News

Komentari 80

'Zbog transparenta na Sirobuji identificirali smo 13 ljudi...'

'Zbog transparenta na Sirobuji identificirali smo 13 ljudi...'

Neće biti popusta pogotovo kada su u pitanju službene osobe i novinari, koji su zapravo jedna od najvažnijih karika u lancu obrane protiv koronavirusa, rekao je ministar Božinović...

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak vezano za kršenje epidemioloških mjera i napada na novinare u Splitu da su podnesene tri kaznene prijave i jedna prekršajna, dok je u slučaju neprimjerenih transparenata identificirano 13 osoba, među kojima je i maloljetnik. 

- Kad su nasilnici u pitanju, zna se što policija radi i mislim da je policija djelovala vrlo brzo, rekao je Božinović u Dnevniku HRT-a.

Što se tiče napada na novinare u nedjelju ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića u splitskom predgrađu Sirobuji, u kojoj je unatoč zabrani zbog epidemije župnik don Jozo Delaš služio misu, podnesene su tri kaznene prijave temeljem nasilnog ponašanja prema osobi koja obnaša javnu dužnost, za što kazne mogu ići i do pet godina zatvora, a podnesena je i prekršajna prijava zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru. 

Identificirano je 13 osoba, među njima i maloljetnik.

Što se tiče naknadnog okupljanja gdje je bilo prisutno neprihvatljivo ponašanje i znakovlje, policija je identificirala 13 osoba, a jedna je i maloljetnik te će biti obaviješten Centar za socijalni rad, izvijestio je Božinović. 

Dvije osobe će odgovarati prema kršenju Zakona o javnom redu i miru, za jednu osobu će se primijeniti Zakon o eksplozivnim tvarima s obzirom na baklju koju je upalio, dok će ostali biti prijavljeni Državnom inspektoratu s obzirom na kršenje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Neće biti popusta pogotovo kada su u pitanju službene osobe i novinari, koji su zapravo jedna od najvažnijih karika u lancu obrane protiv koronavirusa. Bez novinara sve ono što Stožer govori ne bi došlo do građana, a vidimo da je došla i da se velika većina građana pridržava tih mjera kako bi zaštitili i sebe i druge - poručio je ministar. 

Upitan je li dvostruko veći broj testiranja u zadnjih 24 sata jednokratno ili je podignut broj testiranja na dnevnoj razini, odgovorio je da to posljedica povećanog broja briseva u domovima za starije i nemoćne koji su najugroženija populacija, ali i da je generalno više testiranja. 

Na pitanje hoće li nam se otvaranje tržnica epidemiološki 'obiti u glavu' zbog gužvi i nepridržavanja mjera, ustvrdio je da je upravo zato trebalo neko vrijeme do otvorenja tržnica kako bi svi lokalni stožeri proveli preventivne mjere.

- Mislim da se u najvećem broju slučajeva uspjelo u tome. Civilna zaštita je u petak, danas i jučer nešto manje zbog blagdana, imala oko 2600 obilazaka tržnica i trgovina i većinom nisu nailazili na velike otklone od mjera", izvijestio je Božinović. Problemi su se rješavali upozorenjima i uspostavljanjem potrebnog režima, osim na par mjesta gdje je zatvoren štand, dodao je. 

Još nije vrijeme za ukidanje mjera

Što se tiče ublažavanja mjera, ponovio je da se radi o novoj bolesti s puno nepoznanica i da je teško govoriti o određenim parametrima. Ponovio je i da bi prije toga trebali imati pad broja zaraženih od pet do sedam dana, dok mi još uvijek osciliramo. 

- O tome svaki dan razgovaramo i nije u pitanju arbitrarna odluka Vlade i Stožera. Ukoliko svi tome damo svoj doprinos i ponašamo se u skladu s epidemiološkim mjerama, prije ćemo doći u poziciju da neke mjere počnu popuštati - poručio je.

Zagreb: Najavljene nove mjere, kafići se sutra zatvaraju, oboljelih je 69

Božinović je rekao da je nezahvalno govoriti i o tome koje bi se mjere prve ukidale, da cijelo vrijeme mjere pokušavaju balansirati, ali i da još nije vrijeme za ukidanje mjera. 

Što se tiče najavljenih štednji u javnom sektoru i Sindikata policije koji kaže da rezanje plaća na dolazi u obzir, ustvrdio je da su policijski službenici, zajedno s drugim snagama, na prvoj crti obrane od koronavirusa te da treba pokazati posebno razumijevanje za njihov posao.

Istaknuo je da su policijski službenici izloženi zarazi jer su stalno u kontaktu s građanima, neki od kojih se ne ponašaju primjereno. Trenutno je oboljelo 23 policijskih službenika, 210 ih je izašlo iz izolacije, dok se u izolaciji nalazi još njih 123.

- Od prvog dana mandata sam na strani standarda policajaca jer mislim da rade jedan od najtežih poslova. Nastojat ćemo da budu u kategoriji čiji će se posao posebno vrednovati u ovim vremenima - najavio je Božinović.