News

Komentari 0

Pokušaj prevare u Čakovcu: Umirovljenicu nagovarali da podigne cijelu ušteđevinu

Pokušaj prevare u Čakovcu: Umirovljenicu nagovarali da podigne cijelu ušteđevinu

Ženu su uvjeravali da obavljaju provjere banka koje isplaćuju krivotvorene novčanice, te da mora podići svu ušteđevinu kako bi provjerili da li su novčanice ispravne ili krivotvorene

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su obavijest građana o pokušaju prijevare na štetu osobe starije životne dobi.

Naime, starija osoba zaprimila je telefonski poziv od nepoznate ženske osobe koja se lažno predstavila kao djelatnica banke, kojom prilikom je tijekom razgovora uspjela doći do informacija o visini ušteđevine osobe. Nakon tog razgovora, stariju osobu je kontaktirao nepoznati muškarac, koji se pritom predstavio kao policijski službenik. 

Tijekom razgovora informirao ju je kako policija obavlja provjere banka koje isplaćuju krivotvorene novčanice, te ju uvjerio da podigne svu ušteđevinu kako bi provjerili da li su novčanice ispravne ili krivotvorene. Dao joj uputu da će na njenu adresu stanovanja doći dva policijska službenika u civilnoj odjeći, a koji će preuzeti novac te ga provjeriti.

Kako je posumnjala da se radi o prijevari, odlučila je o tome odmah obavijestiti policiju.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj.

U nekoliko navrata policija je upozorila građane Međimurske županije na pojavu prijevara osoba starije životne dobi. 

Prevaranti sve češće dolaze na kućne pragove nudeći razne usluge i proizvode, a nerijetko navode kako obavljaju razne službene poslove lažno se predstavljajući kao policajci, djelatnici raznih inspekcijskih službi, HEP-a, HRT-a i slično. Stariji građani u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor te time postaju žrtve prevaranata.

Stoga, policija savjetuje svim građanima da ni kom slučaju bez dobre prethodne dobre provjere ne dozvole nepoznatim osobama ulazak u njihov dom, a svaku sumnjivu situaciju i osobu da ODMAH prijave policiji, pozivom na 192.

U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih prijevara, policija savjetuje građanima:

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

Najčitaniji članci