Obavijesti

News

Komentari 17

Popis mijenja pravila: Slavonci će birati manje zastupnika

Popis mijenja pravila: Slavonci će birati manje zastupnika

Više Dalmatinaca? Broj zastupnika će se odrediti srazmjerno broju birača

VIDEO

Vrijeme je već prošlo, poručuje zastupnik HSS-a Krešo Beljak na pitanje je li konačno uoči parlamentarnih izbora vrijeme za reformu izbornog zakona i prekrajanje izbornih jedinica, koje se otvorilo s najnovijim rezultatima popisa stanovništva. Sa službenom potvrdom o gubitku gotovo 400.000 stanovnika, a posebno depopulaciji Slavonije i Banovine, izgovora za reformu izbornog zakonodavstva više nema jer će ovaj pad stanovnika samo produbiti problem izbornih jedinica u kojima svaki glas ne vrijedi isto. Naime, ako do promjena ne dođe, dvije slavonske izborne jedinice dale bi i na idućim izborima jednaki broj saborskih zastupnika kao i one u Dalmaciji, iako sad, pokazuje popis, imaju gotovo 172.000 stanovnika manje od dalmatinskih.

Analiza demografske propasti: Bivše komunističke države danas gube najviše stanovnika
Analiza demografske propasti: Bivše komunističke države danas gube najviše stanovnika

- Treba mijenjati izborni zakon i napraviti nove izborne jedinice. Njih 100 u kojima bi se birao po jedan zastupnik i još 51 sa zajedničkih lista za cijelu državu - predlaže Beljak. Šef SDP-a Peđa Grbin poručuje kako je popis pokazao da je Hrvatskoj nužan niz promjena.

- Potreban je teritorijalan ustroj i nužno je uskladiti izborne jedinice s brojem stanovnika koji tamo žive. Namjerno govorim stanovnika, a ne birača zbog toga što je u ovom trenutku popis stanovništva puno precizniji nego naš nesređeni registar birača. Izmjene izbornih jedinica su potrebne - ističe Grbin, koji je upravo na tu temu danas sazvao i Predsjedništvo stranke. Sutra će javnosti predstaviti prijedlog SDP-a.

Teolog Dalibor Milas: Zašto su biskupi u smrtnom strahu od rezultata popisa stanovništva
Teolog Dalibor Milas: Zašto su biskupi u smrtnom strahu od rezultata popisa stanovništva

- Potrebno je ugraditi mehanizme u zakon prema kojima će neovisno tijelo, kao što je DIP, nakon svakog popisa stanovništva uskladiti broj zastupnika koji se bira u pojedinoj izbornoj jedinici. Nakon ovih rezultata evidentno je da je to potrebno učiniti odmah i da nema više nikakve isprike za odgađanjem jer glas svugdje u Hrvatskoj mora vrijediti isto - poručuje.

Na nepravedan nesrazmjer godinama upozorava i GONG, ali i Ustavni sud, koji je još 2010. upozorio Sabor da broj birača po izbornim jedinicama nije u skladu sa zakonom jer razlika u broju birača među jedinicama smije biti najviše pet posto. A među pojedinim izbornim jedinicama, upozorava mostovac Nikola Grmoja, ta razlika prelazi i 25 posto. Prekrajanje izbornih jedinica i propisivanje različitog broja zastupnika po jedinicama najavljivao je i bivši HDZ-ov ministar Lovro Kuščević. U tom slučaju bi Slavonija, HDZ-ova utvrda, izgubila broj zastupnika, a Dalmacija dobila više. Grmoja ističe kako to ne odgovara HDZ-u.

Slavonija na rasprodaji: 'Mladi odu i nikad se ne vrate. Čak 50 posto kuća ovdje je na prodaju'
Slavonija na rasprodaji: 'Mladi odu i nikad se ne vrate. Čak 50 posto kuća ovdje je na prodaju'

- Broj zastupnika treba odgovarati broju birača. U tom slučaju će sigurno biti svojevrsnih gubitnika, ali to je naša realnost i posljedica, prije svega, dugogodišnje neodgovorne politike HDZ-a prema Slavoniji - kaže Grbin.

Pad broja stanovnika povećao je razlike u težini glasa u pojedinim jedinicama, stoga je nužno njihovo prekrajanje, upozorava zastupnica Centra Dalija Orešković.

- Već 2000. smo kao država bili dužni reagirati kako bi se izbjegla sumnja u zakonitost provedenih izbora. S obzirom da se ove nepravilnosti nisu otklonile, još od 2019. godine zalažem se da reforma izbornog zakonodavstva, uključujući promjenu kroja izbornih jedinica postane sastavni dio strategije borbe protiv korupcije, s obzirom da od ustavnosti i demokratskog karaktera izbornih procesa, ovisi i politička kultura i karakter vlasti koja iz izbornog sustava izvire. Značajan pad broja stanovnika, osobito u pojedinim područjima, povećao je razlike u težini glasa u pojedinim izbornim jedinicama, stoga se promjena njihovog kroja nameće kao nužnost - poručuje dodajući kako je jedan od najvažnijih programskih ciljeva stranke Centar teritorijalni preustroj kojim se postojećih 20 županija pretvara u pet regija plus Grad Zagreb.

- Takav zahvat traži dijalog i konsenzus svih relevantnih dionika. Promjena teritorijalnog povezana je i sa izmjenama kroja izbornih jedinica stoga bi o detaljnim izmjenama trebalo raspravljati u paketu. Do sljedećih parlamentarnih izbora izaći ćemo s našim prijedlogom izmjena paketa zakona, no izgledno je da će njihovo usvajanje morati pričekati promjenu vlasti. Za bilo kakav reformski potez HDZ nikada neće dati svoj pristanak jer bi promjena kroja izbornih jedinica i ukidanje županija označavalo konačni kraj ere vladavine HDZ-a - kaže.

A izmjene Zakona o izbornim jedinicama najavljuje Most.

- Glas ne vrijedi isto u Dalmaciji, Slavoniji ili Zagrebu i to se mora odmah urediti. Nama su izbori nelegalni s dva aspekta - nesređenog popisa birača i izbornih jedinica koje nisu jednake. Očekujemo od Ustavnog suda da jednostavno kaže kako neće priznati rezultate idućih izbora ako se to ne uredi - poručuje Grmoja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa