News

Komentari 17

Ponavljaju suđenje Cupaću za smrt dvoje ljudi: ’Kroz crveno duplo brže od dozvoljenog’

Ponavljaju suđenje Cupaću za smrt dvoje ljudi: ’Kroz crveno duplo brže od dozvoljenog’

U nesreći u Rijeci su 2014. poginuli Darijo Krbavac (50) i Marko Bunoza (48). Vještaci su zaključili da je Aleksandar Cupać ušao u križanje skoro četiri sekunde nakon što mu se upalilo crveno, jureći najmanje 95 km/h

U nastavku suđenja Aleksandru Cupaću (42), optuženom da je u srpnju 2014., vozeći pod utjecajem alkohola i pri velikoj brzini, na pješačkom prijelazu, u centru Rijeke, Audijem naletio na dvojicu pješaka, raspravljalo se o tome koje je svjetlo u datom trenutku bilo na semaforu. Tužitelji tvrde da su muškarci prelazili na zeleno, a ubrzo potom poginuli.

Vještaci su zaključili da je optuženi automobilom na mjestu nesreće, tj. raskrižju Adamićeve ulice i Trga Republike Hrvatske, ušao 3,73 sekunde nakon što se na semaforu upalilo crveno svjetlo za vozila, pritom vozeći brzinom od najmanje 95 km/h, gotovo dvostruko većom od dozvoljene.

- Možda i brže, ali to ne možemo utvrditi sa stopostotnom sigurnošću - rekli su prometni vještaci s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, koji su obrazlagali svoju dopunu prometnog vještačenja.

Cupać se tereti da je tešku nesreću skrivio oko 2 sata, uz koncentraciju od najmanje 1,48 promila alkohola u krvi. Uslijed prevelike brzine i alkoholom smanjene kritičnosti, unatoč njemu crvenom svjetlu na semaforu - nije zaustavio vozilo ispred pješačkog prijelaza. Frontalno je naletio na pješake Darija Krbavca (50) iz Opatije i Marka Bunozu (48) iz Rijeke, koji su na pješačkom prelazili cestu. Obojica su zbog teških ozljeda preminuli na mjestu nezgode. Nadalje, Cupć je napustio mjesto nesreće, dok je vozilo naknadno pronađeno oštećeno i parkirano kraj ulaza u zgradu Luke. Optuženi se kasnije tijekom jutra sam prijavio u policiju.

Cupać se dosad teretio da je vozio “omamljen i pod utjecajem kokaina”, no tužiteljstvo je je zbog nedokazivosti tog podatka danas odustalo od tih navoda.

Podsjetimo, Aleksandar Cupać po drugi put sjedi na optuženičkoj klupi riječkog Županijskog suda nakon što mu se za isti slučaj već sudilo u riječkom Općinskom sudu. Proces je već došao u završnu fazu, ali su se onda promijenile zakonske odredbe i za ovu nesreću postao je nadležan županijski sud. Optuženi je na prošloj raspravi ponovio da se ne smatra krivim za kazneno djelo za koje ga se tereti. Svoju obranu trebao bi iznijeti u završnoj fazi suđenja zakazanoj za početak siječnja.      

Najčitaniji članci