News

Komentari 99

Pobuna na tržnici u Biogradu: 'Nećemo raditi, smrzavamo se'

Pobuna na tržnici u Biogradu: 'Nećemo raditi, smrzavamo se'

Prodavačice na tržnici u Biogradu ogorčene su uvjetima rada - štandove i tende skupo plaćaju, a ljeti umiru od vrućine, zimi se smrzavaju, dok na WC moraju ići po okolnim kafićima, jer ovi koje plaćaju ne rade

Ruke nam se lede, bura probija kroz kosti. Pet pari čarapa obučeš, a noge svejedno zebu. Ljeti tu budu najjača žega i sparina. Kad pada kiša, obučemo se u kabanice i šćućurimo se ispod tende koju smo morale same platiti, iako su obećali da će je postaviti...

Govore nam to ogorčene uvjetima rada prodavačice na biogradskoj pjaci.

- Toaleti ne rade, a vode ima samo u jednom vodokotliću pa se služimo zahodima dva obližnja kafića, hvala im na tome. Ovi naši u jadnom su stanju i sram nas je kad kupci pitaju gdje mogu obaviti nuždu - pojasnile su dio svojih problema. 

Štandove zimi dnevno plaćaju 35 kuna, dok ljeti za istu uslugu izdvajaju 115 kuna.

- To nas godišnje dođe 21 tisuću kuna, a uvjeti za rad su nam nikakvi. Ne znamo ima li gorih igdje na svijetu. Vidjeli ste i sami, ni jedan kupac nije došao otkako ste tu - dodaju prodavačice koje najavljuju da zbog loših uvjeta rada više neće raditi nedjeljom. Radije će, kažu, taj dan otići u crkvu i posvetiti se obitelji.

- Kaže mi gostioničar iz Vrgade da bi vrlo rado kupovao povrće na pjaci, ali ne može. Nema gdje stati, kuda proći, probiti se... Pa ode u jedan od pet-šest velikih trgovinskih centara, parkira u miru, uzme kolica i kupuje. Mi za takvu situaciju krivimo Grad Biograd, iako je on tržnicu dao u koncesiju čovjeku iz Zagreba kojega mi nikad nismo ni vidjele. 

Zaprijetile su i da će povrće otići prodavati pred gradsku upravu te da će se služiti njihovim zahodima. Pitali smo i Grad Biograd kako misle riješiti ovaj problem. Kažu da nisu ni znali da postoji.

- Biogradska tržnica je dodijeljena koncesionaru iz Zagreba sukladno provedenom javnom nadmetanju. Ugovor o koncesiji s gore navedenom tvrtkom ističe 21. rujna 2020. godine. Do danas nismo imali saznanja za probleme prodavačica niti nam je bila upućena s njihove strane i jedna primjedba. Grad Biograd će u sljedećim danima vidjeti kako postupiti u svezi problema koji su nastali te pokušati naći rješenje za iste - stoji u odgovoru Grada Biograda. 

Na tržnici zimi radi osam prodavačica: Stela, Mara, Vesna, Tereza, Blaža, Anka i Jeka, a jedna je u ponedjeljak nedostajala. Ne riješi li im Grad probleme, bit će ih i manje.

Najčitaniji članci