Obavijesti

News

Komentari 31

Policija opet na granici: 'Neće migranti kroz granice nego idu preko šume. Ne znam što im je'

Policija opet na granici: 'Neće migranti kroz granice nego idu preko šume. Ne znam što im je'

Od subote opet kontrole na granici sa Slovenijom • Sve će trajati najmanje 10 dana • Plenković tvrdi da se kriza mora riješiti na istoku

VIDEO

Evo, prošao sam granicu kao i do sada. Sve je, za sada, normalno. Nitko me nije zaustavio, nitko nije tražio nikakve dokumente, a auto mi ima zagrebačke registarske oznake, govori nam Marin, kojeg smo jučer zatekli na graničnom prijelazu Harmica. Uputio se u Sloveniju, kako kaže, po kućne potrepštine. Kako živi relativno blizu, često ide u Sloveniju jer, dodaje, namirnice su kvalitetnije, a nešto se i da uštedjeti.

Ni na graničnom prijelazu Bregana nije bilo granične kontrole. Sve se odvijalo normalno. U unutrašnjosti Slovenije, u blizini Obrežja, nadomak šume zatekli smo tek jedan policijski kombi u kojem su bila dva policajca. S hrvatske strane nismo naišli na pogranične patrole.

- Pa ne prelaze ilegalni migranti preko granica. Oni idu preko šuma, lokalnih putova. Pa ako nema dokumente, neće on doći na granicu. Oni moraju ući ilegalno, a to i rade - govori nam Goran, koji živi nedaleko od graničnog prijelaza kraj Bregane.

Naime, Slovenija je od ponoći uvela nadzor nad granicom s Hrvatskom i Mađarskom na najmanje 10 dana. Uredba je donesena nakon što je Italija takvu mjeru uvela na granici sa Slovenijom.

Nikola Milin o prelasku granice sa Slovenijom: 'Neće biti velikih gužvi, raditi će se profiliranje'
Nikola Milin o prelasku granice sa Slovenijom: 'Neće biti velikih gužvi, raditi će se profiliranje'

- Slovenija ne uvodi privremene granične kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom zbog ilegalnih migranata nego zbog većeg rizika od terorizma te će učiniti sve da ljudi koji žive uz granice ne trpe zbog te privremene mjere - izjavio je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

No na granicama neće biti klasične granične kontrole, kako je bilo prije ulaska Hrvatske u Schengenski prostor. Na njima će biti policajci, koji će zaustavljati vozila koja im budu sumnjiva te vozila trećih zemalja. Što se tiče vozila EU, ona bi i dalje trebala neometano prolaziti granicu, osim ako policija sumnja da nešto nije u redu. Slična situacija mjesecima se odvija na graničnim prijelazima između Slovenije i Austrije.

- Privremeno ponovno uvođenje kontrole krajnja je mjera proporcionalna utvrđenoj prijetnji. Mjere će se provoditi koordinirano i u suradnji s policijama Italije, Hrvatske i Mađarske. Za prelazak unutarnje kopnene granice s Hrvatskom uspostavljeno je 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet: Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrčin Petišovci - priopćili su iz slovenskog MUP-a.

Za one koji imaju putovnicu EU definirano je i 12 graničnih prijelaza.

- Podgorje, Babno Polje, Vinica, Slovenska Vas, Rigonce, Orešje, Bistrica ob Sotli, Imeno, Rogatec, Ormož, Središče ob Dravi i Gibina. Osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema pravu EU su državljani Europske unije i državljani Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske te članovi njihovih obitelji bez obzira na nacionalnost - dodali su iz slovenskog MUP-a.

24sata na granici sa Slovenijom 'Ušao sam bez da me itko išta pitao. Nisu tražili ni dokumente'
24sata na granici sa Slovenijom 'Ušao sam bez da me itko išta pitao. Nisu tražili ni dokumente'

Ovo u praksi znači da, primjerice, ako u vozilu prevozite državljane trećih zemalja, mogu vas vratiti s ovih graničnih prijelaza.

Iz slovenskog MUP-a također pozivaju putnike na graničnim prijelazima da se pridržavaju odredbi koje se odnose na ispunjavanje uvjeta za prelazak granice na svakom graničnom prijelazu te izmijenjenog režima prometa, a također se moraju pridržavati uputa policije i podvrgnuti se graničnoj kontroli. Prilikom prelaska granice dužni su pokazati važeću ispravu za prelazak granice, pa prije prelaska granice trebaju provjeriti valjanost putnih isprava.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako "Hrvatska vanjsku granicu EU čuva sa 6700 policajaca, što u tolikom broju ne čini nijedna druga država".

- U zaustavljanju migracija nisu problem ni Austrija, ni Slovenija, ni Hrvatska, a u određenoj mjeri ni zemlje južnog susjedstva. Važno je čuvati vanjske granice, problem postoji na granicama Turske i Grčke, Bugarske. Hrvatska policija uspjela je uhititi više od 1000 krijumčara i to je najbolji indikator stanja. BiH i Srbija moraju uskladiti svoju politiku viznog režima s režimom EU jer u suprotnom imamo problem. Kratak je put od aerodroma u Sarajevu ili Beogradu, a onda se završi tamo gdje Austrija ima 115.000 zahtjeva za azil - rekao je Plenković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.