News

Komentari 5

Polovina njemačkih kompanija smanjuje ulaganja zbog skupe energije: 'Osjećamo posljedice'

Polovina njemačkih kompanija smanjuje ulaganja zbog skupe energije: 'Osjećamo posljedice'

Trebaju nam mjere koje će korigirati poremećaje u tržišnom natjecanju i zaustaviti nagli rast cijena struje", smatra Rainer Kirchdoerfer, član uprave zaklade

Oko 40 posto njemačkih kompanija već osjeća posljedice poskupljenja energije, a gotovo pola njih planira zato smanjiti ulaganja, pokazala je anketa objavljena u ponedjeljak.

Gotovo 90 posto kompanija navelo je da će vjerojatno biti prisiljene podići cijene, a tri četvrtine njih planira više ulagati u energetsku efikasnost, pokazala je anketa instituta ifo koju je objavio list Augsburger Allgemeine.

Četvrtina kompanija očekuje da će im cjenovni šok postati teret u drugoj polovini godine.

Svaka deseta kompanija razmatra mogućnost potpunog povlačenja iz poslovanja koje troši puno energije, a njih 14 posto razmatra mogućnost otpuštanja radnika.

Anketa je obuhvatila 1.100 kompanija, većinom u obiteljskom vlasništvu, a naručila ju je Zaklada obiteljskih poduzeća.

"Trebaju nam mjere koje će korigirati poremećaje u tržišnom natjecanju i zaustaviti nagli rast cijena struje", smatra Rainer Kirchdoerfer, član uprave zaklade.

Njemačka vlada objavila je u ožujku paket mjera vrijednosti oko 16 milijardi eura kojima namjerava pomoći potrošačima s visokim troškovima energije i smanjiti ovisnost o ruskom plinu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U ožujku tarife za plin i struju u novim ugovorima za kućanstva u Njemačkoj dosegnule su rekordnu razinu, a inflacija je zbog naglog rasta cijena prirodnog plina i nafte koji je potaknula ruska invazija dosegnula najvišu razinu u 40 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: