Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
62 komentara

Počela riječima malog Lovre: Govor predsjednice u UN-u

Želimo budućnost u kojoj svi rade, sretno žive i vole se - te je riječi u Knjigu ideja nedavno upisao šestogodišnji Lovro, počela je govor Kolinda Grabar Kitarović

President Kolinda Grabar-Kitarovic of Croatia addresses the United Nations General Assembly in New York
Foto: MIKE SEGAR
62 komentara

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović održala je govor na zasjedanju Opće skupštine UN-a na temu „Ciljevi održiva razvoja:Opći poticaj za preobrazbu svijeta“.

President Kolinda Grabar-Kitarovic of Croatia addresses the United Nations General Assembly in New York | Autor: MIKE SEGAR Foto: MIKE SEGAR

"Želimo budućnost u kojoj svi rade, sretno žive i vole se - te je riječi u Knjigu ideja nedavno upisao šestogodišnji Lovro, kad je s brojnom drugom djecom posjetio moj ured u prigodi početka nove školske godine u Hrvatskoj.

To je jednostavna, a tako snažna želja. Da bismo preobrazili svijet, mi vođe moramo slušati Lovrine riječi. I stoga želim da se njegov glas čuje danas u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Nitko ne može tvrditi da ove tri jednostavne istine - među kojima su pravo na sretan život i slobodu izbora univerzalni pokretači boljega svijeta – zaista nisu krajnji cilj Agende 2030., kazala je između ostalog predsjednica Republike Hrvatske.

Složila bih se s mnogima koji kažu da se čak i danas, 2016., moramo odlučiti jesmo li za otvorena ili zatvorena društva. Što god učinili za očuvanje budućnosti treba učiniti odlučno, imajući na umu vrlo jasan izbor.
Prema posljednjoj statistici UNICEF-a trenutačno je 50 milijuna djece istjerano iz svojih domova, a gotovo 60 milijuna djece nema mogućnost pohađati osnovnu školu. Ta djeca računaju da im mi damo šansu koju zaslužuju. Ne smijemo djelovati samo onda kad nas dirnu slike sirijskih dječaka Aylana ili Omrana, pravih simbola svijeta koji je strahovito otišao u pogrešnom smjeru.
Optimizam i izdržljivost koji su pokazala djeca, a najviše od svega njihova nesputana iskrenost kvalitete su koje poštujem i kojima se divim. Sva bi djeca trebala imati pravo na djetinjstvo i obrazovanje. Strašno je pomisliti koliko mnogo djece ove jeseni nije pošlo u školu zato što su žrtve različitih svjetskih kriza kojima dopuštamo da se nastavljaju. Ali djeca obitelji koje su zatražile azil u Hrvatskoj već su krenula u školu, što mi daje nadu, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Potreban nam je predvidljiv, humani, odgovoran i pravno čvrst sustav upravljanja međunarodnom migracijom. Hrvatska ovdje pohvaljuje Njujoršku deklaraciju koju smo usvojili u ponedjeljak kao i Agendu za čovječnost usvojenu u Istanbulu. Provodeći ih zajedno s Agendom 2030. rješavat ćemo uzroke velikih kretanja ljudi. Glede toga, ne trebamo umanjivati ničije dostojanstvo ili prava ni podcjenjivati opasnost koja ih okružuje.

Moramo okončati politiku dvostrukih standarda i licemjeran pristup tragediji koja se događa u ovom trenutku. Moramo pomoći onima koji su uspjeli otići s polja razaranja, ali isto tako moramo učiniti sve kako bismo pomogli onima koji su ostali i koji su i bez sredstava i bez snage da pobjegnu.

Društveni mediji i moderna komunikacijska tehnologija postaju dvosjekli mač. Oni nam pružaju neviđene mogućnosti, povezujući svijet na način o kojem su se još jučer malobrojni usudili sanjati. Istodobno, oni nose mračni potencijal za širenje mržnje i nesnošljivosti, izgradnje nevidljivih zidova oko onih koji izgledaju ili misle drukčije. Toj mogućnosti moramo posvetiti posebnu pozornost te pronaći mudrosti za uporabu novih tehnologija kako bismo poboljšali ne samo naš svakodnevni život, nego i naša srca i umove". 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message