News

Komentari 1

Poljak optužen zbog utaje preko 55 tisuća eura PDV-a u Splitu

Poljak optužen zbog utaje preko 55 tisuća eura PDV-a u Splitu

Optužen je da kroz poslovne knjige i porezne prijave nije potpuno i istinito iskazivao poslovne događaje i promjene

​Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 46-godišnjeg Poljaka zbog sumnje da je, kao direktor tvrtke u Splitu, utajio više 55 tisuća eura PDV-a za poslovnu 2015. godinu.

​Državno odvjetništvo je objavilo kako optužnicom poljskog državljanina tereti za dva kaznena djela utaje poreza ili carine.

Optužen je da je, kao član uprave i direktor tvrtke, ​izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost za poslovnu 2015. godinu, odnosno da kroz poslovne knjige i porezne prijave nije potpuno i istinito iskazivao poslovne događaje i promjene.

Optužen je da, protivno Zakonu o PDV-u, nije prikazao obavljena stjecanja dobara unutar EU čiji je ukupni iznos ​veći ​od tadašnjih 13​ milijuna kuna, odnosno više od 1,7 milijuna eura koje nije evidentirao, obračunao te prijavio i platio porez ​u iznosu većem od pola milijuna eura.

Za toliko je oštetio državni proračun, a pribavio neosnovanu korist za svoju tvrtku.

Tužiteljstvo ga sumnjiči da je iste gospodarske zlouporabe činio i kroz cijelu 2016. godinu, oštetivši državni proračun za više od 100 tisuća eura

Optužnicom je predloženo da se Republici Hrvatskoj, kao oštećenoj stranci, dosudi imovinsko-pravni zahtjev u ukupnom iznosu ​većem ​od 55​ tisuće eura.

Najčitaniji članci