Obavijesti

News

Komentari 92

Podolnjak: "Lex šerif" otvara Pandorinu kutiju uhljebljivanja

Podolnjak: "Lex šerif" otvara Pandorinu kutiju uhljebljivanja
1

Zakonom se u potpunosti dovršava proces stvaranja nedodirljivih i neodgovornih čelnika, kaže Robert Podolnjak iz Mosta i da se time neće doprinijeti boljem i poštenijem radu načelnika, župana i gradonačelnika

Lex šerifom, koji je u petak donesen u Saboru, vladajući žele onemogućiti primjenu dosadašnjeg instituta raspuštanja vijeća i lokalnih čelnika u slučaju ne donošenja proračuna, kako bi se izvršni čelnici u potpunosti zaštitili tijekom mandata od svake realne mogućnosti njihove smjene, upozoravaju iz Mosta.

- Zakonom se u potpunosti dovršava proces stvaranja nedodirljivih i neodgovornih čelnika izvršnih tijela lokalnih samouprava, a takvi su nekada bili samo apsolutni monarsi - rekao je Robert Podolnjak (Most). 

Kuščević i Marić pojasnili 'lex šerif': Manji je utjecaj Vlade
Kuščević  i Marić pojasnili 'lex šerif': Manji je utjecaj Vlade

Upozorava kako novi zakon neće doprinijeti boljem, odgovornijem, poštenijem i transparentnijem radu načelnika, gradonačelnika i župana te navodi da se ne može očekivati odgovoran rad čelnika lokalnih tijela, ako za to ne postoje učinkovite sankcije. U Mostu su očekivali kako će Vlada svojim prijedlogom izmjena Lex šerifa doprinijeti barem racionalizaciji sadašnjih administrativnih i političkih troškova lokalne samouprave, no oni su ističe, odustali i od najmanjih intervencija u tom smislu.

- Vlada je odustala od ograničavanja mjesečnih naknada za članove vijeća, iako se tu mogu postići velike financijske uštede imajući u vidu da Hrvatska ima blizu 9.000 vijećnika u lokalnim samoupravama. Na žalost, novi Zakon omogućuje također da male općine, do 3.000 stanovnika, koje su u posljednjih 25 godina imale jedan upravni odjel, ubuduće mogu ustrojiti više njih, a na taj način otvara se „Pandorina kutija“ budućeg 'uhljebljivanja' novih pročelnika, tajnika, administrativnih službenika u svim, pa i najsiromašnijim općinama. Novi zakon je, u cjelini svojih odredbi, do sada najgora izmjena u sustavu lokalne samouprave i jedino će ga načelnici, gradonačelnici i župani pozdraviti kao božićni poklon Vlade - smatra Podolnjak.