News

Komentari 12

Pompea brine kinesko širenje gospodarskog utjecaja u Italiji

Pompea brine kinesko širenje gospodarskog utjecaja u Italiji

"Ministar vanjskih poslova i ja dugo smo razgovarali o zabrinutosti SAD-a zbog toga što Komunistička partija Kine nastoji povećati svoju gospodarsku prisutnost u Italiji radi vlastitih strateških interesa"

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u srijedu u posjetu Italiji da je zabrinut zbog kineskih planova širenja gospodarskog utjecaja u toj zemlji, a Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao tehnologiju 5G. 

SAD je više puta pozivao Italiju, sjedište nekoliko većih američkih vojnih baza, da ne produbljuje odnose s Kinom. Pompeo je rekao da je ponovio taj poziv na sastancima s Luigijem Di Maiom, šefom talijanske diplomacije. 

- Ministar vanjskih poslova i ja dugo smo razgovarali o zabrinutosti SAD-a zbog toga što Komunistička partija Kine nastoji povećati svoju gospodarsku prisutnost u Italiji radi vlastitih strateških interesa - rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za medije. 

- SAD je također pozvao talijansku vladu da pozorno razmotri rizike koje za nacionalnu sigurnost i privatnost građana predstavljaju tehnološke kompanije povezane s Komunističkom partijom Kine - dodao je Pompeo. 

Di Maio je rekao da je Italija u potpunosti predana svojim zapadnim partnerima i da je razumjela američku poziciju. 

 - Kada je u pitanju 5G, rekao sam državnom tajniku Mikeu Pompeu da smo vrlo svjesni zabrinutosti našeg američkog saveznika i da u potpunosti shvaćamo odgovornost s kojom se suočava svaka zemlja kada se bavi sigurnošću - rekao je talijanski ministar. 

Italija je prošle godine uznemirila Washington kada se pridružila kineskom međunarodnom infrastrukturnom projektu, inicijativi Pojas i put. No dosad je malo profitirala od te inicijative.

Najčitaniji članci