Obavijesti

News

Komentari 41

Pola milijuna Poljaka na ulicama Varšave: Prosvjeduju protiv vlasti i traže promjene

Pola milijuna Poljaka na ulicama Varšave: Prosvjeduju protiv vlasti i traže promjene

Skup se čini najvećim u ovoj zemlji od pada komunizma 1989. godine, ocijenila je francuska novinska agencija Afp, a britanska agencija Reuters procjenjuje da je povorka u Varšavi duga najmanje 1,5 kilometar

Pola milijuna Poljaka izašlo je u nedjelju na ulice Varšave kako bi prosvjedovalo protiv populističke nacionalističke vlasti, nekoliko mjeseci prije jesenskih parlamentarnih izbora, objavili su organizatori.

Skup se čini najvećim u ovoj zemlji od pada komunizma 1989. godine, ocijenila je francuska novinska agencija Afp, a britanska agencija Reuters procjenjuje da je povorka u Varšavi duga najmanje 1,5 kilometar.

Dolazeći iz cijele Poljske, prosvjednici u bijelo-crvenim poljskim bojama i bojama Europske unije odazvali su se pozivu čelnika glavne centrističke oporbene stranke Građanske platforme bivšeg čelnika Europskog vijeća i bivšeg premijera Donalda Tuska kako bi prosvjedovali protiv "visokih troškova života, varanja i laganja, u korist demokracije, slobodnih izbora i EU".

Neki su držali maske vođe vladajuće stranke Jaroslawa Kaczynskog na kojima je bila ispisana riječ "sramota".

Ford se provozao drvenim kvadriciklom i to bez kočnica
Ford se provozao drvenim kvadriciklom i to bez kočnica

Čelnici većine oporbenih stranaka potaknuli su svoje pristaše da se pridruže velikom maršu protiv populističke nacionalističke vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), njezinog čelnika Jaroslawa Kaczynskog i njegovih saveznika.

"Dosta je!", "Ne želimo autoritarnu Poljsku", "Europo, ispričavamo se za PiS" i "PiS u pissoir", poručivali su plakati usmjereni protiv većine koja je na vlasti u Poljskoj već gotovo osam godina, s približavanjem parlamentarnih izbora zakazanih za jesen.

S bijelim i crvenim srcima zalijepljenim na grudima, dužnosnici platforme predvodili su marš u pratnji legendarnog vođe prvog slobodnog sindikata u komunističkom svijetu 1980-ih, Lecha Walese, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1983. godine.

Peti prosvjed protiv nasilja u Beogradu: Deseci tisuća na ulicama, došli i brojni glumci
Peti prosvjed protiv nasilja u Beogradu: Deseci tisuća na ulicama, došli i brojni glumci

U kratkom govoru Tusk je naglasio da je misija oporbe "po važnosti usporediva" s onom iz 1980-ih i borbom protiv komunizma u to vrijeme.

- Danas smo ovdje kako bi cijela Poljska, cijela Europa, cijeli svijet mogli vidjeti koliko smo jaki, koliko nas je spremno boriti se za slobodu i demokraciju, kao prije 30 i 40 godina- rekao je Tusk.

Budući da je dugo bio odsutan s političke scene Walesa je rekao da je "strpljivo" čekao dan kada će nacionalistička stranka i njezin vođa Kaczynski morati otići.

FOTO Pred 'klečavce' u Osijeku stale prosvjednice, izrazile stav brojnim transparentima
FOTO Pred 'klečavce' u Osijeku stale prosvjednice,  izrazile stav brojnim transparentima

- Gospodine Kaczynski, došli smo po vas. Stigao je i taj dan- rekao je Walesa.

Datum prosvjeda, koji oporba vidi kao prijelomni trenutak u svom maršu prema konačnoj izbornoj pobjedi, je 34. godišnjica prvih djelomično slobodnih izbora u Poljskoj, koji su ubrzali pad komunizma u Europi.

Prosvjedi su organizirani i u drugim poljskim gradovima.

- Ovdje sam jer je sloboda važna, jer se svi trebaju osjećati sigurno, ovo je prosvjed slobodnih ljudi, vjerujem da se promjena već događa- rekla je u Varšavi za Reuters Ewa Joachimowicz, prosvjednica iz Chelma u istočnoj Poljskoj.

Ulicama Beograda odzvanjalo 'Vučiću odlazi' tijekom prosvjeda 'Srbija protiv nasilja'
Ulicama Beograda odzvanjalo 'Vučiću odlazi' tijekom prosvjeda 'Srbija protiv nasilja'

Unatoč masovnim kritikama PiS-a u zemlji i inozemstvu, koji je optužen za narušavanje vladavine prava, pretvaranje državnih medija u glasnogovornike vlade i podržavanje homofobije ankete pokazuju da će izbori nakon ljeta biti tijesni.

Ruski rat u susjednoj Ukrajini osnažio je vladu Prava i pravde (PiS) koja se pojavila kao vodeći glas protiv Kremlja u Europi.

Vlada premijera Mateusza Morawieckog poriče podrivanje bilo kakvih demokratskih normi i kaže da joj je cilj zaštititi tradicionalne kršćanske vrijednosti od liberalnih pritisaka sa Zapada i učiniti gospodarstvo pravednijim.