News

Komentari 110

Poginuo minutu prije završetka rata: Krenuo je u juriš, Nijemci su ga izrešetali strojnicama...

Poginuo minutu prije završetka rata: Krenuo je u juriš, Nijemci su ga izrešetali  strojnicama...

Amerikanac Henry Gunther posljednja je žrtva Prvog svjetskog rata koji je završio na današnji dan 1918. Protivno zapovjedi krenuo je u napad, a čak su mu i njemački vojnici mahanjem pokušali sugerirati da se skloni

Točno u 11:00 sati, jedanaestog dana jedanaestog mjeseca 1918. godine, duž cijelog Zapadnog bojišta se oglasila pištaljka dva puta dugim, neprekinutim tonom. To je značilo samo jedno - Ne pucaj!

Nakon više od četiri duge godine tog je trenutka prestala pucnjava, buka, tutnjava oružja. Prvi Svjetski rat, ili kako ga još zovu - Veliki rat, za kojeg su govorili da je rat koji će okončati sve ratove -  je završio.

Samo minutu ranije, u 10.59. poginuo je Amerikanac Henry Gunther. 

Odlučio se pošto poto do kraja rata proslaviti?

Ovaj bankovni knjigovođa iz Baltimorea ostat će tako u povijesti upisan kao posljednja je žrtva Prvog svjetskog rata. 

S postrojbom se u to vrijeme našao na vatrenoj liniji njemačkih strojnica u selu Chaumont-devant-Damvillers kod rijeke Meuse. Protivno zapovijedi bliskog prijatelja i narednika Ernesta  Powella, Gunther je krenuo na juriš bajunetom.

Čak su mu i njemački vojnici, svjesni da u roku minute primirje stupa na snagu, mahanjem pokušavali sugerirati da im se skloni iz dometa.  No on je nastavio prema protivničkoj vojsci te ispalio hitac ili dva. Kada se previše približio Nijemci su ga doslovno izrešetali strojnicama. Imao je 23 godine. 

Kasnije su njegovi suborci kazali kako je bio posebno opsjednut gubitkom čina i degradacijom čina dva mjeseca prije smrti te je do posljednjeg trenutka želio biti dobar vojnik pred časnicima i suborcima te se  odlučio pošto-poto do kraja rata proslaviti.


A degradiran je nakon što su ratni cenzori presreli  njegovo pismo u kojemu se žali na uvjete u vojsci te savjetuje prijatelju da svim sredstvima izbjegne regrutaciju. Nakon toga je izgubio čin narednika.

Njegovi ostaci ekshumirani su u Francuskoj 1923. te je prebačen u SAD gdje je pokopan na groblju u Baltimoreu. Vojska mu je posthumno vratila čin narednika te mu je odana počast ordenom za ''Ugledno služenje križu''. 

Rezultati Prvog svjetskog rata u kome je prvi put upotrebljeno oružje za masovna uništenja  bili su katastrofalni: 
Oko 40 milijuna žrtava od čega 15 milijuna poginulih i 22 milijuna ranjenih, šest milijuna zatvorenika, 20 milijuna civila pod okupacijom, 10 milijuna izbjeglica u cijeloj Europi, tri  milijuna udovica i šest milijuna siročadi, 1,3 milijarda ispaljenih granata, 10 milijardi pisama vojnika s bojišta svojim obiteljima... 

Rat je koštao tri ili četiri puta više od ukupnog BDP-a europskih zemalja, koje će iz njega izaći posve opustošene.

Najčitaniji članci