Obavijesti

News

Komentari 22

Policija dobiva novu hrvatsku pušku: 'Zadovoljava potrebe'

Policija dobiva novu hrvatsku pušku: 'Zadovoljava potrebe'
10

Ovo oružje će koristiti hrvatski policajci, prije svega prije svega pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi, ali i temeljna i  granična policija, rekao je ministar Božinović

VIDEO

Tisuću jurišnih pušaka VHS-K2 dobit će pripadnici specijalne, granične i temeljne policije nakon što su u petak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor karlovačke tvornice oružje HS Produkt Željko Pavlin u tvornici potpisali Ugovor o njihovoj nabavi. 

Nastavak je to sporazuma poslovanja sklopljenog u rujnu između tvrtke i MUP-a čiji su stručnjaci testirali i ispitivali ovu novu hrvatsku pušku te je prilagodili za korištenje policajca čime je postala standardno oružje policije. 

Policajci će morati na obuku za korištenje

Nakon potpisivanja ugovora predstavnici MUP-a predvođeni ministrom i ravnateljem policije Nikolom Milinom zajedno su sa predstavnicima tvrtke obišli su proizvodni pogon tvrtke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo oružje će koristiti hrvatski policajci, prije svega prije svega pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi, ali i druge postrojbe, temeljna i  granična policija. Ovdje svjedočimo proizvodnji koja je na najvišoj svjetskoj razini. U rujnu smo najavili ovaj proces koji ide dalje, predvidjeli smo ga u 60 dana, a završili smo ovu fazu i nešto ranije. Odmah nakon potpisivanja sporazuma o poslovnoj suradnji sa HS Produktom, prvih 100 pušaka je otišlo u postrojbe kod naših instruktora, ljudi koji su testirali ovu pušku i njihov odgovor je bio da je to to. Zadovoljni su sa performansama sa kojima će hrvatska policija podići i razinu sigurnosti, s obzirom da se radi o sigurnom proizvodu, ali i razinu efikasnosti. Danas smo potpisali ugovor o prvih 1000 pušaka koje će ući u sastav hrvatske policije čime ćemo prvo opremiti specijalne policije, kreće i oprema interventne, a zatim i drugih postrojbi - rekao je ministar Božinović, dodajući da se radi o suradnji na obostranu korist te da je ravnateljstvo policije na čelu s glavnim ravnateljem u ovaj proces krenulo vrlo sistematično jer će svaki policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje ove puške. 

Instruktori licencirani od same tvrtke obavljati će posao trenaže i obuke policajaca, dok će MUP-ovi oružari u HS Produktu pak steći nova znanja kojima će na terenu moći sami otklanjati eventualne nedostatke do kojih može doći u uvjetima koji nisu standardni. Dodao je i da je zadovoljan ostvarenom suradnjom koja se podigla na novu i višu razinu, te da se ona  nastavlja tijekom idućih godina tijekom kojih će prema mogućnostima naručivati pušaka koliko ih trebaju.

Upitan da komentira nabavu  ostale opreme za policajce ministar je rekao da su u ova dva mjeseca nadoknadili činjenicu da se u MUP-u posljednje tri godine nisu naručivale jakne, te da 5000 policajaca nema opremu koju treba imati, te najavio da će ih do kraja ove godine isporučiti 4.700 komada, a zbog čega se do sada stajalo ne zna. 

'Policija je na ulici s neadekvatnim oružjem'

Direktor HS Produkta Željko Pavlin je rekao da je današnje potpisivanje ugovora s MUP-om završetak prve faze i početak druge faze.

- Tek sada kada puška ulazi u operativnu uporabu smatramo da ćemo i dalje nastaviti suradnju i da ćemo dobiti sugestije kako i dalje unaprijediti naše strojarstvo. Mislimo da je to naš doprinos u sigurnosti, jer niste niti svjesni da policija izlazi sa totalno neadekvatnim oružjem na ulicu od kalašnjikova i ero-ta koji su po 30-40 godina stari i apsolutno neadekvatni za policiju, tako da je to ovo jedan naš doprinos, a mi ćemo imati veliku referencu to što će naša specijalna, interventna, temeljna i granična policija koristiti naše oružje - rekao je Željko Pavlin predstavljajući pušku. 

VHS-K2 puška je verzija VHS 2 puške koja se proizvodi od 2015. godine, nastala u suradnji s razvijem u MORH-u i MUP-u, prilagođena za potrebe policije. To je modularna verzija puške u kalibru 5.56 mm. Modernog je dizajna, na nju se vrlo lagano bez ikakvih dodatnih elemenata može montirati noćna optika, sa sigurnosnim aspektima kojim se policajci više ne moraju bojati da će opaliti ako im padne. 

- Ovo je odlična puška, u potpunosti zadovoljava naše potrebe. Dodana vrijednost ove puške je što postoji mogućnost nadogradnje niz dodataka, niz specijalističke opreme kao što je bacač granata i drugih, tako da ova se puška može prilagoditi za potrebe temeljnog policajca, interventnog policajca sa djelokrugom poslova iz svoje domene, a isto tako i iz specijalne koja rješava najsloženije situacije - rekao je Damir Barić, zamjenik zapovjednika Interventne policije.    
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor