News

Komentari 39

Plenković u Petrinji: Do sad su uklonjena 154 objekta, a brojne kuće su stavljene u funkciju

Plenković u Petrinji: Do sad su uklonjena 154 objekta, a brojne kuće su stavljene u funkciju

Premijer Andrej Plenković je rekao u Petrinji kako se očekuje da će se još objekata staviti u funkciju uskoro te da će se u idućim tjednima ubrzati dinamika

Premijer Andrej Plenković, zajedno s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom, u 8,30 sati prisustvovao je uklanjanju ruševina u centru Petrinje, u Ulici Vladimira Nazora.

U 9 sati započeo je sastanak sa Stožerom u vojarni u Petrinji. Plenković se obratio medijima nakon sastanka. 

- Danas smo održali vrlo sadržajan sastanak sa Stožerom kojeg već šest mjeseci vode Medved i Milošević. Izvijestili su me o svim glavnim aktivnostima i temama - rekao je Plenković. 

Poručio je kako su omogućili raspored 930 prijenosnih klima-uređaja u kontejnere. 

- Do sada su uklonjena 154 objekta. Tu je jedna kombinacija poslovnih, gospodarskih, sakralnih, stambenih objekata. Uklonjene su i neke zaštićene zgrade u samom centru. Radi se i na aktivnostima koje provodi Državni ured za stambeno zbrinjavanje kada je riječ o obnovi. I taj se proces ubrzava, brojne kuće su stavljene u funkciju i očekujemo ubrzanu dinamiku u tjednima koji su pred nama - poručio je Plenković. 

Ministar Medved rekao je kako su analizirali sve aktivnosti, mjere i programe koje su proveli. 

- Ovdje je jasno vidljiva puna potpora predsjednika Vlade i svih resora kako bismo postigli rezultate koji su mjerljivi. Svjesni smo činjenice, a vodeći računa o modelima upravljanja krizom, da je pred nama još izrazito složen i zahtjevan postupak - rekao je Medved. 

- Slijedi nam čitav niz drugih mjera koje su usmjerene k gospodarskoj revitalizaciji i normalizaciji stanja na cijelom ovom području - rekao je. 

- Važno je za naše građane, i ovog puta, šest mjeseci nakon potresa, da ni jedan čovjek neće biti prepušten samom sebi, ni jedan čovjek neće biti zaboravljen i ostavljen. Pokazali smo to u zimskim vremenima, pokazat ćemo to i u ljetnim mjesecima. Svi daju svoj doprinos kako bi se stanje normaliziralo - poručio je. 

Na pitanje kada će se krenuti obnavljati objekti koji imaju crvenu naljepnicu, Plenković je rekao da je cilj riješiti sve ono što je lakše riješiti - što brže moguće. 

- Kada je riječ o konstrukcijskoj obnovi, onoj koja je financijski i građevinski zahtjevnija, mora biti čista imovinska situacija. Kolege su naišli na zamršene imovinske odnose. Mora biti čista situacija, sada svi na tome rade - rekao je premijer. 

- Svima je jasno da ako ima jedno područje Hrvatske, a to je Sisačko-moslavačka županija, koje je doživjelo nekoliko negativnih tranzicijska. Bila je industrijsko središte u prošloj državi, pa do strašnih posljedica izazvanih agresijom u Domovinskom ratu i sad nakon toga potres - rekao je i upozorio na problem depopulacije Banovine. 

Dodao je kako nije realno da sve bude izgrađeno preko noći. Proces će pratiti i banke, a Vlada će taj proces dobro strukturirati. 

- To je proces koji u svakoj fazi mora izgledati dobro. Moramo sve napraviti lege artis i na način da se na taj proces možemo osvrnuti i za 10-15-20 godina i reći da je sve bilo napravljeno dobro - poručio je. Na pitanje može li odrediti vremenski okvir u kojem će se sve obnoviti, rekao je da ne može, ali da je cilj cijeli proces ubrzati. 

Što se tiče interpelacije koju je pokrenula oporba, Plenković je rekao da to nije vidio. 

- Kad netko tako izgubi na lokalnim izborima, onda mora pokretati nešto da bi izgledalo kao da nešto radi - poručio je premijer. 

Što se tiče obnove u Zagrebu, Plenković je rekao da im je bio cilj osigurati institucije koje će provoditi postupak, osigurati sredstva za koja je napomenuo da su značajna. 

- Na nama je bila institucionalna struktura, financijska sredstva i suradnja s drugim županijama koje su oštećene u potresu - rekao je i dodao da je imovinsko-pravna situacija u Zagrebu kompliciranija nego ona u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

O nagradama za cijepljenje: 'Ja nisam za to' 

Upitan o nagradama za cijepljenje, Plenković je upitao što će onda biti s milijun i pol cijepljenih ljudi. 

- Hoćemo njima onda dati naknadno neke nagrade? Ne znam, ja nisam za to. Smatram da smo u fazi potpuno informiranosti te da je odgovornost svakoga da pridonese situaciji i cijepi se. Ako imamo toliko umrlih od virusa, onda je odgovornost baš svih da sami donesu odluku. Mislim da je to stvar zdravog razuma, možda treba motivirati mlade, ali ja mislim da je to odgovornost svakog građana - rekao je. 

Najčitaniji članci