obrazovanje treba biti obavezno. Skoro 90 % ispitanih smatra da je glavna odgovornost države da osigura mladima pristup takvom obrazovanju. Istodobno, udruga CroMSIC je u srednjim školama, tijekom školske godine 2021/22, provela anketu među učenicima/ama te oko 40 % ispitanika/ca izjavljuje da ne mogu niti s jednim od roditelja razgovarati o seksualnom zdravlju. Također, mladi izjavljuju da bi željeli znati više o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama (njih 67 %), te o rodnoj ravnopravnosti (64%) i LGBTIQ+ zajednici (49%).

- U hrvatskim školama trenutno se provodi neučinkovit oblik zdravstvenog obrazovanja u vidu međupredmetne teme "Zdravlje" uvedene šk. god. 2019./20. koja temama seksualnosti i reproduktivnog zdravlja pristupa na neadekvatan i zastarjeli način. Ona izostavlja sve teme vezane uz rodne stereotipe i ravnopravnost, LGBTIQ+ teme, pitanja uvažavanja različitosti te
promociju pozitivnih stavova o seksualnosti. S druge strane, ono što prevladava jest medikalizacija seksualnosti i konzervativan pristup obradi teme. U prilog tome govori i činjenica da je sat vjeronauka jedan od glavnih predmeta na kojem se uči o seksualnosti, a opće je poznat crkveni stav o, na primjer, mehaničkim i kemijskim metodama kontracepcije. Problematično je i da se u kurikulumu međupredmetne teme "Zdravlje" nigdje ne govori o rodno-uvjetovanom nasilju, uključujući seksualno nasilje. Spominje se vršnjačko nasilje dok je u nižim razredima osnovne škole predviđena tema vezana uz seksualno nasilje o primjerenim i neprimjerenim dodirima za koju je dana uputa da nastavnici sami procijene je li to relevantan sadržaj za njihove učenike/ce - ističu u udruzi CESI.

'Prevencija rizičnog ponašanja na ispravan način je ključna'

Ovakvom provedbom, međupredmetne teme "Zdravlje" u potpunosti se, dodaju, zanemaruju sve međunarodno relevantne smjernice, dokumenti kao i evaluacijske studije učinkovitih programa
seksualne edukacije. 

- UNESCO, IPPF, WHO i UNFPA u dokumentima i smjernicama vezanim uz seksualnu edukaciju ističu sveobuhvatan pristup seksualnosti koji će adresirati ne samo kontracepciju i odgovorno seksualno ponašanje, već i ostale važne aspekte seksualnosti (npr. komponentu roda – njezin utjecaj na seksualne veze i rizično seksualno ponašanje, emocije, veze, komunikaciju, seksualna prava, užitak, društvene i kulturne odrednice seksualnosti, različitost, toleranciju, diskriminaciju, rodnu ravnopravnost, rodno-uvjetovano nasilje, itd.) i staviti seksualnost u širu perspektivu osobnog i seksualnog rasta i razvoja - navodi CESI.

Dodaju kako sve to ukazuje na potrebu uvođenja modela podučavanja o seksualnosti na pozitivan način, prilagođen novim generacijama i izazovima s kojima se susreću. 

- Prevencija rizičnog ponašanja na ispravan način je ključna jer velik broj mladih na prijelazu iz djetinjstva u adolescenciju, dobiva netočne, nepotpune ili moralizirajuće informacije o seksualnosti koje utječu na njihov fizički, društveni i emocionalni razvoj. Ovakav neadekvatan pristup doprinosi ranjivosti i izloženosti mladih osoba iskorištavanju i ostalim štetnim posljedicama, ali predstavlja i neuspjeh društva (države) da mladima osigura podršku i pomoć - dodaju.

Navode i kako je kontinuirani stav nadležnog Ministarstva da ne razmišljaju o uvođenju sveobuhvatne seksualne edukacije u škole jer smatraju da se sadržaji vezani uz seksualnost i reproduktivno zdravlje već provode kroz međupredmetnu temu Zdravlje i nastavne predmete Priroda i Biologija. 

- Ovakvim isključivim stavom, jedini pravi kreatori odluka koji mogu nešto napraviti po pitanju kvalitetne edukacije mladih su jedinice lokalnih samouprava. Ako se odluči za to, Grad Zagreb bio bi prvi grad na području Hrvatske koji bi eksperimentalno uveo program sveobuhvatne seksualne edukacije i tako se jasno pozicionirao kao grad kojem je dobrobit, zdravlje i kvaliteta života mladih važna. Grad Rijeka u svoje škole od sljedeće školske godine uvodi neobavezni "Zdravstveni odgoj" koji će pokrivati niz tema, a među njima i teme seksualnog odgoja. Iako se radi o hvalevrijednoj inicijativi i koraku u pravom smjeru, broj sati predviđen za poučavanje o već spomenutim temama je minoran i nedostatan - navode.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'
UPUTILI OSAM VOZILA

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'

Na gašenje požara upućeno je osam vozila. Vatrogasci su nam potvrdili da je požar pod nadzorom te da se radilo o požaru stroja
Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...
RIJETKO SE POJAVLJUJE

Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...

Ana Maslać Plenković i hrvatski premijer imaju troje djece. Ne ističe se u političkim kampanjama i u javnosti se pojavljuje iznimno rijetko