Obavijesti

News

Komentari 161

Policija nadzire ulaze u sela: 'Kuga mi je uzela sve... Neki su na izmaku, neće moći još dugo'

Policija nadzire ulaze u sela: 'Kuga mi je uzela sve... Neki su na izmaku, neće moći još dugo'
2

Malo mjesto u Slavoniji tri mjeseca je pod nadzorom zbog afričke svinjske kuge. Sutra su trebali izaći iz blokade, ali bolest se pojavila na području Velike Kopanice. Zbog 'preskakanja' policija nadzire ulaze u sela

VIDEO

Gundinci, svinjogojski kraj, selo na istoku Brodsko-posavske županije, u strahu su. Više od tri mjeseca pod policijskim su nadzorom, kontroliraju vozila, kako teretna tako i osobna, jer je zabranjen promet svinjama. Uz ratarstvo, svinjogojstvo je većini glavni izvor prihoda. Ondje su do sada uzgajali između 12.000 i 18.000 svinja. Od 13. srpnja ove godine to je mjesto u karanteni, niti jedna svinja ne može ući na farme niti izaći s njih.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI

Pokretanje videa...

Video vijesti 24.10. 01:26

- Imamo jednu farmu kapaciteta 2000 svinja, koja je trenutno prazna, i jednu koja je trebala primiti oko 600 komada svinja za tov. No samo nekoliko dana prije nego što su stavljene u uporabu, došla je zabrana prometa svinjama. Afrička svinjska kuga zarobila je od 3500 do 4000 komada svinja koje su bile spremne za tržište - rekao je Igor Jeđut iz veterinarske ambulante u tome mjestu.

- Trenutno naši poljoprivrednici koji se bave uzgojem svinja ne razmišljaju o zatvaranju farmi. Neki su na izmaku snaga i ne vjerujem da će još dugo moći izdržati - rekao je tad Marijan Lučić, predsjednik Udruge svinjogojaca Brodsko-posavske županije.

EU Hrvatskoj: 'U mjesec dana morate poklati još 50.000 svinja ili ništa od prodaje mesa'
EU Hrvatskoj: 'U mjesec dana morate poklati još 50.000 svinja ili ništa od prodaje mesa'

Ipak, sad nakon najnovije pojave okrutne zaraze nije siguran u svoje riječi. I baš kada su trebali dobiti dobru vijest kako im se ukidaju mjere prometa svinjama, dan ranije stigao je "hladan tuš". U susjednoj općini Velika Kopanica pojavili su se novi slučajevi afričke svinjske kuge. Svi čekaju da im kažu što dalje. Prognoze nisu dobre, kažu uzgajivači, koji su se ovih dana koliko-toliko zabavili jesenskom sjetvom. Trenutno je sjetva pšenice.

Velika zabrana prometa

- Slavonija bez svinja je kao more bez riba. Ne valja ovo što nam se dogodilo. Susjeda kod koje se pojavila zaraza više neće držati svinje, tako mi je rekla. Sigurno ju je to pogodilo. Žena ih je mjesecima hranila i sad je ostala bez njih - rekao je Valentin Radičević iz sela Kupina, u kojem je veterinarskim nalazom utvrđeno da je u tom selu izbila bolest.

- Čekamo daljnje upute, ne znamo u kojem će krugu biti zabrana prometa svinjama, kako će one biti zbrinute, hoće li to biti promjer od 15 ili 20 kilometara... Trenutno ništa drugo ne radimo nego se javljamo na telefon. Ljudi stalno zovu, zabrinuti su. Molimo ih da se pridržavaju uputa veterinara jer zajedno moramo prebroditi ovu krizu - rekao je Ivan Meteš, načelnik Općine Velika Kopanica, u kojoj se pojavio najnoviji slučaj bolesti.

Kupina:  Afrička svinjska kuga u Brodsko-posvakoj županiji

U malom selu Kupina samo je pedesetak svinja, rekao nam je Marijan Lučić. On je iz Gundinaca, sela u na istoku županije, u kojima je mjera zabrane prometa za njega i susjede trebala vrijediti još mjesec dana.

- Sa strahom smo čekali 26. listopada, kad je trebala biti ukinuta mjera zabrane prometovanja svinjama, jer se zaraza nije pojavila. A sad ovo. Toga smo se bojali. Mislim da je riječ o ljudskom faktoru jer kuga je preskočila nekoliko sela i pojavila se na području Velike Kopanice. Ovo nije dobra situacija i moj kolega Kuterovac rekao bi da bismo mi u Slavoniji zbog ovoga svi trebali odjenuti crne majice - dodaje Marijan Lučić, na čijem se OPG-u uglavnom uzgaja genetski materijal.

Grbin: 'Vlast koja pomaže samo sebi nije u interesu građana...' U govoru spominjao i Dinamo...
Grbin: 'Vlast koja pomaže samo sebi nije u interesu građana...' U govoru spominjao i Dinamo...

- Mi imamo prasilice, deset godina smo to razvijali, ako budemo morali riješiti ih se, sigurno je da više neću imati vremena doći do nove genetike. U nepovoljnom smo položaju jer prasci ne mogu ići u klaonicu na termičku obradu. Seljaci koji imaju teže svinje također su na gubitku. U biti gubimo svi koji se bavimo svinjama - rekao je Lučić.

Dodao je kako je pola županije blokirano, a zbog nove odluke propast će im sva prodaja koja je bila namijenjena za božićno i novogodišnje vrijeme. Lučić je pojasnio i da klanje svinja za osobne potrebe na tim područjima smatraju prometom svinja. Nemaju pravo klati svoje svinje nego ih mogu jedino prodati klaonicama za termičku obradu, po nižoj cijeni od one koju bi dobili na tržištu.

Sve će u obradu

- Ona trenutno iznosi 0,83 eura od države, plus 1 euro, koliko plaćaju klaonice. Sad su se svi uhvatili slavonske svinjokolje. Slažem se da je to tradicija. Kulen, kobasica i šunka ne mogu se proizvesti negdje na drugome mjestu, ali hajdemo biti iskreni pa, ako treba, preskočiti jednu svinjokolju, preskočimo jednu godinu, ali spasimo svinjogojstvo u Hrvatskoj - rekao je Lučić.

Kupina:  Afrička svinjska kuga u Brodsko-posvakoj županiji

Očajan je i mještanin Kupine koji ima oko 20 komada svinja za vlastite potrebe, odnosno za proizvodnju suhomesnatih proizvoda. On zbog novonastale situacije vjerojatno neće smjeti klati svoje svinje. Pretpostavlja da će ih morati prodati klaonici za termičku obradu, a za sebe nabaviti svinjske polovice.

Svinjska urota ljulja Plenkija: Bez glasova Slavonije HDZ bi mogao kleknuti na izborima
Svinjska urota ljulja Plenkija: Bez glasova Slavonije HDZ bi mogao kleknuti na izborima

- Bili smo na dobrom putu jer smo poduzeli sve potrebne mjere, postavljene su dezinfekcijske barijere, komarnici, prašimo poljoprivredne strojeve, ulazak u svinjce sveli smo na najmanju mjeru. Riješili smo mjere 0, 1 i 2, ušli smo u treću kategoriju, ali sve džaba - rekao je Lučić.

Neslužbeno doznajemo da je trenutno u zonama zaštite i nadziranja samo u ovoj županiji oko 8000 tovljenika koje bi, ne bude li većeg zla, morati ići na termičku obradu umjesto u preradu. Tu se nalaze i svinje za istarski pršut, čiji je tov skuplji.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...