Obavijesti

News

Komentari 62

Pogledajte što piše u izvješću Freda Matića koje nisu podržali HDZ i europski desničari

Pogledajte što piše u izvješću Freda Matića koje nisu podržali HDZ i europski desničari

Zamjenski prijedlog rezolucije imali su i Europski konzervativci i reformisti (ECR), koji su dan ranije na plenarnoj sjednici tražili da se Matićevo izvješće odbaci s dnevnog reda, što nije usvojeno

VIDEO

Europski parlament usvojio je u četvrtak izvješće hrvatskog zastupnika Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i ujedno odbacio alternativni prijedlog rezolucije Europske pučke stranke.

Rezolucijom, koja je izazvala medijsku buru, reakciju Crkve i saborsku raspravu u Hrvatskoj, apelira se na države članice da uvedu "sveobuhvatni" seksualni odgoj za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava i da se osigura bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja. 

Drugim riječima, traži se da se higijenski ulošci i tamponi ne oporezuju kao luksuz, što je trenutno slučaj u Hrvatskoj. Zbog toga, svaka deseta žena u Hrvatskoj nema pristup odgovarajućim higijenskim potrepštinama. 

PROČITAJTE MATIĆEVO IZVJEŠĆE U CIJELOSTI

Traži se da države članice osiguraju siguran i legalan pobačaj. Ne suprotstavlja se prizivu svijesti ali traži da svaka ustanova osigura bar jednog liječnika koji se na njega ne poziva.

- Europski parlament uviđa da se zbog osobnih razloga pojedini liječnici mogu pozvati na prigovor savjesti; međutim, prigovorom savjesti pojedinca ne smije se zadirati u pravo pacijenta na potpuni pristup zdravstvenoj skrbi i uslugama - navodi se u rezoluciji.

Matić je u raspravi dan ranije istaknuo da je laž da se u rezoluciji promovira pobačaj, što su mu predbacivali konzervativni krugovi u Hrvatskoj. 

- Nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepcije - kazao je u srijedu.

- Jednak je broj pobačaja u zemljama gdje je dopušten i gdje je zabranjen. Samo što je u ovim drugim najčešće opasan po zdravlje žena, zbog toga svake godine umire 23 tisuće žena na svijetu - dodao je.

Dostupnije liječenje neplodnosti i skrb za sve trudnice

Države članice trebaju osigurati dostupnije liječenje neplodnosti i skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače, ističe se u rezoluciji koja je usvojena s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržanih. Protiv su bili i HDZ-ovi europarlamentarci. 

Protiv prostitucije i prisilnih brakova

U izvješću apeliraju na države članice EU da se jače bore protiv prostitucije koja potiče trgovanje ženama i maloljetnicama, stavlja žene u podređeni položaj i izlaže ih nasilju. Traži se i  ukidanje "štetne prakse kao što su sakaćenje ženskih genitalija te rani i prisilni brakovi i brakovi s djetetom".

Pao prijedlog pučana

Matićevo izvješće kritiziralo se s desnog političkog spektra zbog, kako tvrde, navođenja pobačaja kao ljudskog prava, problematiziranja priziva savjesti liječnika i prekoračivanja ovlasti država članica EU-a.

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) poručio je kako je Matić "izvješće vjerojatno sastavio pod utjecajem stranih lobija koji promoviraju pobačaj, a da je tome tako proizlazi i iz činjenice da Matić u Izvješću navodi proizvoljnu i na međunarodnom pravu neutemeljenu definiciju spolnog i reproduktivnog zdravlja".

Europska pučka stranka podnijela je na usvajanje vlastitu rezoluciju.

U amandmanu španjolskog zastupnika Estebana Gonzaleza Ponsa i irske zastupnice Frances Fitzgerald, koji funkcionira kao zamjena Matićevom izvješću, ističe se da su "pravo na život, slobodu i privatnost ključna i temeljna ljudska prava kako je utvrđeno u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima".

Također je naglašeno da je načelo supsidijarnosti utvrđeno Ugovorima o Europskoj uniji te da Europska unija "nema izravnu nadležnost za djelovanje u unapređivanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u Uniji".

Ističe se i da "žene imaju pravo na tjelesni integritet i slobodu preuzimanja odgovornosti za svoja tijela i svoj izbor", ali i da je potreban "sveobuhvatni seksualni odgoj koji je utemeljen na dokazima, nediskriminatoran i dobno primjeren".

Bura zbog zastupnika Matića u EP-u: 'Sa ženskim pravima ima veze koliko ja s braniteljima'
Bura zbog zastupnika Matića u EP-u: 'Sa ženskim pravima ima veze koliko ja s braniteljima'

I u prijedlogu EPP-a afirmirano je pravo na priziv savjesti liječnika.

- Svaki pojedinac ima pravo djelovati u skladu sa svojom savjesti i uvjerenjima te bi zbog osobnih razloga pojedinačni liječnici trebali imati mogućnost pozvati se na klauzulu savjesti ako se od njih zatraži da provedu postupke koji su protivni njihovim temeljnim uvjerenjima - navodi se i ističe da su "sloboda uvjerenja i sloboda izbora temeljna prava".

Suprotnom Matićevom prijedlogu, rezolucija pučana ne poziva države članice da osiguraju dostupnost pobačaja, već se ističe više puta da je riječ o ingerenciji država članica. 

Navodi se i da je u "prvom redu potrebno uložiti sve napore kako bi se smanjio broj pobačaja", ali i da "nesigurni pobačaji predstavljaju rizik za zdravlje i život žena".

Matić kaže da je upravo zbog toga važna dostupnost pobačaja, kako se ti zahvati ne bi izvodili u nehigijenskim uvjetima koji dovode do smrti žena. 

Pučani ne spominju transrodne osobe, dok se u rezoluciji hrvatskog zastupnika Matića navodi da "u određenim okolnostima transrodni muškarci i nebinarne osobe također mogu biti trudni te bi u tim slučajevima trebali moći koristiti mjere za skrb u trudnoći i pri porodu bez diskriminacije na temelju njihova rodnog identiteta".

Odbijeno da se Matićevo izvješće skine s dnevnog reda 

Zamjenski prijedlog rezolucije imali su i Europski konzervativci i reformisti (ECR), koji su dan ranije na plenarnoj sjednici tražili da se Matićevo izvješće odbaci s dnevnog reda, što nije usvojeno.

U ECR-ovoj rezoluciji navodi se da "praksa pobačaja nema status ljudskog prava u okviru međunarodnog prava, Opće deklaracije o ljudskim pravima, relevantnih ugovora i sudske prakse Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske unije", da EU nije nadležna za seksualno zdravlje i obrazovanje, reprodukciju i pobačaj te da je pravo zdravstvenih djelatnika na priziv savjesti "temeljno i ključno".

- Oblikovanje i provedba politika povezanih sa spolnim odgojem u školama u isključivoj je nadležnosti država članica - dodaje se.

Politico piše da je rezoluciju sličnu Matićevoj, čija je autorica bila portugalska socijaldemokratkinja Edite Estrela, 2013. odbacio Europski parlament, dok je usvojena alternativna zajednička rezolucija EPP-a i ECR-a.

Matićeva rezolucija usvojena je ranije na Odboru za prava žena i rodnu ravnopravnost s 27 glasova za i 6 protiv. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca