News

Komentari 80

Policija o hakerskom napadu na A1: 'Maloljetniku je pomagao još jedan čovjek iz inozemstva'

Policija o hakerskom napadu na A1: 'Maloljetniku je pomagao još jedan čovjek iz inozemstva'

Prema službenom izvješću MUP-a, radi se o maloljetnom počinitelju na području Slavonskog Broda. Policija mu je i pretragom obiteljske kuće pronašla i opremu

Policijska uprava brodsko-posavska održala je konferenciju za medije na kojoj su govorili o detaljima istrage maloljetnog hakera koji je ukrao korisničke podatke tvrtke A1.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjave policije oko hakera

- Policija dosad nije zaprimila informacije da su podaci korisnika zloupotrebljeni - rekao je voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije Renato Grgurić.

Grgurić je rekao kako postoji dovoljno materijalnih dokaza za osnovanu sumnju da upravo maloljetni osumnjičenik stoji iza ovog napada, a po završetku istrage policija će podnijeti kaznenu prijavu.

Iz policije kažu kako naglasak nije na sankcioniranju maloljetnika, ali kako su za ovakva kaznena djela predviđene kazne od 3 do 5 godina zatvora.

Počinitelja policija, kako je saznao Index, svrstava u kategoriju mlađeg maloljetnika, što je termin koji obuhvaća tinejdžere od 14 do 16 godina.  

- Nijedan sustav nije savršen i to je prilika kompanijama da unaprijede svoje sustave - rekao je Grgurić.

- U 2021. smo bilježili porast od 25 posto u računalnim prevarama i hakerskim napadima koji čine oko 1500 kaznenih djela prošle godine. Hakerski napadi započinju takozvanim socijalnim inženjeringom i ako ljudi neovlašteno daju korisnička imena i lozinke drugim osobama ne postoji način kako da se zaštiti sustav u potpunosti - rekao je Grgurić.

- Zasad se dovodi samo jedna osoba iz inozemstva u vezu s ovim slučajem u svojstvu pomagača - dodao je Grgurić.

Podsjetimo, policija je jučer izvijestila kako je na području Slavonskog Broda uhitila hakera koji je ukrao podatke i tražio otkupninu od 500.000 dolara u kriptovalutama. Prijetio je da će objaviti podatke ako mu se novac ne isplati u roku od 72 sata.

Riječ je o maloljetniku, a policija je pretragom kuće pronašla i opremu kojom je izveo napad. 

Najčitaniji članci