News

Komentari 9

Podgorica: Održana deveta Povorka ponosa, LGBT zajednica traži uvođenje 26 novih zakona

Podgorica: Održana deveta Povorka ponosa, LGBT zajednica traži uvođenje 26 novih zakona

Protivnici su pokušali spriječiti paradu zasuvši sudionike kamenjem, bocama i drugim predmetima. Paradi su prisustvovali brojni crnogorski ministri, pa i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković

Pod sloganom "Ljubav, ljudi", u subotu je Podgorici održana deveta povorka ponosa kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina članova crnogorske LGBT zajednice i državnih dužnosnika.

Danijel Kalezić, iz organizacije Queer Montenegro i jedan od organizatora Pride-a, poručio da je puno više ljudi koji prvi put sudjeluju u povorci te je je okupljenima priopćio koji su to zahtjevi koje LGBT zajednica ima od države Crne Gore.

Kazao je da se počeo primjenjivati Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, ali da zahtijevaju od crnogorskog parlamenta da usvoji dodatnih 26 zakona i podzakonskih akata kako bi LGBT zajednica mogli svoja ljudska prava neometano ostvariti.

Drugi zahtjev, kako je rekao Kalezić, odnosi se na trans-zajednicu i na nestašicu hormonalne terapije koja traje više od godinu dana.

"Treći zahtjev odnosi se na nastavak kreiranja i usvajanja zakona o rodnom identitetu na osnovu samoodređenja. Taj proces je u tijeku i mi kao LGBT zajednica zahtijevamo da bude nastavljen", rekao je Kalezić.

Istodobno je zatražio unapređenje pravosudne prakse u odnosu na govor mržnje prema pripadnicima ove zajednice.

"Mi pozivamo i Vladu i Skupštinu da nastave taj proces i nakon dva utvrđena prijedloga izmjena i dopuna Zakona završimo taj posao do kraja kako bismo mogli svoja ljudska prava da prakticiramo neometano kao svi ostali ljudi u ovoj zemlji", rekao je Kalezić.

Prideu su, među ostalima, prisustvovali brojni crnogorski ministri, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa suradnicima te ombudsman Siniša Bjeković

Prva crnogorska parada ponosa održana je 2013. godine u Budvi gdje se okupilo tridesetak sudionika zajedno s predstavnicima vlasti. Skup je osiguravalo 400 policajaca.  Protivnici parade, njih nekoliko stotina, pokušalo je spriječiti paradu zasuvši sudionike kamenjem, bocama i drugim predmetima. Usprkos neredima, sudionici su se prošetali u povorci od budvanskih starogradskih zidina do marine, odakle su radi sigurnosti prevezeni brodovima do Svetoga Stefana.

 

Najčitaniji članci