Obavijesti

News

Komentari 73

Posavec: HNS mora napustiti HDZ prije rekonstrukcije Vlade

Posavec: HNS mora napustiti HDZ prije rekonstrukcije Vlade
1

Međimurski župan Matija Posavec nam je potvrdio da traži sjednicu vrha HNS-a na kojoj će tražiti da napuste koaliciju i da izbori budu na jesen. Iz čelništava HNS-a kažu da to neće proći: Nije vođenje države dječji vrtić

VIDEO

Uoči najavljene rekonstrukcije Vlade, premijer Andrej Plenković je u novi problemima s koalicijskim partnerima. I to HNS-om koji ima šest zastupnika u saborskom klubu i bez njih vjerojatno ne bi prošlo niti izglasavanje novih ministara i rekonstrukcija Vlade.

HNS-ov Međimurski župan Matija Posavec i jedan od onih kojeg mnogi vide na čelu HNS-a nakon odlaska Ivana Vrdoljaka nam je potvrdio da traži sjednicu predsjedništva i Središnjeg odbora prije nego što Plenković uopće predloži nove ministre. Na njoj bi trebali raspraviti i o tome da napuste vladajuću koaliciju koja je za Posavca postala besmislena.

'Ispričavam se javnosti zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om...'
'Ispričavam se javnosti zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om...'

- Moramo biti puno ozbiljniji i odgovorniji s obzirom na sve što se događa. Moramo zauzeti jasnije i čvršće stavove o tome kako ministarske afere opterećuju rad Vlade koja ne može ovisiti o nekim 'žetončićima' u Saboru. Mi ne znamo niti tko čini parlamentarnu većinu. Pa zato ne smijemo više gubiti vrijeme i čekati kao tehnička Vlada zadnju godinu mandata da se sve pročisti. Parlamentarni izbori trebaju biti najesen. Nova Vlada se stigne formirati do presjedanja Europskom unijom na početku 2020. godine. Sada Vlada i vladajuća većina funkcionira kao raštimani orkestar - rekao nam je Posavec.

On se već ispričao za koaliciju s HDZ-om biračima, ali stranka je preko toga prešla i rekla da je to njegov stav. Sada njegov zahtjev vjerojatno znači to da ili će HNS napustiti koaliciju ili će Posavec napustiti HNS ako odbiju njegov prijedlog.

Ostao bez pola Vlade: Plenki će zamijeniti još četiri ministra?
Ostao bez pola Vlade: Plenki će zamijeniti još četiri ministra?

Ovom najavom su iznenađeni u vrhu HNS-a, ali smo zasad dobili samo neslužbeni komentar. Naš sugovornik upozorava da je Posavec istu stvar predložio prije mjesec dana, da je predsjedništvo odbilo njegovu ideju, ali da je jednako tako zaključilo i da neće ostati u kolaciji ako u Vladi ostane Lovro Kuščević.

- Koliko god nas zbog toga prozivali iz HDZ-a, Kuščević je otišao i sad nema više razloga za provocirati nove izbore i destabilizirati državu. Nije vođenje države dječji vrtić. Nas čeka borba za veće plaće učitelja i nastavnika, moramo nastaviti i kurikularnu reformu. Naši ministri su uspješni, povukli smo tri milijarde za razvoj znanosti, grade se centri kompetentnosti, preko 20.000 građana je kupilo jeftinije stan kroz naše programe, obnovljeno je 1300 vrtića, škola i bolnica, borimo se za e-dozvole i rezanje birokracije. Ne možemo biti neozbiljni, mi moramo nastaviti odraditi posao, građani od nas to očekuju. Normalno da se ne slažemo sa svima sa HDZ-om, ali za rušenje Vlade u ovom trenutku nema razloga - kaže nam jedan visoki dužnosnik HNS-a koji kaže da ne razumije Posavca i njegovo inzistiranje.

Dodatno kaže da će Vlada održati sjednicu u Međimurju sljedeći tjedan i da će županija dobiti projekte vrijedne milijarde kuna, pa mu je Posavčevo inzistiranje na novim izborima zbog toga neshvatljivo.

HNS: O zahtjevu Posavca doznali smo iz medija

Statutarno sjednice Predsjedništva HNS-a može sazvati samo predsjednik stranke, a u HNS-u smo za zahtjev Matije Posavca doznali iz medija, budući da nikakav službeni zahtjev niti mailom, niti telefonski niti porukom predsjedniku ili u Središnji ured nije uputio.

Kao što smo više puta istaknuli, HNS kao liberalna stranka poštuje razmišljanja i stavove svih svojih članova i legitimno je da kandidat za predsjednika stranke iznosi svoje osobne političke stavove, čak i kada je u njima usamljen.

Predsjednik stranke Ivan Vrdoljak posljednjih je dana intenzivno iznosio stav HNS-a da HNS podržava rekonstrukciju Vlade sa ciljem veće učinkovitosti i funkcionalnosti cijele Vlade te da očekujemo razgovor s koalicijskim partnerima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa