Obavijesti

News

Komentari 105

Policija ga dočekala kod kuće, rasist vikao 'Heil Hitler' dok su ga privodili. Stigle nove osude

Policija ga dočekala kod kuće, rasist vikao 'Heil Hitler' dok su ga privodili. Stigle nove osude

Dok su istraživali gdje se skriva, policija je Juraju M. (34) pripremila i doček na njegovoj adresi te su ga priveli kad se pojavio. A tijekom uhićenja je uočio kamere i počeo vikati

VIDEO

Nakon skandaloznih snimki i uvreda na račun dostavljača iz Indije, policija je odmah započela istragu i za manje od jednog dana pronašla muškarca koji je rasistički vrijeđao strance.

On im je pomogao i tako što se sam snimao dok je sijao mržnju. 

VIDEO Policija je privela rasista koji je vrijeđao ljude u Zagrebu, maltretirao ih i sve to snimao
VIDEO Policija je privela rasista koji je vrijeđao ljude u Zagrebu, maltretirao ih i sve to snimao

Dok su istraživali gdje se nalazi Juraj M. (34) zvani Juka iz Ivanić Grada, policija je imala i skriveni tim na njegovoj adresi stanovanja te su ga tamo oko podneva i uhitili, piše Jutarnji.

Nakon uhićenja je uslijedio i pretres kuće, a njegova majka u šoku je kratko izjavila kako ne može razgovarati. A dok su neki njegovi poznanici u šoku, drugi kažu da ovakvi izljevi mržnje nisu izuzetak. 

A tijekom privođenja, čim je vidio fotoreportera, počeo je vikati 'Heil Hitler'. 

Svojevremeno je tijekom sudskog postupka za sebe rekao da je tehničar za računarstvo, a 2019. je nepravomoćno osuđen za napad na Božić 2016. godine u Ivanić Gradu.

VIDEO Ovaj tip rasistički vrijeđa ljude u Zagrebu. Policija zna tko je: 'Ako ga vidite, nazovite 192'
VIDEO Ovaj tip rasistički vrijeđa ljude u Zagrebu. Policija zna tko je: 'Ako ga vidite, nazovite 192'

'Sramotan i neprihvatljiv napad'

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter reagirala je na sramotnu i apsolutno neprihvatljivu snimku na kojoj muškarac zaustavlja muškarca iz Indije, koji radi kao dostavljač, i obraća mu se rasističkim ispadima.

Tim povodom pravobraniteljica će pratiti postupanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova, koji su ovlašteni postupati u ovom slučaju. Pri tom, na DORH-u je odluka o tome kako će kvalificirati ovaj incident - smatraju li ga kaznenim djelom govora mržnje, odnosno javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona.

U skladu sa svojom ulogom, pravobraniteljica poziva i javne osobe da osude ovaj čin, ocijene ga neprihvatljivim i tako simbolički potaknu sve koji su imali ili bi mogli imati slično iskustvo, da ga i prijave. To je posebno važno za strane radnike u Hrvatskoj, kao osobe koje često ne poznaju u dovoljnoj mjeri hrvatski jezik niti pravni sustav te se možda boje prijaviti ovakve incidente ili druge povrede svojih prava.

Važno je da reagiraju i svi ostali građani i najbližoj policijskoj postaji ili državnom odvjetništvu prijave ako svjedoče ili doznaju za slične incidente. Oni ne smiju ostati bez reakcije jer su mržnja i netrpeljivost teret društva kojeg moramo i možemo zajedno odbaciti – institucije vođene svojim ovlastima, javne osobe odgovornostima koje dolaze s javnim dužnostima, a građani potaknuti idejom u kakvom društvu žele živjeti.

Jedino tako – prijavom, odnosno pravnim putem kroz adekvatnu kvalifikaciju djela i njegovim sudskim sankcioniranjem, kao i javnom osudom – društvo može poslati jasnu poruku da ovakve ispade neće prihvaćati i da će im se čvrsto suprotstavljati, a da će pojedinci snositi odgovornost za kršenje zakona. Ovo je posebno važno ako znamo da je sve veća potreba za radnicima iz drugih zemalja, kao i da je među zaposlenima u Hrvatskoj značajan broj osoba iz Azije.

- Neprihvatljivo postupanje prema bilo kome zbog njihove boje kože, nacionalnog podrijetla, vjere i drugih osobnih karakteristika zabranjeno je Ustavom, pravom EU, međunarodnim pravom na snazi i hrvatskim zakonima. Ponašanje muškarca u spomenutom videu sve je suprotno od toga - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela