Obavijesti

News

Komentari 112

Pomozite mu: Dejan (18) ima stravične napade od epilepsije

Pomozite mu: Dejan (18) ima stravične napade od epilepsije
9

Atipična epilepsija mladiću je dijagnosticirana sa 12 godina, a stravični napadi postali su mu svakodnevica. Dejanu napadi ponekad traju i po pet ili šest sati

VIDEO

Dejan Avgustović (18) umjesto da uživa u mladosti, on sjedi doma pod budnim okom roditelja Ivanke i Ante. Atipična epilepsija dijagnosticirana mu je sa 12 godina, a stravični napadi postali su mu svakodnevica.

- Gledam kako se njegovi prijatelji rolaju, voze bicikl, a moje dijete ne može ništa - jedva je od suza izgovorila majka Ivanka (49). Do sada je promijenio najmanje 20 lijekova i još nisu našli one koji mu pomažu kontrolirati napade, a oni su posljednjih godinu dana sve češći.

- Sretni smo kad prođe dan bez napada. Svaki drugi dan zovemo Hitnu - očajna je majka Ivanka. Zbog nepredvidljivih napada koji najčešće traju satima, Dejan je morao prestati ići u industrijsko strojarsku školu.

"Napadi traju i po pet, šest sati"

- Jednom smo prelazili cestu na putu u školu kad me uhvatio napad i pao sam. Prijatelj je riskirao život da me uhvati i baci na stranu. Auti koji su prolazili su me mogli pregaziti da nije tako reagirao - prisjeća se Dejan i kaže da se osvijestio nakon nekoliko minuta dezorijentiran. Nije znao što se događa dok mu prijatelji nisu objasnili.

- Napadi traju i po pet, šest sati. Uhvati ga grč i onda od boli padne u nesvijest. Noga mu je u grču i tvrda je kao kamen, a on se ne budi. Osvijesti se nakon nekoliko minuta i onda opet počnu grčevi i jauci - očajan je tata Anto. Roditelji ga se zbog napada boje ostaviti samog. Život su podredili tome da svaku sekundu dana budu s njim.

- Ne smije se zaključavati u kupaonicu jer što ako se sruši? Kako ćemo unutra? S njim sam dok se tušira. Ja ga i brijem - nesretan je tata.

Rješenje za Dejana ponudili su u Njemačkoj klinici. 

- Neuropedijatrica koja je liječila Dejana nam je preporučila ovu kliniku. Bila je spremna potpisati zahtjev za HZZO, ali je Dejan u međuvremenu postao punoljetan. Morao je promijeniti liječnike - objašnjava Anto.

Predoperativni pregled stoji 35.000 eura

No, sadašnji liječnici za kliniku ne žele ni čuti.

- Govorili su nam da su sve probali, ali ako njihove kolege iz Njemačke kažu da se Dejanovo stanje može riješiti da će predati sve papire za HZZO. Sada je druga priča. Sada odbijaju potpisati zahtjev - priča Anto. Lani u 9. mjesecu Avgustinovići su uspjeli skupiti novac za pregled u Njemačkoj. 

- Napravili su EEG i magnetsku rezonancu. Pregled i smještaj smo platili 2000 eura. Njemački liječnici su nam dali sve račune i papire za predoperativni pregled koji stoji 35.000 eura. Mislili su da će nam to HZZO platiti - govori Anto. Na pregled bi trebali ići u kolovozu, a očajni roditelji više ne znaju što učiniti. Za predoperativni pregled nedostaje im 262.000 kuna.

- Nema tu više ponosa. Kucao sam na sva vrata, molio na sve strane. Jedina nada nam je ova klinika - očajan je Anto.

Svi koji žele pomoći Dejanu da spas od epileptičnih napada dobije u Njemačkoj, novac mogu uplatiti na žiro račun Erste banke na ime Dejan Avgustinović, broj računa: 2402006-3102451973

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C